Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikkor PC 35/2.8

Ktoś miał styczność z tym szkiełkiem?

Opowiedzcie coś
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

A co? Nie wiesz, co to jest PC?
    Jacek

Domyślnie

Mam to szklo (.......) co konkretnie Cie interesuje?
    Bardzo fajne optycznie. Dobrze skorygowane. Swietna opcja do architektury.
    Ostatnio edytowane przez HYPER ; 11-01-2011 o 15:29
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A co? Nie wiesz, co to jest PC?
    Przecież wiadomo, że PC to "Personal Computer"!
    I że to obiektyw, który podpina się do komputera.
    ..... no błagam. ;>

Nie wiem na temat tego szkła nic. Parametrami zwiastuje świetne rozwiązanie do fotografii architektury, względnie zabawy w "achtystyczne" zdjęcia np. portretowe.
    Interesuje mnie jakość optyczna (może jakieś zdjęcia z tego ktoś gdzieś ma?) i w szczególności praca z tym szkłem. Nigdy nie korzystałem z obiektywów PC, a przypuszczam, że praca z takim szkłem jest nieco jednak inna, niż w przypadku "normalnych" obiektywów.

Czy w D700 jest pomiar światła? Jak się odbywa ustawianie ostrości? Czy na matówce normalnie widać obraz, który umożliwia ostrzenie? Czy można korzystać z dżinksa do przesuwu z "aparatem przy oku"? Czy da się tym w ogóle sensownie fotografować z ręki, czy tylko statywowo?

No i wszelakie opinie praktycznych użytkowników mile widziane. Czasami szkła się lubi, a czasami nie. I nie zawsze ma się na to porządne, merytoryczne argumenty

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    Mam to szklo (.......) co konkretnie Cie interesuje?
    Bardzo fajne optycznie. Dobrze skorygowane. Swietna opcja do architektury.
    Z przyjemnością zerknąłbym na zdjęcia tym zrobione.
    Jak się zachowuje na cyfrowych matrycach? Jak praca pod słońce i ewentualne problemy z kontrastem? Jak wychodzi na brzegach pełnej klatki? No i problem dystorsjii -- panuje nad nią sensownie?

A tak już poza tym -- wątku o tym obiektywie na naszym forum nie znalazłem, a kto wie kiedy i komu się przyda.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 11-01-2011 o 15:40
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    względnie zabawy w "achtystyczne" zdjęcia np. portretowe.
    a co "achtystycznego" w portrecie można zrobić shiftem ? poważnie pytam - bo że tiltem można się pobawić to wiem, ale shift?

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Tak z ciekawości, bo jakoś nigdy nie miałem szczęścia pobawić się akurat tym sziftem - jak on kryje w skrajnych położeniach DX-a, najchętniej w porównaniu z 24PC-E?
    tutaj na dole strony jest kalkulator :
    http://www.cambridgeincolour.com/tut...ft-lenses1.htm
    Ostatnio edytowane przez JK ; 12-01-2011 o 09:42
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    a co "achtystycznego" w portrecie można zrobić shiftem ? poważnie pytam - bo że tiltem można się pobawić to wiem, ale shift?
    ... jeszcze nie wiem.
    Ale mam zamiar to sprawdzić.

Tak na szybko kombinując -- można zrobić dość łatwo zdjęcie człowiekowi na tle nieba będąc w mieście wśród budynków.

Po tym co napisał Marcin i Marcin - jest się nad czym zastanowić.
    A robienie "panoramy" tym szkłem wydaje się być rzeczywiście pomysłem godnym uwagi!
    www.jswierad.pl

Domyślnie

no dla mnie panoramy super sprawa, ale wydaje mi się że 35mm na DX (mój przypadek ) to jednak za wąsko.
    Zastanawiałem się kiedyś jakby to działało przymknięte do F8 - F11 z jakimś szerokokątnym konwerterem 0,7.
    Bo wtedy robi się 24mm czyli odpowiednik 35mm na FX, a to już ok - na FXie ma się bez kombinacji
    Trochę ( no ok - prawie 2 razy )droższy, ale myślę równie ciekawy jest 28/3.5 PC - do przetestowania w KRK na Floriańskiej u Foto Klasyka - jakbyś szedł z D700 na testy to daj znać bo chętnie zobaczę jak to się sprawuje na FX
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mibartek Zobacz posta
    Trochę ( no ok - prawie 2 razy )droższy, ale myślę równie ciekawy jest 28/3.5 PC - do przetestowania w KRK na Floriańskiej u Foto Klasyka - jakbyś szedł z D700 na testy to daj znać bo chętnie zobaczę jak to się sprawuje na FX
    PMkę przeczytaj waść.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Poczytałem trochę w sieci - dwie główne wady: Preselekcyjna przysłona i pomiar światła tylko w pozycji 0 przesunięcia.
    W praktyce: Tylko ze statywu i to jak się ma dużo czasu i dobrą pamięć

Używanie pewnie upierdliwe i zastosowanie w zasadzie wyłącznie do dużych wydruków -- do reszty wystarczy (IMO) odpowiednio szerokie kadrowanie i późniejsze poprawki w postprocessie.
    www.jswierad.pl

Domyślnie

No widzisz. Już wszystko wiesz.

O bardziej wygodnym użytkowaniu szkieł PC Nikona można mówć dopiero w przypadku ich ostatniej serii. No, ale ich cena zabija, jeśli się na tym nie zarabia kasy.
    Jacek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów