Szukaj
Raz używałem panela na otwartej przestrzeni, szybko z tego zrezygnowałem bo lampa nie zawsze odpaliła. Jakie masz z tym doświadczenie ??
Zastanawiam się nad użyciem SG-3IR do wyzwolenia lampy zamocowanej na tzw.brackecie.
braket, taki uchwyt do lampy, pewnie chodzi o wyzwalanie bez kabla błyskiem odbitym od panelu żeby trafiał w czujnik IR
ja testowałem na dworzu- przy odległości 3-4 metrów w pochmurny dzień działa bez problemu.
Wiec mam lampę przysłoniętą parasolką - wszystko to zamocowane na statywie. Drugie lampidło często gęsto w jakimś naprawdę dziwnym miejscu (nieraz nawet bardzo) - i niby się nie widzą a jednak jak body wyzwoli sygnał IR - wszystko pięknie "strzela" flashem i nawet robi Piii potem
![]()
A...i lampa sterująca ustawiona w M na najmniejszą moc a potem wyłączona na "--" w menu CLS.
Dobre to to. Sam myślałem swego czasu o tym.
Gdzieś nawet w wątku Zbigniewa pytałem.
A teraz gadaj:
Gdzie i za ile?![]()
Ceneo ale wiem, że Sławek też może Ci to sprowadzić.
POlsar - na otwartej przestrzeni zasłonięcie lampy parasolką z pewnością ograniczy dopływ błysku ale jeśli samą lampę odwrócisz w swoją stronę....
próbowałem w pomieszczeniu z odsuniętą lampą i zdaje się, że nie powinno być problemu, wygodniejsze niż kabel![]()
ja swój kupiłem w krakowskim sklepie za ok 45 zł + przesyłka pobraniowa.
Poszukać sobie trzeba na necie, ale nie w ceneo![]()
Hej,
Dzięki za fajny wątek. Sam kilka już razy myślałem o tym ustrojstwie, ale może mniej w celu redukowania przedbłysków na zdjęciach, a poprostu po to, aby nie błyskać lampą wbudowaną (najczęściej ona działa jako sterownik) osobom fotografowanym po oczach (w szczególności, że są to zazwyczaj dzieci).
Zacząłem węszyć po sieci w poszukiwaniu zamiennika i znalazłem ciekawą stronę - http://photocritic.org/create-your-own-ir-filter/
Co sądzicie ? Bo przecież właściwie o to właśnie chodzi - aby mieć filtr, który będzie transparentny dla zakresu IR i tłumiący dla promieniowania z zakresu widzialnego.
Pozdrowienia.
Skontaktuj się z nami