Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Domyślnie

W normalnym użytkowaniu, czyli chodzeniu z przerwami po mieście czy wiosce nieprawdopodobna jest raczej sytuacja że dobry softshell przemoknie. jak się chce mieć pewność, to trza kupic płaszczyk w kiosku za 2 zeta. Tak samo z butami - chcesz mieć nieprzemakalne - kup gumiaki. Taka przyziemna konkluzja, ale prawdziwa.
    D800

Domyślnie

na wiosnę, lato, jesień i ciepłą zimę posiadam softa firmy northland, sprawdził się nawet na letnim wypadzie w tatry, nawet do -5 st. zapewniał komfort termiczny. z racji ostatnich mrozów byłem zmuszony kupił coś cieplejszego i niedrogiego, padło na ocieplanego softa hi-tec mathis, na kurtkę miejską wystarczy, drogie nie było, jakoś wygląda. może warto jednak rozbić zestaw na dwie części, polar lub soft (byle bez membrany) + cieńsza kurtka z dobrymi parametrami?
    że jakby coś - to nic

rx100 blog

Domyślnie

Miałem kurtkę Milo na aquatexie 10/10 przez 5 lat w tym roku zaczęła się kruszyć membrana i kupiłem znowu Milo ale teraz na Gelanotsie Moja stara milo miała krój typowo wyprawowy i używałem jej we wszystkich porach raku w mieście w lesie w górach ( od Karkonoszy przez Bieszczady i tatry po austriackie alpy :P ) i nigdy mnie nie zawiodła. Nigdy nie przemokła - wytrzymała różne burze oberwania chmur czy np 3 dniowe intensywne bieszczadzkie deszcze, używałem jej też na żaglach i kajakach gdzie miała długi intensywny kontakt ze stałą wodą i dała radę. Oddychalność nie jest taka jak w gore ale jest z kumpel z którym najwięcej po górach chodzę ma kurtkę na gore mello's i gdy podchodzimy zimą w temp ok -5 to po ściągnięciu kurtek ( ja milo na aquatexe on gore) u niego plecy są suche u mnie wilgotne mamy tę samą bieliznę i polary ale ja pocę się trochę więcej w takich warunkach najlepiej widać przewagę gore w innych zaś kurtki sprawują się podobnie.
    wadą mojej milo na aquatexie było to że po zwinięciu/ złożeniu zajmowała sporo miejsca w plecaku... teraz mam milo na gelanotsie i o wiele lepiej da się ją zwinąć ale kurtki na gore i tak jeszcze bardziej

Generalnie polecam poszukać promocji na kurtki z gore bo na pewno się opłaci. gdy takich promocji nie będzie a kaski będzie brakowało to od siebie polecam następujące firmy -

Jack wolfskin ( na membranie texapore) polecam droższe modele - ceny podobne do kurtek na gore ale zdarzają się promocje
    Alvika - sporo dobrego o kurtkach tej firmy słyszałem- bardzo wytrzymałe. i tak w ogóle Szwagier używa od 2 lat i jest bardzo zadowolony
    Milo - ja jestem bardzo zadowolony z tej firmy. kurtkę na aquatexe używałem niemal cały czas i przez 5 lat bardzo dobrze się spisywała ( dziś odpada membrana, rzepy nie trzymają najlepiej i zamek (YKK) się posypał używałem jej naprawdę intensywnie i często dostała w kość ( burze, ulewy, śnieżyce, błoto, szuranie, rower, narty, silne wiatry, pranie w pralce, rzucanie ją gdzie popadnie, spanie na niej, ocieranie o skały, zwijanie na wszystkie możliwe sposoby i pakowanie do plecaka gdzie już nie ma na nią miejsca i wiele wiele innych) Obecnei wybrałem Milo na gelanotsie i mam nadzieje że będzie równie dobra na razie tak się zapowiada

a tak w ogóle NGT to ogromna kopalnia wiedzy ale już ktoś wcześniej wspominał o tej stronce

Jeszcze napisze czego nie polecam
    kurtki Campusa Alpinusa i bergsona :P nie polecam bo kilka różnych kurtek z tych firm mieli znajomi i każdemu coś nie pasowało ta przemaka ta się pruje ta się marszczy ta się brudzi itd... na ngt też swego czasu naczytałem się narzekań użytkowników...
    Ostatnio edytowane przez Tworas ; 28-12-2010 o 01:18
    D780|17-35|35|50|85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karmel Zobacz posta
    A ja przewrotnie polecę wojskowe gore-texy. Stosunek ceny do tego co oferują jest świetny. Miałem już różne gore, ale cały czas dla mnie najlepszą kurtką pozostaje gore US Army w pierwszej wersji, kurtka jest pancerna, ma zamki pod pachami, praktycznie cały przód to kieszenie + jedna na rękawie. Jedynym minusem jest to, że praktycznie występuje tylko w kamuflażu co nie każdemu pasuje.
    Były jeszcze czarne. Niestety ma ona 2 wady: kaptur de facto nieużyteczny, chyba że ktoś się bez Fritza (hełm taki) z domu nie rusza oraz taka se jakość wykonania – a to kieszenie wewnętrzne się odprują i dyndają, a to podklejenie szwów odlezie, a to cośtam się podpruje. Polskie bodaj drugiej generacji mają niezłą opinię, ale duża część jest niestety w maskowaniu pustynnym.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Jedyna rzecz która zabezpiecza przed ciężkim deszczem spacerowicza i dobytek fotograficzny (plecak lub torbę) za niewielką kwotę (30-50zł) - to wojskowa pałatka, która mieści się w kieszeni jeansów a po rozłożeniu kryje powierzchnią tle co mały namiot. Da się pod nią zmieniać obiektywy i biegać z wyciągniętym aparatem. Ciuchy można już dobierać wedle uznania i potrzeb.
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Jedyna rzecz która zabezpiecza przed ciężkim deszczem spacerowicza i dobytek fotograficzny (plecak lub torbę) za niewielką kwotę (30-50zł) - to wojskowa pałatka, która mieści się w kieszeni jeansów a po rozłożeniu kryje powierzchnią tle co mały namiot. Da się pod nią zmieniać obiektywy i biegać z wyciągniętym aparatem. Ciuchy można już dobierać wedle uznania i potrzeb.
    no tak ale np na rowerze, nartach a przede wszystkim w górach przy wspinaczce już się tak dobrze nie sprawdzi
    D780|17-35|35|50|85

Domyślnie

posiadam podobną pelerynę i też jej używam w sytuacjach kryzysowych. Kurtki z gore-tex'em owszem można powiedzieć że od 700zł są ale zazwyczaj tylko firmy berghaus która mi nie odpowiada (podobnie jak campus i alpinus).
    Softshell ok ale tak jak ktoś się już wypowiedział muszę mieć coś na deszcz, bo cały czas w tej pelerynie nie będę biegał :P może ktoś się wypowie co ma kurtkę firmy milo czy ma przetarcia od plecaka?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawar Zobacz posta
    Softshell ok ale tak jak ktoś się już wypowiedział muszę mieć coś na deszcz, bo cały czas w tej pelerynie nie będę biegał :P może ktoś się wypowie co ma kurtkę firmy milo czy ma przetarcia od plecaka?
    Od deszczu, to może jakąś lekka kurtkę na pac-litcie typowo na deszcz i wiatr. Można to spakować do kieszeni, choć to rozwiązanie raczej nie na zimę.
    Ja mam Milo na Aquatexie i nie przeciera się od plecaka, co prawda membrana zaczyna na barkach pękać, ale jeszcze tą zimę pociągnie. W lecie będę się rozglądał za czymś nowym.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

a po jakim czasie zaczęła pękać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawar Zobacz posta
    a po jakim czasie zaczęła pękać?
    3-4 lata, nie pamiętam dokładnie kiedy ją kupiłem.
    A o kurtkę wyjątkowo dbałem, piorąc w odpowiednich detergentach i nie wirując.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 28-12-2010 o 11:51
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów