Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Nie oczekuje że z obecnej zrobię cudo, ale ciut przyśpieszę....

Z tego co masz cudu nie zrobisz. Przy obecnych cenach pamięci warto byłoby dokupić jeszcze 2 Gb i jakąś osobną grafikę,nawet taką nie najwyższych lotów.Widać też z tego,że masz trochę mało miejsca na HDD
    Z tym, że pamięci obecnie są tanie się nie zgodzę. Ceny DDR II są sporo wyższe od nowszych DDR III. Za 4 giga (Patriot 2x2GB 800 MHZ) zapłaciłem tydzień temu 320 zł

1 700 giga na dyskach to mało ?
    Ostatnio edytowane przez rychu_cmg ; 29-12-2010 o 13:00 Powód: zera w gigabajtach mi się rozmnożyły ;)

Domyślnie

milion siedemset tysiecy giga to duzo ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze tyle masz

Domyślnie

Ja dokupowąłem DDRII 800 MHz CL4 to kość 1 gigową znalazłem tylko w jednym sklepie i kosztowała mnie stówkę, ale za to NX odżył od razu
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Z tego co masz cudu nie zrobisz. Przy obecnych cenach pamięci warto byłoby dokupić jeszcze 2 Gb i jakąś osobną grafikę,nawet taką nie najwyższych lotów.Widać też z tego,że masz trochę mało miejsca na HDD
    Nie jest tak tragicznie jak piszesz, komp jest do ulepszenia, demon nie bedzie, ale pochodzi jeszcze troche.
    Dokladnie to samo koledze zaproponowalem, 2GB RAMu i grafe....
    Co do HDD to chyba zle cos odczytales

Pewnie byłoby lepiej, przy czym nie trzeba aż tyle,wystarczy ok.2k
    To prawda, przyzwoitego kompa zlozysz za tyle

Cytat Zamieszczone przez rychu_cmg Zobacz posta
    Z tym, że pamięci obecnie są tanie się nie zgodzę. Ceny DDR II są sporo wyższe od nowszych DDR III. Za 4 giga (Patriot 2x2GB 800 MHZ) zapłaciłem tydzień temu 320 zł
    Kolega ma 2GB Kingstona 800mhz mysle, ze nie bedzie problemu z dokupieniem drugiej takiej samej kosci a to sie wtedy zamknie w 150zl

Domyślnie

na oko widze dosc zapchane partycje i na pewno posprzatalbym je i zdefragmentowal
    (bezdyskusyjnie systemowa i na pewno takie partycje, na ktorych sa inne czesto uzywane
    drobne pliki).

pytanie wlasciwe zanim zacznie sie dyskusja o upgrade'ach: co dokladnie przyspieszyc?
    co dokladnie dziala wolniej niz oczekujesz i o ile wolniej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    pytanie wlasciwe zanim zacznie sie dyskusja o upgrade'ach: co dokladnie przyspieszyc?
    co dokladnie dziala wolniej niz oczekujesz i o ile wolniej.
    no i to jest dobre pytanie bo nie wiemy do konca o co chodzi....

Domyślnie

no ja ogolnie jestem zdania, ze warto ustalic oczekiwania, zanim zacznie sie dupa ruszac.
    bedzie mniej rozczarowan, jakby ktos nie doszedl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Co do HDD to chyba zle cos odczytales
    Pomyliłem Mb z Gb
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

już precyzuje... na kompach znam się mało.
    Kompa obecnego kupowałem ponad 4 lata temu i nic prócz płyty i pamięci RAM nie wymieniałem.
    Obecny system to XP, więc wykorzysta 3,25GB RAM-u o ile się nie mylę?
    Natomiast przy włączonej mozilli, LR i Corelu zaczyna mu się brać na myślenie. Patrycja z system to dysk C, zapewne posprzątanie już by coś dało.
    Tak jak koledzy wyżej wspomnieli to zasilacz i karta garfiki by się przydała, czy widząc obecną specyfikacje możecie mi coś konkretnego (model) polecić?

Kość 2GB RAMu, tego konkretnego modelu który już mam kosztuje ok. 120-150zł.
    Ostatnio edytowane przez Ksiazkiewicz ; 29-12-2010 o 16:23
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Domyślnie

z opisu wnioskuje, ze gros problemu tkwi po stronie systemu operacyjnego. z mojego doswiadczenia XP to jest taki *owy
    system, ktory udaje filozofa i przy dysku zawalonym drobnymi plikami uwielbia wpadac w zamyslenie i zmuszac uzytkownika
    do blagan, zeby ruszyl dupsko. zmiana na Win7 jest troche bez sensu (choc konfiguracja powinna sobie poradzic), ale
    przeinstalowanie systemu nie wydaje mi sie zla opcja. to jest od lat najlepsze rozwiazanie na przymulanie systemow MS

jesli przeinstalowanie (ale kompletnie od zera, na sformatowana patrycie) nie wchodzi w gre, to na pewno solidne posprzatanie.
    odinstalowanie zbednych aplikacji, przeczyszczenie smieci w katalogach Windowsa, defragmentacja, ...

druga rzecz: rowniez troche posprzatac inne patrycje.

w kwestii LR - tak naprawde, zeby ten program rozsadnie dzialal, to powinno sie:
    A) plik katalogu i cache LR umiescic na innym fizycznie dysku twardym niz ten, na ktorym jest patrycja systemowa.
    B) samo repozytorium zdjec trzymac na jeszcze innym fizycznie dysku.
    w idealnym przypadku dysk do A) dobiera sie mniejszy objetosciowo, ale z gatunku tych, ktore maja szybkie czasy dostepu.
    marzeniem jest SSD, ale to na pewno nie jest tania imprezka. warto tutaj miec dysk, ktory zostawia sporo luzu, tzn.
    jesli katalog i cache LR maja zajmowac razem np 30GB, to dobrze miec nawet z 50GB. a jak nie, to przynajmniej
    defragmentowac.
    do B) dobiera sie dysk twardy odpowiednio duzej pojemnosci (ja licze tak na 2-3 lata w przod) o przede wszystkim duzej
    predkosci odczytu liniowego. czasy dostepu sa mniej wazne.

przy takiej konfiguracji LR na pewno dziala plynnie, bo korzystanie z katalogi i mielenie RAW-ow nie morduja dysku
    twardego notorycznymi skokami glowicy.

jesli tak nie jest urzadzone, to ja bym na pewno przemyslal dokupienie dysku twardego pod katem LR. na pewno
    pomoze to w wydajnosci LR znacznie bardziej niz wymiana grafiki czy zasilacza. zreszta, Corela tez, chociaz z ta
    firma to nigdy nie wiadomo. tam by najbardziej pomoglo zatrudnienie przez Kanadyjczykow normalnych programistow,
    badz outsourcing do Indii, bo mozna tone super zelastwa do kompa wrzucic, a dupnie zoptymalizowany Corel
    i tak bedzie dzialal jak krew z nosa...

Cytat Zamieszczone przez Ksiazkiewicz Zobacz posta
    Natomiast przy włączonej mozilli, LR i Corelu zaczyna mu się brać na myślenie.
    ale nie no... wymieniles trzy aplikacje, z ktorych zadnej nie da sie zarzucic cnoty umiarkowania w obchodzeniu
    sie z pamiecia. zdecydowanie Firefoksowi, a o kompletnym niezrozumieniu pojecia "optymalizacja" przez Corela
    to juz pisalem. LR zoptymalizowany szczesliwie jest, ale on z definicji nie bedzie dzialal na malej ilosci pamieci.

z ktorej strony by nie patrzyl - 2GB RAM na taki combos... ja bym sie na prawde nie odwazyl
    po namysle, to nawet predzej bym wlasnie RAW-u wrzucal, niz dyskow.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-12-2010 o 18:24

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów