Close

Zobacz wyniki ankiety: Który aparat wybrałbyś w stosunku cena/jakość i ewentualnie design

Głosujących
51. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Samsung Pro 815

2 3,92%
  • Nikon D70s

40 78,43%
  • Sony DSC R1

9 17,65%
Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    A sony r1 nie ma przypadkiem w standardzie konwertera tele??
    Nie. Jest takie coś ale sprzedawane jako osobne wyposażenie. Zresztą najpierw musisz sobie kupić adapter do tego telekonwertera za drobne 3 stówki i dopiero właściwy konwerter w cenie niezłego obiektywu. Także owszem kupno samego R1 może i ma sens ale pod warunkiem, że się tego nie będzie rozbudowywać.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Miałem Sony H5 taki megakompakt z 12x zoomem... I sprzedazłem go po 4 miesiącach z ogromną stratą, bo miałem dość:
    -wolnego AF
    -abberacji chromatycznych
    -szumów
    -jakości zdjęć
    -ergonomii
    -braku możliwośći jakiejkolwiek rozbidowy systemu
    Zabawki takei jak marketingowo poprawne filmy, stabilizacja, megazoom, hiper telewizorek maja się nic wobec zaled d70s jak widac w małym zestawie.
    pamietaj, że AF w kompaktach działa na zasadzie oceny kontrast, w lustrzankach na zasadzie detekcji fazowej-w skrócie kompakt jest wolny, niecelny, w warunkach ograniczonego światła niepewny lub nie działa. W lustrze tego typu problemu nie ma w zasadzie. I masz jednak możliwość robudowy systemu. Testy Samsunga gdzieś czytałem i go zjechali. Co do Sony R1-podstawowe wady:
    -stała optyka
    -elektroniczny wizjer-ciemny nieoddający niuansów kadru
    -fotki seryjne(gdy je robisz pojawia się napis "nagrywanie" i nie masz mozliwości podglądu kadru przez cały czas-długi czas)
    -ergonomia
    -szumy powyżej 1000 ISO vs. lustrzanka
    -słaby AF
    -gdy robisz wieczorem fotkę to już masz problem z celowaniem przez ten niby celownik.
    Jak pisał czornyj -do portretów i urodzin teściowej....
    Sporo szwedzkiej blachy i trochę szkła...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pszczyna-Śląsk

Domyślnie

Niestety moj stary login sie wysypal wiec musialem zaczac wszysto od nowa na nowym loginie.
    Po koleii: przede wszystkim jak zwykle dyskusja odbiegła od głównego tematu.
    Chciałbym się wypowiedzieć jako były posiadacz R-1. Ja go polecam wszystkim gdyż jakość zdjęć jest wyśmienita i zapomnij że na którymkolwiek standardowym zoomie jakie dziś są do kupienia z lustrzankami uzyskasz podobny efekt niż w soniaczu. Chociaż d80 +18-70 już jest bardzo blisko (taki zestaw mam) ale jednak odrobinkę brakuje mówię tutaj o jakości zdjęć do ISO400. W osłupienie wprawiło mnie to jak zrobiłem test porównanwczy canon 10D + canon 70-200 f4(elka) miał mniej ostre zdjęcia ale to wkońcu to canon
    Aparat ma parę minusów które mnie skłoniły do sprzedania go:
    [LIST][*]AF dość wolny- raczej nie nadaje się do sportu chociaż robiłem nim zdjęcia na rajdach ale wszystko na piechotę [*]mi bardzo przeszkadzał elektroniczny wizjer (zwlaszcza ze wczesniej mialem d100)[*]male makro[*]pewne ograniczenia wynikajace z "zabudowanego" obiektywu[*]problem z zakupem w miarę dobrej lampy za rozsadne pieniadze-teraz widze że już są dostepne
    brak pięknego dzwięku pracującej migawki

Ale jeśli ktoś nie zamierza inwestować w system i pracuje do ISO800 to polecam ten sprzęt z czystym sercem!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Volver Zobacz posta
    Jak pisał czornyj -do portretów i urodzin teściowej....
    Do urodzin teściowej niezabardzo. Do tego najlepszy jest kompakt z małą matrycą i szerokim obiektywem, gdzie GO jest tak duża, że AF nie ma i tak najmniejszego znaczenia, bo leci się na hiperfokalnej.

Soniacz R1 to aparat dobry w przypadkach, gdy mamy czas, a sam temat nam nie sp....li. Kupno lustrzanki z optyką o jakości i zakresie ogniskowych takich jak w R1 to finansowy hardkor.

Domyślnie

W testach r1 wyczytałem ze irytujacy jest czujnik przelaczania miedzy evf a lcd. Mienowicie jak sie uzywa lcd do kadrowania i za blisko zblizymy aparat do siebie to nam obraz znika bo przelacza sie na evf...

A na podsumowanie, z hybryd r1 to chyba najlepsza konstrukcja pod wzgledem matrycy i optyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Lustrzanka hybrydowa to po prostu marketingowy pic na wode - zadnego lustra nie ma, celownik jest elektroniczny. AF zapewne tez zwalnia... Obiektyw jest fajny no i masz matryce w sensownym rozmiarze. Ale z obserwacji wiem, ze jedno, co hybrydy robia zdecydowanie najlepiej, to zaostrzaja smak na lustrzanke. Wybor nalezy do Ciebie, ale bedziesz jeszcze sobie w brode plul, jak bedziesz sprzedawal taki aparat z duza strata, zeby lustro kupic.
    Zgadzam się,przerabiałem to samo,najpierw kupiłem colpixa 8700 za 2700zł żeby po dziesięciu miesiącach sprzedać go za 1400zł (i tak się zresztą cieszyłem że tyle dostałem)
    D300s,T17-50,SB-800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kurort Adamówek położony w ścisłym rezerwacie puszczy kampinowskiej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Siadasz na pług i robisz zdjęcie z pługa...

Pozdrawiam
    Coś raczej niepotrzebnie się czepiasz, może masz zły dzień.
    Wiem że aparat nie zrobi zdjęć za mnie, szczególnie D70s.
    Nie wyszedłem przed chwilą z przedszkola biorąc po drodze 3 tyś od przedszkolanki.
    Od dawna fascynowała mnie fotografia, chcę teraz kupić aparat który pozwoli mi wykorzystać swoje amatorskie zdolności.
    Przez kilka chwil wydawało mi się, że dobrym wyborem będzie Hybryda z wysokiej półki, ale niestety ogranicza i nie oferuje tego czego oczekuję.

peace

A co z tą ankietą?Jest bezterminowa, a wynik mozna zobaczyć po jej zakończeniu

Kolega jutro do mnie wpada z D70s, zrobię trochę zdjęć, pomyśle.
    Będę miał realny obraz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fidel Zobacz posta
    (...) W osłupienie wprawiło mnie to jak zrobiłem test porównanwczy canon 10D + canon 70-200 f4(elka) miał mniej ostre zdjęcia ale to wkońcu to canon
    Pewnie canon w ogóle jest do doooopy . Ciekawe ja kto sprawdzałeś ?
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Master, spoko, nikt tu sie nie czepia, a robienie zdjec z pluga, to po prostu aluzja do jednego z kwiatkow znalezionych gdzies w necie... Poszukaj w cafe topicu "zdjecia z pluga"
    forum.niekojarze.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kurort Adamówek położony w ścisłym rezerwacie puszczy kampinowskiej

Domyślnie

Spoko
    Pomyślałem sobie po prostu, że ktoś zauważył moje jakże nieprofesjonalne podejście i postanowił mnie zganić za to. Bo przecież sami profesjonaliści tu są na co ktoś się już w cafe poskarżył
    Ale topicu o pługu nie mogę znaleźć...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów