Wracąjc do nikkormata FTN nasunęło mi się pytanie czy da się tym aparatem zmierzyć światło z podpiętym obiektywem bez widełek?
Szukaj
Wracąjc do nikkormata FTN nasunęło mi się pytanie czy da się tym aparatem zmierzyć światło z podpiętym obiektywem bez widełek?
nie, ale można je sobie dorobić.
Wielkie dzięki plandeka.
Uploaded with ImageShack.us
Tak. Na pierścieniu przysłony są 2 delikatne wyżłobienia, aby precyzyjnie umieścić te ząbki dokładnie jak w obiektywach pre/AI
ps. też 80-200 do swojego nikkormata podpinałem![]()
Ostatnio edytowane przez plandeka ; 10-01-2011 o 20:51
Nikon rulez, nie spodziewałem się, że to przygotowali!
Na każdym pierścieniu przysłony, nawet w obecnie produkowanych szkłach, są wgłębienia w miejscu otworów do przykręcenia zajęczych uszu.
Faktycznie, na wysokości przysłony 5.6 są dwa małe punkty. Ja osobiście nie przykręcałem "uszu" tylko je położyłem
, żeby sprawdzić jak działa właśnie indeksowanie i pomiar światła. Doszedłem do wniosków, iż da się mierzyć światło nikkormatem i obiektywem bez widełek. Oczywiście musimy ręcznie wszystko poustawiać i wraz ze zmianą przysłony przesuwamy bolec na wysokość 5.6. Na dodatek trzeba jeszcze brać poprawkę jeżeli używamy zumy ze zmiennym światłem.
Tylko komu chce się bawić w nikkormata w XXI wieku?![]()
Hej, skoro temat uszu wypłynął tutaj. Ma ktoś*pomysł, gdzie kupić uszka ze śrubkami?
Skontaktuj się z nami