Ja mam/miałem Milo meffe tylko kolor inny :P
i żadnych przetarć od plecaka nie ma a plecaki nosiłem od 25 L do 75L bardzo często i wszystko jest ok. ale jak widać ta kurtka ma wzmocnienia na barkach z ala cordury.
Szukaj
Ja mam/miałem Milo meffe tylko kolor inny :P
i żadnych przetarć od plecaka nie ma a plecaki nosiłem od 25 L do 75L bardzo często i wszystko jest ok. ale jak widać ta kurtka ma wzmocnienia na barkach z ala cordury.
D780|17-35|35|50|85
Ale wtedy też nie bierze się ze sobą całego majdanu, tylko coś kompaktowego, lub manualny aparat na kliszę, itp. W góry i do lasu i tak zawsze zabieram, bo to cholernie funkcjonalne jest. Można toto położyć na ziemi, żeby było sucho, przykryć dobytek od wiatru lub deszczu, lub związać dwie i zrobić improwizowany namiot. Lekkie kurtki nie zapewniają ochrony przed ulewą, sprzętu nie chronią wcale. Pałatka - tak.
Pozdrawiam
Janusz
no z kurtki namiotu nie zrobię to faktale w góry na narty czy na rower zabieram D80 +S17-70 i po prostu przy mega ulewach nie wyciągam sprzętu
fajnie mieć w plecaku takie coś ale gdy pada a musimy intensywnie się ruszać i mieć nieskrępowane ruchy ( nie mówię o fotografowaniu) to kurtki jednak nic nie zastąpi.
D780|17-35|35|50|85
Ja mogę polecić kurtkę HiMountain'a. Nie jestem pewny czy to dokładnie ta
http://www.sfpl.pl/shop/view/Product...ory&context=26
W każdym razie bardzo podobna krojem i w "wyposażeniu". Wiem że minimalnie przekracza Twój budżet, ale MZ na prawdę warto.
Nie posiada tylko wywietrzników pod pachami, no i dopasowany krój to też sprawa indywidualna.
Na plus HM jest też serwis. Połamało mi się plastikowe zapięcie rzep na mankietach. Wymienili mi to bez żadnego problemu, bardzo profesjonalnie, a koszt jaki poniosłem to tylko wysyłka DO serwisu.
Kurtki używam na narty i na górskie wypady przez cały rok. Sprawdza się bardzo dobrze jeśli chodzi o oddychalność, chociaż to też jest sprawa bardzo indywidualna.
Mam grono znajomych którzy używają HM Comet 2 PRO, czyli GTX o trochę lepszych parametrach. Po dojściu do schroniska jedni mają względnie sucho, inni są mokrzy jak po wyjściu spod prysznica. Warto też pamiętać że oddychalność GTX i innych tego typu membran bardzo spada gdy różnica temp. otoczenia i pod kurtką maleje.
jak dla mnie brak wywietrzników pod pachami dyskwalifikuję kurtkę na starcie...choć by była z najnowszego gore i kosztowała 20tysżadna membrana nie oddycha tak jak porządne dziury pod pachami
![]()
Oczywiście wszystko zależy od tego do czego się kurtki używa ale przy zastosowaniu całorocznym gdy w grę wchodzi wysiłek fizyczny to wentylacja pod pachami jest bezcenna...
D780|17-35|35|50|85
Skontaktuj się z nami