Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie laptop dla córki - Vaio E3 / HP 4320 ... pytania

Przepraszam - miliony podobnych tematów - ale zapadła szybka decyzja, bo jej skradziono laptopa a ma urodziny więc jest okazja - padło na raty 30/0% - stąd w MM mam do wyboru właściwie dwie propozycje:

Sony VAIO VPC-EA3L1E (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/sony-vaio-vpc-ea3l1e-w-w7hp-bialy.bhtml)
    14 cali błyszczaca
    Intel Core i3 370M
    3GB
    500GB /5400 rpm
    ATI HD5470
    W7 64 bit
    -
    lub
    HP ProBook 4320s (http://www.x-kom.pl/p/55816-notebook-laptop-13,3-hp-probook-4320s-i3-350m-3072-320-dvd-rw-7hp-torba.html)
    13.3 cala matowa
    Intel Core i3 350M
    3GB
    320GB / 7200 rpm
    Intel HD
    W7 32 bit

obawy / watpliwosci
    obie matryce 1366x787 a róznica 14 i 13,3 cala chyba bez znaczenia, teoretycznie Vaio mocniejsza konfiguracja, ale obawiam się W64 bity - może mieć jakieś problemy np. z aplikacjami ? office 2003, corel 11 ? itp - bo jak to dziewczyna - raczej ma to pracować bez komplikacji i znawstwa cybernetyki . HP piękna aluminiowa konstrukcja, bardzo lekki, dobra kamera 2mpx, trochę dziwny gładzik i nie wiem jak ta grafika Intela. Nie podab mi sie tez błyszczacy plastik miedzy klawiszami - w sklepie odbijały sie w nim lampy co obniżało czytelność klawiatury - Macie jakieś wyrobione opinie o w/w modelach ?
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 20-10-2010 o 23:35

Domyślnie

jak dla mnie sony procek 2,4 Ghz w Hp 2,24 grafa nie wspódzielona i dysk 500 matryca niby nic a jednak.
    windę 64 bit ustaw na pracę w trybie 32 i po sprawie działa wszystko w przyszłości można zmienć znowu na 64.
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polo Zobacz posta
    windę 64 bit ustaw na pracę w trybie 32 i po sprawie działa wszystko w przyszłości można zmienć znowu na 64.
    no tu miałem obawy, bo nie znam systemów 64bit - jesli jest taka opcja - to dobra wiadomość

Domyślnie

co do vaio to jesli tylko nie ma byc fioletowy to wez odrobine 'starszy' model. nowe weszly niecaly miesiac temu, maja oznaczenie VPCEA3S1E/* . wczesniejsza seria VPCEA2S1E/* jest jak najbardziej aktualna. ma slabszy procek i3-350 2,26 MHz (niewielka umowmy sie roznica), za to ma 4Gb ramu i matryce 1600 x 900.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Za przedmówcą - "stare" można jeszcze dostać - taniej, a lepiej
    Sony nowe modele/serie wprowadza co 2-3 miesiące, i praktycznie zawsze "nowy" model kosztuje tyle co kosztował stary, a jest w stosunku do niego słabszy/gorzej wykonany/wybebeszony z czegoś. Jak np seria FZ, której następcą jest seria F - FZ to aluminiowo-magnezowe konstrukcje, nowsze "F'ki" to już plastik z domieszką aluminium/magnezu

Niestety, ale Sony jedzie po jakości
    Dodam też, że seria 14stek z zeszłego roku (poprzedni design), dotknięta była felernymi wentylatorami. Teraz, rok-półtorej po sprzedaży, masowo do nas wracają i do serwisu jeżdżą na wymianę wentylatorów (komputery grzeją się, głośno chodzą, od przegrzania wyłączają).
    Miejmy nadzieję Sony wyeliminowało to w nowych seriach - ale o tym dowiemy się za jakiś czas dopiero.

Grafika Intel HD to integra - nie wiemy do czego komputer córce ma służyć, niemniej "ogólnie multimedialno-szkolne" zastosowania chodzą jednak płynniej, jak grafika jest dedykowana. Jak ktoś nie gra nie musi to być rakieta absolutnie, ale "coś"

To tak mz.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    no tu miałem obawy, bo nie znam systemów 64bit - jesli jest taka opcja - to dobra wiadomość
    tak tylko napomnę, a co wy się tak 64bit boicie? To tak jakby wam dawali 2 razy więcej mleka do każdego zakupu owego mleka, a wy nie dziękuje starczy jedno. Jak będzie trzeba się wypiję.

I tak to jest, jak nie ma aplikacji na 64 to instaluję się na 32. Co to za filozofia? Ja już od 2 lat nie wracam do 32bit.
    D600 / 28 / 50 / 85 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    Przepraszam - miliony podobnych tematów - ale zapadła szybka decyzja, bo jej skradziono laptopa a ma urodziny więc jest okazja - padło na raty 30/0% - stąd w MM mam do wyboru właściwie dwie propozycje:

obie matryce 1366x787 a róznica 14 i 13,3 cala chyba bez znaczenia, teoretycznie Vaio mocniejsza konfiguracja, ale obawiam się W64 bity - może mieć jakieś problemy np. z aplikacjami ? office 2003, corel 11 ? itp - bo jak to dziewczyna - raczej ma to pracować bez komplikacji i znawstwa cybernetyki . HP piękna aluminiowa konstrukcja, bardzo lekki, dobra kamera 2mpx, trochę dziwny gładzik i nie wiem jak ta grafika Intela. Nie podab mi sie tez błyszczacy plastik miedzy klawiszami - w sklepie odbijały sie w nim lampy co obniżało czytelność klawiatury - Macie jakieś wyrobione opinie o w/w modelach ?
    Mam jako komp do lozka Vaio serii E, tyle ze model z wieksza matryca Z dyskiem 320/7200rpm, Super maszynka a problem z oprogramowaniem o ktorym wspominasz nie istnieje......nie powinienes sie bac 64bit tylko w nie wiejsc, inny komputer i sam stwierdzisz ze warto
    POlecam ze swojej strony Vaio

Domyślnie

a samsungi Panowie ? - lezy tam jeszczw bardzo lekki Q330 z Nvidią i układem Optimus - konfiguracyjjnie bardzo dobrze, matryca tez zakładam iz lepsza niz w konkurencji - ale jak z solidnością tego sprzetu, zupełnie nie interessowałem sie laptopami samsunga ?

Domyślnie

Q330 wg mnie bardzo fajny model Dobrze wyważony kompromis pomiędzy wydajnością (normalny i3, 4gb, dedykowana grafika, napęd) + nie najgorsza obudowa, ważące 2kg i potrafiące przy delikatnym oszczędzaniu baterii, na 5-6h pracy, i to wszystko poniżej 3k zł.
    Matryca jak to matryca w laptopie, świecąca (się) niemiłosiernie

Wg mnie, laptop godny polecenia jeśli szuka się czegoś takiego. Jak będzie z jego trwałością - czas pokaże, choć Samsungi co ciekawe u nas przynajmniej, to jedne z mniej się psujących laptopów.

Zobacz jeszcze ten model - sprzętowo mocno zbliżony do Q330, minimalnie mocniejszy, za to wg mnie lepiej wykonany, w obudowie mogącej się podobać kobiecie
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

no więc po bardziej wnikliwej analizie, wygląda to tak
    - Sony Vaio seria EA3 - nikt normalny nie uszczęśliwi kończącej dwa poważne fakultetu studentki UJ zielonym, niebieskim czy fioletowym pojemnikiem na mydło w który inżynierowie sony wsadzili trochę elektroniki. Może i dobrej, ale co z tego. Duże toto, brzydkie. Klapa kiwa się przy każdym ruchu laptopa, może i konfiguracja przyzwoita, ale 14cali szeroka ramka i w sumie spoty ten laptop, beznadziejnie kolorowe, zero prestiżu i elegancji - no za kilka miesięcy wstyd wyjąc toto po raz kolejny z torby.

-Samsung Q330 - naprawdę fajna opcja, najlepsza ze wspomnianych konfiguracja, dobra grafika, doskonałe oprogramowanie fabryczne w bardzo rozsądnej ilości (świetny soft robiący kopie w tle), wręcz doskonała klawiatura, bardzo lekki i cienki, na zagranicznych portalach zbiera wysokie notowania, wchodząc do klasy "'excelent" - ale tam sprzedają je w wersji matowej obudowy, w budżetowej serii jeszcze jakoś to wygląda, niestety w MM czarne lustro na zewnątrz ze srebrnym napisem Samsung, a w środku srebrny malowany szorstki plastik, który - jestem pewien- za kilka miesięcy będzie miał juz ciemne przetarcia przy gładziku. Biorąc pod uwagę cenę 3000 naprawde fajny, ale... idealny na prezent dla 16-latka do grania nawet w najnowsze gry, no i do szkolnych zastosowań.

Ja jednak doszedłem do wniosku, że do biurowych zastosowań konfiguracja HP mimo iż najsłabsza - w zupełności wystarczy.

- HP Probook 4320s mały, choć nie tak jak Samsung ale też i na wygląd "z daleka" jak i przy bliskim organoleptycznym badaniu o 300% solidniejszy. Fantastyczna matryca matowa LED - wali na łeb mojego T400, świeci ostro i jasno a nic się nie oddbija jak w tych szklanych lustrach, pracuje miło, klawiatura tez bardzo dobra, wiele funkcyjnych klawiszy, nie ugina sie na srodku jak w Samsungu, choć tam chyba sama praca klawiszy - głośność,skok - są lepsze, to gładzik jest tu genialny - z "multi-dotykiem" - dwoma palcami można obracać, powiększać/pomniejszać, szczypać (jak w telefonach) - rewelacja, no i jednak design i obudowa zabija tamte laptopy w progu - szczotkowane aluminium w pięknym kolorze - no taki prezencik przyjemnie dać... i dostać, więc kupiłem to HP. . Spędziłem z nim kilkanaście godzin instalując oprogramowanie - szybki dysk 7200rpm plus RAM-DDR3 wiec nawet przy grafice Intel HD nie jest tragicznie, procesor wydajny - wszystko działa szybko, lekko, cicho.
    no i ... piękny jest, solidny i elegancki - a to nie jest bez znaczenia .

-
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 22-10-2010 o 19:14

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów