Close

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 125

Domyślnie

mam PA231W - jest świetny - choć przedtem miałem kontakt z lepszymi monitorami tylko sporadyczny. nie jest jeszcze idealnie skalibrowany (mam na razie tylko i1d2) ale gradient szarości jest boski, kolory zamiatają nawet rzeźnik jest cały szary - niewiarygodne w monitorze za 2,5 kpln. oczywiście ma swoje wady - jest normalnogamutowy i nie jest największy ale w tych pieniądzach nie widzę sensu ładować się w cokolwiek innego.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    mam PA231W - jest świetny - choć przedtem miałem kontakt z lepszymi monitorami tylko sporadyczny. nie jest jeszcze idealnie skalibrowany (mam na razie tylko i1d2) ale gradient szarości jest boski, kolory zamiatają nawet rzeźnik jest cały szary - niewiarygodne w monitorze za 2,5 kpln. oczywiście ma swoje wady - jest normalnogamutowy i nie jest największy ale w tych pieniądzach nie widzę sensu ładować się w cokolwiek innego.
    Wiem że jest to świetny monitor, ale trudno mi sobie wyobrazić "boski gradient szarości" na 8-bitowym panelu - wydaje się to być zwyczajnie niemożliwe. No ale może to kwestia tego czym dla kogo jest bóg..
    Żurek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Ja bym w ogóle nie rozpatrywał EIZO na TN, tak samo jak 8 bitowych, wąskogamutowych DELL i HP
    Kyle,

Ale kolega photoaction szukał czegoś do 2000zł. Co więc polecisz w tej cenie szerokogamutowego, na 10bitowym panelu PVA/IPS z oferty Eizo, Barco czy Quato??
    Żurek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Żurek Zobacz posta
    Wiem że jest to świetny monitor, ale trudno mi sobie wyobrazić "boski gradient szarości" na 8-bitowym panelu - wydaje się to być zwyczajnie niemożliwe. No ale może to kwestia tego czym dla kogo jest bóg..
    zwłaszcza w kontekście 8 bitowych kart i 8 bitowych systemów operacyjnych

Domyślnie

zwłaszcza w kontekście 8 bitowych kart i 8 bitowych systemów operacyjnych
    8-bitów na kanał z karty nie jest niczym złym. Problem w tym, że monitory nie potrafią tego poprawnie wyświetlić tylko z szarego gradientu robią tęczową masakrę. Całe te wielobitowe LUT-y stosuje się po to aby z poszerzonej palety monitora "wybrać" tych 256 odcieni które na ekranie wyglądają jak powinny.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    8-bitów na kanał z karty nie jest niczym złym. Problem w tym, że monitory nie potrafią tego poprawnie wyświetlić tylko z szarego gradientu robią tęczową masakrę. Całe te wielobitowe LUT-y stosuje się po to aby z poszerzonej palety monitora "wybrać" tych 256 odcieni które na ekranie wyglądają jak powinny.
    a i owszem - ale nie o tym tu a o wadzie 8 bitowego panelu w stosunku do 10 bitowego w kontekście wyświetlana gradientu

Domyślnie

a i owszem - ale nie o tym tu a o wadzie 8 bitowego panelu w stosunku do 10 bitowego w kontekście wyświetlana gradientu
    Sterowanie matrycą ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsza jest "paleta" monitora.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Żurek Zobacz posta
    Gradient na PA231W jest tak dobry, jak dobry może być gradient w monitorze graficznym. Lepszy gradient występuje tylko w przypadku zdjęć 16-o bitowych wyświetlonych w 10-o bitowym trybie wyświetlania przy 10-o bitowym torze sygnałowym i na 10-o bitowym monitorze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Gradient na PA231W jest tak dobry, jak dobry może być gradient w monitorze graficznym. Lepszy gradient występuje tylko w przypadku zdjęć 16-o bitowych wyświetlonych w 10-o bitowym trybie wyświetlania przy 10-o bitowym torze sygnałowym i na 10-o bitowym monitorze.
    Może się czepiam, ale słowo "boski" mi kojarzy się z "idealny" - i to w zasadzie wszystko w temacie.

P.S. W sumie to ja na swoim monitorze też miewam "boski" gradient o ile tylko nie dotknę którejś ze składowych RGB. A wystarczy tylko jedną z nich przyciąć choćby o 1 klik i już całą boskość szlag trafia.
    Ostatnio edytowane przez darzur ; 06-01-2011 o 00:07
    Żurek

Domyślnie

No więc właśnie - w PA231W gradient pozostaje "boski" mimo przeprowadzenia kalibracji.

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów