Ja to bym Ci radził sprawdzić czy styki z gripa dobrze stykają się z aparatem. Tego typu problemy występują czasem przy niedokręconym gripie.
Ponadto, to chyba aparat mierzy i podaje stopień naładowania akumulatorów, a nie grip.
Szukaj
Ja to bym Ci radził sprawdzić czy styki z gripa dobrze stykają się z aparatem. Tego typu problemy występują czasem przy niedokręconym gripie.
Ponadto, to chyba aparat mierzy i podaje stopień naładowania akumulatorów, a nie grip.
Ok, więc tak.
1. Jakoś wcześniej nie było okazji, dlatego dziś to sprawdziłem - aparat bez akumulatora, akumulator tylko w gripie - aparat działa, robi fotki.
2. Różnice w pomiarze pojemności przy różnych konfiguracjach: próbowałem wszystkich wariantów - aku. tylko w aparacie, tylko w gripie, oba jednocześnie, przy różnych pierwszeństwach wyboru. Jeden aku. był świeżo naładowany, i jego aparat zawsze pokazywał 100%; drugi aku. naładowany częściowo, i tu w zależności od umiejscowienia akumulatora i wyboru pierwszeństwa aparat pokazywał 52, 53 lub 54%, także odchyłka niewielka.
3. Co do pomiarów napięcia na stykach w gripie. Gripa nie rozkręcałem, ale mój braciak zrobił mi pomiary i wygląda to tak.
Jeżeli mierzysz napięcia na stykach holdera MS-D10 (oczywiście z wsadzonym aku.), to są one takie same jak mierzone na samym aku. Obczaj ramkę (1) na poniższym schemacie. Para 1 i 2 jest zwarta, i odpowiada (-) na aku. Para 5 i 6 jest zwarta i odpowiada (+) na aku, 3 to S na aku. a 4 jest pusta, bez połączenia.
Sytuacja wygląda ciekawie jak wsadzisz holder MS-D10 z akumulatorem do gripa.
Na schemacie rysunki (2) i (3) narysowałem według układu widocznego na (0).
Po 1. to 6-cio stykowa kostka widoczna na MS-D10 [rys. (1)] zamienia się na kostkę 5-cio stykową na gripie [rys. (2)], no i napięcia są zupełnie inne, co widać na schemacie.
Co ciekawe, napięcia są również na 15-sto pinowej kostce (3), i przedstawiają się tak, jak na schemacie.
Także co ciekawe, napięcia na kostce holdera są zupełnie inne niż na kostce gripa.
Pomierz sobie te napięcia, sprawdź czy może masz tam same 0, bo jest możliwe, że mogło uszkodzić się coś na płytce gripa, jak to określił mój braciak 'mógł pójść jakiś scalak'.![]()
Schemat:![]()
No to pozdro.
Skontaktuj się z nami