Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Karta SD tylko do odczytu.

Może problem był już poruszany, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku - po D90 została mi karta SDHC 4GB, niestety formatowana w body co skutkuje tym, że na karcie nie można zapisać niczego spod Windy, nie można z niej usunąć partycji ani jej sformatować. Zapis może robić tylko body, usuwać można takoż plus poprzez Nikon Transfer. Pytanie brzmi: Jak ją odbezpieczyć? Nie jest to kwestia slidera "lock" na karcie, body umieściło na niej znacznik "read-only" i nijak - czy to spod Win czy spod Linuxa nie daje się tego obejść, w każdym razie nie znanymi mi narzędziami (fdisk, GParted, Partition Magic 8 spod DOS).

Znam jeden sposób. Jest to sformatowanie karty w body Pentaxa. Ale nie mam Pentaxa pod ręką. Jakieś pomysły?
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Masz zewnętrzny czytnik kart cza jaki. i jakiej firmy to karta
    Core 2 Quad q9650 | 8 GB OCZ Reapier | EVGA GTX 680 SC SIGNATURE 2GB | Be Quiet P11 1000W | Win 10 Pro x64 | 120gb SSD | 3TB HDD| CG243W |

Domyślnie

Spróbuj jeszcze HP USB Disk Storage Format Tool

link:
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Nic z tego. Marka karty nie ma tu nic do rzeczy. Tablica partycji jest tylko do odczytu i nie może być modyfikowana / usunięta. Czytnik Kingstona. Potrzebuję czegoś, co zignoruje znaczniki i sformatuje te kartę. Dziś próbowałem spod Knoppixa - tez klęknął...
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Domyślnie

oł-pierwsze słyszę
    masz dostęp do komputera apple?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazgul Zobacz posta

Znam jeden sposób. Jest to sformatowanie karty w body Pentaxa. Ale nie mam Pentaxa pod ręką. Jakieś pomysły?
    Sklep/komis z Pentaxem i po sprawie.

Domyślnie

a mi się wydaje że masz walnięty czytnik kart miałem podobny problem i wymieniłem czytnik problem znikł
    Core 2 Quad q9650 | 8 GB OCZ Reapier | EVGA GTX 680 SC SIGNATURE 2GB | Be Quiet P11 1000W | Win 10 Pro x64 | 120gb SSD | 3TB HDD| CG243W |

Domyślnie

potwierdzam, też miałem takie problemy, nowy czytnik - brak problemu

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ja mam D90 - i kilka kart do niego - są w nim formatowane tak więc powinny być tylko do odczytu w PC (z tego co piszesz), ale tak nie jest - wada czytnika jak już wcześniej wspomniano, ewentualnie coś z kartą..
    Nikon D90 + 18-105 VR + 70-300 VR + 35/1.8 (w miarę możliwości aktualizowane

Domyślnie

Jutro jadę do sklepu gdzie maja Pentaxy - może mi sformatują Pochwalę się efektami. Co do czytnika - SD Lexara nieformatowana w żadnym aparacie chodzi bez problemu we wszystkich kierunkach...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów