Szukaj
Ostatnio edytowane przez rychu_cmg ; 29-12-2010 o 13:00 Powód: zera w gigabajtach mi się rozmnożyły ;)
milion siedemset tysiecy giga to duzo ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze tyle masz![]()
Ja dokupowąłem DDRII 800 MHz CL4 to kość 1 gigową znalazłem tylko w jednym sklepie i kosztowała mnie stówkę, ale za to NX odżył od razu
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Nie jest tak tragicznie jak piszesz, komp jest do ulepszenia, demon nie bedzie, ale pochodzi jeszcze troche.
Dokladnie to samo koledze zaproponowalem, 2GB RAMu i grafe....
Co do HDD to chyba zle cos odczytales
To prawda, przyzwoitego kompa zlozysz za tylePewnie byłoby lepiej, przy czym nie trzeba aż tyle,wystarczy ok.2k
Kolega ma 2GB Kingstona 800mhz mysle, ze nie bedzie problemu z dokupieniem drugiej takiej samej koscia to sie wtedy zamknie w 150zl
Nikon http://greg77.com/
na oko widze dosc zapchane partycje i na pewno posprzatalbym je i zdefragmentowal
(bezdyskusyjnie systemowa i na pewno takie partycje, na ktorych sa inne czesto uzywane
drobne pliki).
pytanie wlasciwe zanim zacznie sie dyskusja o upgrade'ach: co dokladnie przyspieszyc?
co dokladnie dziala wolniej niz oczekujesz i o ile wolniej.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Nikon http://greg77.com/
no ja ogolnie jestem zdania, ze warto ustalic oczekiwania, zanim zacznie sie dupa ruszac.
bedzie mniej rozczarowan, jakby ktos nie doszedl![]()
już precyzuje... na kompach znam się mało.
Kompa obecnego kupowałem ponad 4 lata temu i nic prócz płyty i pamięci RAM nie wymieniałem.
Obecny system to XP, więc wykorzysta 3,25GB RAM-u o ile się nie mylę?
Natomiast przy włączonej mozilli, LR i Corelu zaczyna mu się brać na myślenie. Patrycja z system to dysk C, zapewne posprzątanie już by coś dało.
Tak jak koledzy wyżej wspomnieli to zasilacz i karta garfiki by się przydała, czy widząc obecną specyfikacje możecie mi coś konkretnego (model) polecić?
Kość 2GB RAMu, tego konkretnego modelu który już mam kosztuje ok. 120-150zł.
Ostatnio edytowane przez Ksiazkiewicz ; 29-12-2010 o 16:23
Mateusz Książkiewicz
Canon & Nikon
z opisu wnioskuje, ze gros problemu tkwi po stronie systemu operacyjnego. z mojego doswiadczenia XP to jest taki *owy
system, ktory udaje filozofa i przy dysku zawalonym drobnymi plikami uwielbia wpadac w zamyslenie i zmuszac uzytkownika
do blagan, zeby ruszyl dupsko. zmiana na Win7 jest troche bez sensu (choc konfiguracja powinna sobie poradzic), ale
przeinstalowanie systemu nie wydaje mi sie zla opcja. to jest od lat najlepsze rozwiazanie na przymulanie systemow MS
jesli przeinstalowanie (ale kompletnie od zera, na sformatowana patrycie) nie wchodzi w gre, to na pewno solidne posprzatanie.
odinstalowanie zbednych aplikacji, przeczyszczenie smieci w katalogach Windowsa, defragmentacja, ...
druga rzecz: rowniez troche posprzatac inne patrycje.
w kwestii LR - tak naprawde, zeby ten program rozsadnie dzialal, to powinno sie:
A) plik katalogu i cache LR umiescic na innym fizycznie dysku twardym niz ten, na ktorym jest patrycja systemowa.
B) samo repozytorium zdjec trzymac na jeszcze innym fizycznie dysku.
w idealnym przypadku dysk do A) dobiera sie mniejszy objetosciowo, ale z gatunku tych, ktore maja szybkie czasy dostepu.
marzeniem jest SSD, ale to na pewno nie jest tania imprezka. warto tutaj miec dysk, ktory zostawia sporo luzu, tzn.
jesli katalog i cache LR maja zajmowac razem np 30GB, to dobrze miec nawet z 50GB. a jak nie, to przynajmniej
defragmentowac.
do B) dobiera sie dysk twardy odpowiednio duzej pojemnosci (ja licze tak na 2-3 lata w przod) o przede wszystkim duzej
predkosci odczytu liniowego. czasy dostepu sa mniej wazne.
przy takiej konfiguracji LR na pewno dziala plynnie, bo korzystanie z katalogi i mielenie RAW-ow nie morduja dysku
twardego notorycznymi skokami glowicy.
jesli tak nie jest urzadzone, to ja bym na pewno przemyslal dokupienie dysku twardego pod katem LR. na pewno
pomoze to w wydajnosci LR znacznie bardziej niz wymiana grafiki czy zasilacza. zreszta, Corela tez, chociaz z ta
firma to nigdy nie wiadomo. tam by najbardziej pomoglo zatrudnienie przez Kanadyjczykow normalnych programistow,
badz outsourcing do Indii, bo mozna tone super zelastwa do kompa wrzucic, a dupnie zoptymalizowany Corel
i tak bedzie dzialal jak krew z nosa...
ale nie no... wymieniles trzy aplikacje, z ktorych zadnej nie da sie zarzucic cnoty umiarkowania w obchodzeniu
sie z pamiecia. zdecydowanie Firefoksowi, a o kompletnym niezrozumieniu pojecia "optymalizacja" przez Corela
to juz pisalem. LR zoptymalizowany szczesliwie jest, ale on z definicji nie bedzie dzialal na malej ilosci pamieci.
z ktorej strony by nie patrzyl - 2GB RAM na taki combos... ja bym sie na prawde nie odwazyl![]()
po namysle, to nawet predzej bym wlasnie RAW-u wrzucal, niz dyskow.
Ostatnio edytowane przez akustyk ; 29-12-2010 o 18:24
Skontaktuj się z nami