Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Nikkor 24-85D

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    To nie on jest sarkastyczny, tylko ty niegrzeczny. Winston nie napisal nic co mijalo by sie z prawda, po czym zarzuciles mu wypisywanie banialukow!

Aby to napisac nie trzeba miec zadnego z tych szkiel, bo albo to ogolnie wiadomo, albo sa to fakty wynikajace z konstrukcji.

Fakty:
    17-55 ma swietny AF
    17-55 jest swietnie zbudowany
    17-55 ma stale swiatlo 2.8

24-85 na DX brakuje szerokosci 17-24, przez co moze byc uznany za mniej uniwersalny
    24-85 jest szklem zaprojektowanym pod pełną klatkę i to analogową

I gdzie tu banialuki?
    Kolego, Nikkor 24-85 ma węższy kąt od 17-55 (25,5-53,5 vel 24-85)? To jest przelicznik (17-55) do pełnej klatki. Gdzie tu widzisz, że jest węższy? A ja cały czas pisałem o Nikkorze 24-85 w zastosowaniu do FX. Nie czytaj pobierznie tylko ze zrozumieniem. Owszem, jak go podepniesz do DX to będzie węższy.
    Pozdrawiam - Smurfetka

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurfetka Zobacz posta
    Kolego, Nikkor 24-85 ma węższy kąt od 17-55 (25,5-53,5 vel 24-85)? To jest przelicznik (17-55) do pełnej klatki. Gdzie tu widzisz, że jest węższy? A ja cały czas pisałem o Nikkorze 24-85 w zastosowaniu do FX. Nie czytaj pobierznie tylko ze zrozumieniem. Owszem, jak go podepniesz do DX to będzie węższy.
    Skoncz moze z tym zrzucaniem na innych swoich bledow, jesli pisales o FX, to pisales kompletnie nie na temat:

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_eS Zobacz posta
    pod DX, konkretnie D300s, przepraszam, że nie sprecyzowałem bardziej. Co do stanu, to oczywiście wolałbym nowy, max do 3000,-

Photoartbox, co masz na myśli pisząc MZ?
    Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 21-12-2010 o 10:46

Domyślnie

Kolego,coś nie tak z tym twoim przelicznikiem N17-55 do pełnej klatki.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Kolego,coś nie tak z tym twoim przelicznikiem N17-55 do pełnej klatki.
    Kolego, faktycznie pomyliłem się odnośnie przelicznika 17-55 (do FX to 25,5-82,5mm). Trochę wyrozumiałości nie zaszkodzi. Ja cały czas pisałem o biektywie do FX a nie do DX. To chyba zroziumiałe nawet po wypowiedziach.
    Pozdrawiam - Smurfetka

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Ja cały czas pisałem o biektywie do FX a nie do DX. To chyba zroziumiałe nawet po wypowiedziach.
    Nie, niezrozumiale. Chyba, ze masz D300s tez pelnoklatkowe...

na moich Nikonach (D300s i D700) spisywało się znakomicie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Nie, niezrozumiale. Chyba, ze masz D300s tez pelnoklatkowe...
    Wiesz, mało tego że pełnoklatkowe to jeszcze mogę zrobić nim 6x6 cm Pozdrawiam A tak na marginesie: to obiektyw do FX nie może spisywać się doskonale pod DX-em? Może u ciebie nie, bo u mnie i owszem.
    Ostatnio edytowane przez Smurfetka ; 21-12-2010 o 18:00
    Pozdrawiam - Smurfetka

Domyślnie

A tak na marginesie: to obiektyw do FX nie może spisywać się doskonale pod DX-em? Może u ciebie nie, bo u mnie i owszem.
    Może, o ile komuś - w tym przypadku akurat - pasuje zakres jak ~36~128mm na FX. Kiedyś miałem zooma zaczynającego się od 24mm na DX i bardzo często zmieniałem go na 11-18 bo brakowało mi "dołu". Tyle że każdy ma inne potrzeby więc może akurat pytającemu spasuje ten zakres, ja mając do wydania 3000zł kupiłbym 16-85, a za resztę pojechał na zdjęcia

Domyślnie

Ok, widzę że moje pytanie rozpętało małą burzę, ale mam z tego przynajmniej więcej info na temat obiektywu, który mnie interesuje. Dziękuję wszystkim za obszerne wypowiedzi i rozwianie kilku moich wątpliwości.

Uprawnienia umieszczania postów