Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie pierwszy ring flash

Witajcie,

Jestem świezakiem na forum, i nie wiem czy zakłądam temat w dobrym dziale, ale jakby co to proszę o wyrozumiałość

A chodzi o to, że pod choinką Mikołaj zostawił mi trochę gotówki i myślę o tym, coby ją jakoś sensownie spożytkować i nie zmarnować. Chodzi mi po głowie kupno Ring Flasha, ale niezbyt się na tym znam.
    Wpadł mi w oko ten model RF 160, bo jak widzicie cena sensowna, no i pasuje do mojej nikonowskiej puszki.

Co sądzicie o tym ringu?

Domyślnie

szkoda kasy, to nie jest prawdziwy ringflash ale namiastka, prawdziwy kosztuje trochę więcej- chyba lepiej dozbierać.
    D3,85 1.4D,24-70 2.8, 135 2.0, 45 mm tilt/shift,70-200 VRII,profoto proB2x2 pro head x4,mamiya AFD+80mm,45 mm,150mm

Domyślnie

Ten ring polega na tym, że właściwie to nie ring, a nasadka na lampę. Nie wiem jak się to sprawdza w praktyce, jaka jest strata światła, jak się światło z tego rozchodzi. Z drugiej jednak strony, jeśli masz mocną lampę, to może i byłoby to jakieś rozwiązanie? Bo ringflashe mają dość niską liczbę przewodnią, więc może taka nasadka z mocną lampą dałaby efekt zbliżony. Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś, kto miał do czynienia i z jednym i z drugim. W każdym razie, pełnoprawny ring to wydatek rzędu 300 zł wzwyż, np. jest coś takiego http://www.ceneo.pl/3342048
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Do czego chcesz tego używać? Jeśli do makro to _od biedy_ ujdzie. Jeśli myślisz o portretach itp. to zapomnij, straty światła ogromne i dodatkowo świeci bardzo nierówno (góra dużo jaśniejsza niż dół). Ewentualnie można błysnąć żeby fajny catchlight w oczach mieć ale doświetlić musisz czym innym i tak. Możesz sobie ewentualnie poszukać czegoś co nazywa się ORBIS czy jakoś tak. Nie wiem jak jest to rozwiązane ale podobno świeci równo (przynajmniej tak wyglądało na samplach) ale obawiam się że trochę droższy jest. Za prawdziwy ring flash mógłbyś sobie niezłą puszkę ze szkłem kupić
    Ostatnio edytowane przez The Structorr ; 27-12-2010 o 14:02

Domyślnie

Robione RFem na sb800.

Kupiłem i po tygodniu sprzedałem-efekt fajny na szerokim kącie, przy ogniskowych pod portret światło bardzo płaskie. Moja partnerka gdy zobaczyła efekty portretowe z tego powiedziała, że zdjęcia wyglądają jak zrobione aparatem za 200pln.
    Odradzam.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chichot_losu Zobacz posta
    Witajcie,

Jestem świezakiem na forum, i nie wiem czy zakłądam temat w dobrym dziale, ale jakby co to proszę o wyrozumiałość

A chodzi o to, że pod choinką Mikołaj zostawił mi trochę gotówki i myślę o tym, coby ją jakoś sensownie spożytkować i nie zmarnować. Chodzi mi po głowie kupno Ring Flasha, ale niezbyt się na tym znam.
    Wpadł mi w oko ten model RF 160, bo jak widzicie cena sensowna, no i pasuje do mojej nikonowskiej puszki.

Co sądzicie o tym ringu?
    "Sensowna cena" = mało sensowna jakość. Porządne ringflashe, zapewniające równomierne oświetlenie, jak Rayflash (http://fotoblogia.pl/2009/01/23/ray-...ampy-blyskowej, http://www.ray-flash.com/, używa go do makro Heather Angel) to wydatek rzędu > 700 zł.

Oszczędny w słowach Awatar Rumbum
    Miasto
    Między ziemią a światłem

Domyślnie

Bardzo chciał bym się zobaczyć zdjęcie tego świecącego Raya. Jakoś nie chce mi się wierzyć że ilość światła u góry jak i na dole będzie choć trochę zbliżona. Jak ktoś ma to czy mógł by wrzucić fotke Rayflasha podczas błysku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rumbum Zobacz posta
    Bardzo chciał bym się zobaczyć zdjęcie tego świecącego Raya. Jakoś nie chce mi się wierzyć że ilość światła u góry jak i na dole będzie choć trochę zbliżona. Jak ktoś ma to czy mógł by wrzucić fotke Rayflasha podczas błysku?
    Nie znalazłem zdjęcia tego wynalazku w czasie błysku ale znalazłem test ze zdjęciami przykładowymi. Efekty niezłe, prawie jak z wbudowanej

Domyślnie

Panowie, to co pokazujecie, to są flesze (lub namiastki) do makrofotografii, fotografii naukowej lub technicznej - zasadniczo robionej z bliska.

To czego jak domyślam się poszukujecie, nie kosztuje 700 zł lecz więcej - http://fripers.pl/product_info.php/i...owy-600Ws.html.

To taki sensowny początek. Potem jest pod finansową górkę...

Byłbym zapomniał - to co wskazałem to tylko głowica, Do niej trzeba kupić generator...
    Ostatnio edytowane przez killer_one ; 29-12-2010 o 01:31

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów