Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Nikkor 24-85D

Domyślnie Nikkor 24-85D

Witam wszystkich forumowiczów!
    Szukam opinii na temat Nikkora 24-85D ED. Czy ktokolwiek z Was używa/ł i ma jakieś zdanie na jego temat? Bo sprzęt wydaje się dość uniwersalny i zastanawiam się nad jego kupnem jako głównego obiektywu.
    Jeśli ktoś ma inne sugestie, to z chęcią przeczytam

Pozdrawiam

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_eS Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów!
    Szukam opinii na temat Nikkora 24-85D ED. Czy ktokolwiek z Was używa/ł i ma jakieś zdanie na jego temat? Bo sprzęt wydaje się dość uniwersalny i zastanawiam się nad jego kupnem jako głównego obiektywu.
    Jeśli ktoś ma inne sugestie, to z chęcią przeczytam

Pozdrawiam
    Z jaka puszka chcesz uzywac? Bo jesli na DX, to MZ sa lepsze rozwiazania.

Domyślnie

Bardzo byś nam ułatwił zadanie pisząc czy będziesz go używał pod DX czy FX ?
    Czy ma to być używany/nowy obiektyw ? Masz określony budżet ?
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

pod DX, konkretnie D300s, przepraszam, że nie sprecyzowałem bardziej. Co do stanu, to oczywiście wolałbym nowy, max do 3000,-

Photoartbox, co masz na myśli pisząc MZ?

Domyślnie

MZ - to skrót od "Moim zdaniem".

Jeśli chcesz jako podstawowy do DX:
    - to pomyśl nad 18-105VR
    - lub jego droższym, lepiej wykonanym, szerszym i krótszym bratem - 16-85VR
    Nie piszesz nic o stałym świetle więc wykluczamy póki co, że taki chcesz
    Natomiast jeśli byś chciał coś jaśniejszego to za ~2800 masz nową Sigmę 17-50 2.8 OS HSM i w cenie 3000 powinno się udać znaleźć używanego Nikkora 17-55 2.8.

Nie szkoda Ci tyle kasy na jedno szkiełko ? Możesz przecież wykorzystac całą sumę na podstawowe świetne szkiełka np.: 16-85VR + 70-300VR.
    Ja skompletowałem z kolei Tokinę 12-24, Nikkora 35 i Nikkora 85 - to da Ci nadal podpobną sumę.

Sprecyzuj wymagania - będzie lepiej doradzić.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Forum w końcu wróciło, więc możemy kontynuować wątek
    Obecnie jako zoom standardowy mam Tokinę 287 ProSV, ale zaczyna mi ona powoli szwankować, a z tego co wiem, to z serwisem tego nie jest tak łatwo.
    Sigma wydaje się rozsądnym rozwiązaniem, miałem okazję ją sprawdzić kilka dni temu i uważam ją za dobry obiektyw.
    Jestem bardzo ciekawy Nikkora 17-55 2.8 DX, niestety nie mam okazji, żeby zrobić jakieś zdjęcia testowe.
    I oczywiście chodzi mi o jasny obiektyw
    Pomyślałem o 24-85 bo ma bardzo uniwersalny zakres ogniskowych a światło 4.0 na długim końcu tak bardzo nie przeraża, z drugiej strony pełna dziura w całym zakresie ogniskowych też dobra rzecz.
    Nikkora 35/1.8G mam już w swoim pleacaku, tak samo 70-300G VR
    Teraz chcę upić standardowy zoom dobrej jakości.

Domyślnie

no to zdecydowanie 17-55
    swietny AF, świetnie zbudowany, 2.8 - 2.8..
    24-85 to pod dx jak dla mnie, to mało uniwersalne szkło. brakuje szerokości, szczególnie że masz 70-300.
    24-85 to szkło zaprojektowane pod pełną klatkę i to analogową..
    Ostatnio edytowane przez Winston ; 18-12-2010 o 17:57
    ''A good photograph has a direct simplicity without recourse to dazzling technique''

Domyślnie

Nie ma co się zastanawiać: bierz N17-55/2.8 - chyba, że lubisz kupowac kilka razy, bo i tak do niego dojdziesz - wg mnie to jest tak dobre szkło na DX jak N24-70 na FX, albo jeszcze lepsze...

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

dzięki za rady, mam nadzieję, że niedługo go przetestuję i podejmę decyzję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    jak N24-70 na FX, albo jeszcze lepsze...
    Pzdr.
    Lepsze od 24-70 to na pewno nie (choć blisko), ale na pewno lepsze od 24-85. Jeśli ktoś jest "zoomowcem", to 17-55/2.8 jest szkłem obowiązkowym na DX i tyle. Żeby kupować coś innego, trzeba mieć naprawdę dobry powód (i odwagę)
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów