Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Nocny widok

Domyślnie

po zachodzie słońca, w tak zwanej złotej godzinie
    jak dobrze pamiętam to złote godziny są: po wschodzie i przed zachodem słońca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekz40 Zobacz posta
    jak dobrze pamiętam to złote godziny są: po wschodzie i przed zachodem słońca.
    Tak naprawdę to chwila przed i chwila po wschodzie i zachodzie słońca. Z mojego doświadczenia lepsza jest chwila przed wschodem i po zachodzie. Ale to w sumie detale. Najważniejsze że można takie zdjęcie wykonać bez użycia programu graficznego. I w sumie to trochę smutne że na to pytanie pojawiły się liczne odpowiedzi o wykonywaniu kilku ekspozycji, wielokrotnym wywoływaniu rawa, itp. Przy okazji gdzieś zatraciło się sedno fotografii pejzażowej czyli naciśnięcie migawki w odpowiednich warunkach.
    Przykład że jest to możliwe: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139941 Wprawdzie to nie goły jpeg ale różnice nie są wielkie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Tak naprawdę to chwila przed i chwila po wschodzie i zachodzie słońca. Z mojego doświadczenia lepsza jest chwila przed wschodem i po zachodzie. Ale to w sumie detale. Najważniejsze że można takie zdjęcie wykonać bez użycia programu graficznego. I w sumie to trochę smutne że na to pytanie pojawiły się liczne odpowiedzi o wykonywaniu kilku ekspozycji, wielokrotnym wywoływaniu rawa, itp. Przy okazji gdzieś zatraciło się sedno fotografii pejzażowej czyli naciśnięcie migawki w odpowiednich warunkach.
    Przykład że jest to możliwe: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139941 Wprawdzie to nie goły jpeg ale różnice nie są wielkie.
    Ja nawiązałem tylko do reguły "złotej godziny" natomiast kwestią gustu jest czy nocne ładniej wygląda tuż po zachodzie czyli z "niebieskim"niebem ze szczegółami (np chmury) czy w smolistych ciemnościach długo po zapadnięciu zmroku. Tak jak we wszystkim - są gusta i guściki
    A co do JPGa przy nocnych, to muszę się zgodzić, bo sam wielokrotnie robiłem tylko JPG-i - efekt wydawał się często dużo lepszy niż obrabiany NEF w różnych kombinacjach.

Domyślnie

witam kolejnych dyskutantów i dziękuję za Wasze opinie

znalazłam jeszcze na dysku starsze zdjęcie, z czasów "programu i jpg-a" to jest chyba najbliższe temu, co chciałabym osiągnąć:

BTW... wydaje mi się, że mam również problemy z ostrością. Tzn. nie sądzę, żeby wszystkie moje szkiełka były felerne (choć pewnie nie są jakieś wybitne), myślę, że problem znów leży w ustawieniach. Trochę się gubię w tych wszystkich przyciskach, pomiarach, ustawieniach
    Czy jest jakiś sposób na łatwe zapamiętanie takich podstaw? Wcześniej albo robiłam ostre zdjęcia, albo nie zauważałam błędów.

Domyślnie

To ostatnie zdjęcie pod względem balansu bieli i momentu naciśnięcia spustu jest ok, ale kościół jest źle skadrowany (poucinany) i krzywy.

Red face

I w sumie to trochę smutne że na to pytanie pojawiły się liczne odpowiedzi o wykonywaniu kilku ekspozycji, wielokrotnym wywoływaniu rawa, itp. Przy okazji gdzieś zatraciło się sedno fotografii pejzażowej czyli naciśnięcie migawki w odpowiednich warunkach.

W pełni to potwierdzam. Najlepiej zrobić prawidłowe zdjęcie w puszce. Dobrze znać podstawowe zasady, w cyfrze one też obowiązują. Podstawowym problemem zdjęć nocnych są bardzo silne kontrasty: światła i cienie. Pojęcie złotej godziny dotyczy krajobrazu, zdjęcia nocne mają ostrzejsze wymagania. Tutaj nie ma żadnej godziny, jest 0,5 godziny. Bodajże David Noton (Czekając na światło) mówi o 15 minutach.
    Francuscy fotograficy nazywają tą porę " między psem a wilkiem". Mówiąc po naszemu najlepsza pora jest tuż po zapaleniu świateł ulicznych. Wówczas jest na tyle widno iż czytelne są budynki, a światła przy ogólnej jasności "tak mocno nie świecą". Czyli mamy małe przepały i czytelne cienie. A o to przede wszystkim chodzi.

Jeśli będziesz obserwować zapalane lampy, to przez b. krótką chwilę one nie mają jeszcze pełnej mocy, wtedy nie będzie przepałów. I to jest to! I właśnie to daje wielką radość, tak jak sfotografowanie dzikiego zwierza w naturze a nie w zoo i później pousuwać, dorysować, wymazać, przenieść, wkleić, domalować, zamalować, skorygować wady optyczne obiektywu, które pod lupą nie widać .....

W praktyce: znalazłem miejsce, przyszedłem wcześniej, ustawiłem statyw .... ale światła zapalili (chyba ze względów oszczędnościowych) jak jest tak ciemno jak w d .... u m .....a. Niestety tak było często.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Smile

Ewa

Widzę w Tobie pozytywny potencjał.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów