Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Alpha daje gwarancje na 2 lata, serwis zadeklarował że bez problemów wymienią mi grip na nowy. Takie rzeczy się zdarzają, jak widać w oryginałach też.

PS. MB-D80 to nie MB-D10 A skoro widziałeś tak istotne różnice pomiędzy oryginałem a zamiennikiem, to proszę podziel się nimi. A! No fakt, przezież oryginaly mają pudełka z napisem Nikon, jednak to nei tylko kwestia naklejki.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Alpha daje gwarancje na 2 lata, serwis zadeklarował że bez problemów wymienią mi grip na nowy. Takie rzeczy się zdarzają, jak widać w oryginałach też.

PS. MB-D80 to nie MB-D10 A skoro widziałeś tak istotne różnice pomiędzy oryginałem a zamiennikiem, to proszę podziel się nimi. A! No fakt, przezież oryginaly mają pudełka z napisem Nikon, jednak to nei tylko kwestia naklejki.
    rotfl kolego. Co chwilę słyszy się o awariach zamienników: z to zasilanie, a to spust, a to rolki. Macałem kupując D300s różne gripy i jakość wykonania też mi się w zamiennikach nie podobała, dlatego wolałem wydać tysiaka i mieć spokój raz na zawsze. Dobrze, że chinole nie podrabiają szkieł bo wtedy byś pisał, że chińskie 16-56 /2.8 lepsze bo różni się tylko naklejką a na dodatek jest o 1mm dłuższe i krótsze od przereklamowanego 17-55.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Jedni macają rózne rzeczy i im sie podoba. O awariach matrycy w D7000 też się non-stop słyszy, a jednak nie jest to "zamiennik". Zdania na temat wadliwosci gripów są podzielone, bywa i tak że oryginalne akcesoria, rekomendowane przez nikona (!) potrafią nieźle namieszać. Jedni chcą zamienniki, inni oryginały. Wiedziałem, że zaraz ktoś zbojkotuje moje wypowiedzi, bo przecież "Tylko NIKON". No cóż, ja tak nie uważam.

PS. Wracając do szkieł, super-ultra-eleganckiego tele jakim jest N 70-300VR doczekało się zamiennika w postaci Tamrona VC USD, który zbiera lepsze opinie, a zapewne robią go w Tajlandii, czy też w tak przereklamowanych Chinach.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Moja opinia jest w tym dziale, wystarczy poszukać

PS. Masz rację, MBD80 to nie MBD10... ale "dziesiątkę" też mam i od razu nabyłem wersję z naklejką N.
    N

Domyślnie

"16-56 /2.8" ... dużo pijesz...?
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

sądzę że to było zamierzone, wszak pisał o chinczyckich podróbach... wyimaginowanych jak na razie
    N

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pienia Zobacz posta
    Ewidentnie nie złapałaś/eś ironii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    Ja to bym Ci radził sprawdzić czy styki z gripa dobrze stykają się z aparatem. Tego typu problemy występują czasem przy niedokręconym gripie.
    Ponadto, to chyba aparat mierzy i podaje stopień naładowania akumulatorów, a nie grip.
    Rozkręciłem gripa i sprawdzałem miernikiem, prądu nie ma nawet na tych kabelkach co do styków dochodzą, jest na kablach wchodzących w płytke a na wychodzących nie ma, więc pewnie coś na płytce padło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pienia Zobacz posta
    Przeczytaj proszę całe zdanie

Dobrze, że chinole nie podrabiają szkieł bo wtedy byś pisał, że chińskie 16-56 /2.8 lepsze bo różni się tylko naklejką a na dodatek jest o 1mm dłuższe i krótsze od przereklamowanego 17-55.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szon Zobacz posta
    Rozkręciłem gripa i sprawdzałem miernikiem, prądu nie ma nawet na tych kabelkach co do styków dochodzą, jest na kablach wchodzących w płytke a na wychodzących nie ma, więc pewnie coś na płytce padło.
    Ok, więc tak.
    1. Jakoś wcześniej nie było okazji, dlatego dziś to sprawdziłem - aparat bez akumulatora, akumulator tylko w gripie - aparat działa, robi fotki.
    2. Różnice w pomiarze pojemności przy różnych konfiguracjach: próbowałem wszystkich wariantów - aku. tylko w aparacie, tylko w gripie, oba jednocześnie, przy różnych pierwszeństwach wyboru. Jeden aku. był świeżo naładowany, i jego aparat zawsze pokazywał 100%; drugi aku. naładowany częściowo, i tu w zależności od umiejscowienia akumulatora i wyboru pierwszeństwa aparat pokazywał 52, 53 lub 54%, także odchyłka niewielka.
    3. Co do pomiarów napięcia na stykach w gripie. Gripa nie rozkręcałem, ale mój braciak zrobił mi pomiary i wygląda to tak.
    Jeżeli mierzysz napięcia na stykach holdera MS-D10 (oczywiście z wsadzonym aku.), to są one takie same jak mierzone na samym aku. Obczaj ramkę (1) na poniższym schemacie. Para 1 i 2 jest zwarta, i odpowiada (-) na aku. Para 5 i 6 jest zwarta i odpowiada (+) na aku, 3 to S na aku. a 4 jest pusta, bez połączenia.
    Sytuacja wygląda ciekawie jak wsadzisz holder MS-D10 z akumulatorem do gripa.
    Na schemacie rysunki (2) i (3) narysowałem według układu widocznego na (0).
    Po 1. to 6-cio stykowa kostka widoczna na MS-D10 [rys. (1)] zamienia się na kostkę 5-cio stykową na gripie [rys. (2)], no i napięcia są zupełnie inne, co widać na schemacie.
    Co ciekawe, napięcia są również na 15-sto pinowej kostce (3), i przedstawiają się tak, jak na schemacie.

Także co ciekawe, napięcia na kostce holdera są zupełnie inne niż na kostce gripa.
    Pomierz sobie te napięcia, sprawdź czy może masz tam same 0, bo jest możliwe, że mogło uszkodzić się coś na płytce gripa, jak to określił mój braciak 'mógł pójść jakiś scalak'.

Schemat:

No to pozdro.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów