Klisza najlepiej podwójna warstwa sprawdza się bardzo dobrze. Co prawda panel SG-3IR jest wygodniejszy, ale w działaniu nie ma różnic
Szukaj
Klisza najlepiej podwójna warstwa sprawdza się bardzo dobrze. Co prawda panel SG-3IR jest wygodniejszy, ale w działaniu nie ma różnic
dyskietka stanowczo za ciemna jest, spróbuj tą kliszą , myślę ze sie nie zawiedziesz
de czysta i szkua
Bawiłem się nie dawno kliszą... Dwie klatki, zgięte w pół i nałożone razem (czyli 4 warstwy) z odrobiną taśmy klejącej jako holderi działa bardzo dobrze
![]()
Panel fajny i pewnie znajdzie się na mojej liście zakupów. Mam jednak pytanie. W instrukcji D90 napisane jest że jak się ustawi lampę wbudowana na "-- " to ona nie błyska, emituje tylko błyski sterujące. Ustawiłem tak u siebie i jednak błyska, chyba że to te błyski sterujące, ale one chyba nie powinny być widoczne gołym okiem![]()
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Ok, czyli wszytko jest ok. Dzięki za odpowiedź![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Napisałem mniej więcej to samo, ale bez wdawania się w detale jw![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
przeczytałem całość, masakra. teraz to mam wypalone siatkówki ;(
ale poważnie, aby wzbogacić trochę ten wątek:
innym patentem pozbycia się odbicia błysku z wbudowanej lampki (nawet wyłączonej przez "--") jest użycie szybkich czasów synchronizacji błysku High Speed Sync i paleniu na czasach powyżej wybranej wartości synchronizacji. Wiem nie każde body to ma a w halpie pisze, że nie z każdą lampką to działa. Sprawdziłem z SB-900 działa i z SB-600 też działa. Innych (700 - 800) nie mam, ale pewnie też działa.
Czyli czas synchronizacji błysku na 1/250* a czas naświetlania na 1/320 lub szybciej,
lub czas synchronizacji błysku na 1/320* a czas naświetlania na 1/400 lub szybciej.
Działa toto nawet na 1/8000 czasu naświetlania. Po światełku z wbudowanej nie ma śladu na kadrze choć ona na moje oko zachowuje się ciągle tak samo.
Z dłuższymi czasami naświetlania sprawdzałem też inne podejrzane o pozytywny wpływ na rozwiązanie problemu opcje:
> "FV lock" (czyli pomiar TTL przed wyzwoleniem migawki) - odbicia są mimo wcześniejszego pomiaru.
> odpalanie błysku na drugą kurtynkę (REAR) - odbicia są mimo to.
Szkoda, bo chciałbym rejestrować więcej światła zastanego. Teraz wiem, że to możliwe ale przy czasach 1/400 to chyba tylko w szczerym słońcu. Rozumiem też lepiej ideę stosowania SU, no i przewodów SC do wyzwalania lampką SB umieszczoną np. metr od korpusu. Ten wynalazek zasłaniający lampkę jest tym bardziej ciekawym rozwiązaniem. Koszt wydaje się banalny, ale rozumiem że jak założę jakiś radar na sanki to nie mogę mieć 2in1 (czyli np. po założeniu jakiejś kostki do wyzwalania czegoś po drutach czy radiu nie zasłonię lampki w body użytej do odpalenia czegoś po CLS'ie !?
Ostatnio edytowane przez [email protected] ; 04-02-2011 o 02:59
Nikon D7000|AF-S105mm f/2.8G VR|AF 50mm f/1.4 D|AF Fisheye 10.5 f/2.8G|AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 VR|MF80-200mm f/4.5|SB900|SB600|Manfrotto|Triopo
Skontaktuj się z nami