Close

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 256

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Co przez to rozumiesz? Bo ja zmieniam klawiszem i kółkiem, szybciej mi nie trzeba
    to miałem na myśli, pomyliło mi się :P
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

A ja zawsze uzywam Auto ISO dziala bez zastrzezen.
    Tak wiec jak jest jasno to mam 200 a jak ciemniej to mi samo podbija. Czyli auto iso robi dokladnie to co ja sam bym robil, ale szybciej. Ba powiem, ze jest nawet lepsze niz krecenie kolkiem, bo zamiast krokow co 1ev sa 1/3 wiec potrafi tylko delikatnie podbic ISO czego ja sam nie umiem [D50].

Wylaczm tylko jak foce ze statywu, albo z SB-600, bo tylko wtedy nie ma to sensu.
    Zadnych wad nie widze, no ale oswieccie mnie.
    pozdro
    Strangelove

Domyślnie

BTW ktoś gdzieś kiedyś pisał (na jakimś forum, może nawet tu), że dla D70 przy ISOAuto dostępne są czułości "pośrednie", których nie można wybrać z menu ani kółkiem - patrz post powyżej.

Domyślnie

No właśnie. Nie rozumiem dlaczego tak unikacie tego AUTO ISO - za mało profi to jest, czy jak? Nie rozumiem dlaczego jak ognia unikacie wszelkiej automatyki. Przecież to jest wygodne i dlatego to wymyślono, a jeśli do tego jeszcze body ma wyświetlane w wizjerze: przysłonę, czas i ISO, to już nic nie rozumiem z tego zadęcia na "manuala". Wymyślono to wszystko po to, żeby sobie życie ułatwić, żeby wybrać jeden lub dwa istotne parametry i szybko ustawiać je kółkami, a dobór reszty parametrów pozostawić automatowi i tyko kontrolować w wizjerze. Przecież, jeśli jest zbyt ciemno lub zbyt jasno, to zdjęcia i tak zrobić się nie da. Nawet jak sobie ustawicie tryb całkowicie manualny. A w trybie M zazwyczaj ustawiacie parametry "na drabinkę", czyli też korzystacie z automatyki, tyko w mniej wygodny sposób. Zgoda, każdy może się przyzwyczaić do jakiegoś tam sposobu ustawiania parametrów ekspozycji, ale dlaczego nie robić tego szybciej, wygodniej i dokładniej?
    Jacek

Domyślnie

nie unikam, używam w d50 i jestem więcej niż zadowolony. automat dobiera mi niedostępne w manualu progi ISO, jak 500, 640 itd. . od 400 miałbym od razu skok do 800, a tak zyskuję wartości pośrednie.
    Ostatnio edytowane przez Adam Trzcionka ; 14-02-2007 o 17:43

Domyślnie

Dokładnie, jak mówi JK. Miałem właśnie zapytać, czy Koledzy wyłączają ISO auto kosztem ewentualnego niedoświetlenia zdjęcia...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

chyba mnie przekonaliście
    pobawiłem się trochę na ISO auto i odpowiada mi to
    aparat jest na tyle mądry że po podniesieniu lampy ustawiając ISO nie sugeruje się światłem tylko tym że lampa zadziała i ustawia mi najmniejsze wybrane przeze mnie ISO czyli 200
    fajna sprawa
    mam nadzieję, że z Sabinką będzie robił to samo...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    JK dobrze gada Wódki mu !
    Jak się człowiek wódki napije to się iso auto przyda !
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No właśnie. Nie rozumiem dlaczego tak unikacie tego AUTO ISO
    Zalezy od sytuacji. Jak robisz sport to lepjej uzywac trybu S, jak ci zalezy na grze w GO to wybierasz A, a jak chcesz sie bawic w reportera to dajesz auto ISO i cykasz nie zawracajac sobie glowy ustawieniami. Kazda sytuacja wymaga innego trybu PSAM.
    Nikt mnie nie rozumie ...

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów