Mam RAID 0 i nawet nie sądziłem, że tak bardzo przyspieszy to komputer. Mój stary rupieć śmiga jak nigdy. Polecam!!!
Szukaj
Mam RAID 0 i nawet nie sądziłem, że tak bardzo przyspieszy to komputer. Mój stary rupieć śmiga jak nigdy. Polecam!!!
Ja zrobiłem tak,
Miałem dwa dyski 250GB spiąłem je w raid0
Kupiłem dodatkowo dwa dyski 1TB i spiąłem je w raid1 (mirror)
Katalog domowy w którym zapisuję wszystkie dokumenty/prace przeniosłem na zmirrorowany dysk
Tym sposobem nie muszę się martwić o kopie danych. Pozostaje jedynie od czasu do czasu zrobić kopie systemu.
Mam od ponad 2-ch lat postawionego Raida 0 na dwóch dyskach wcześniej była Vista 32 teraz W7 64 i śmigało wszystko do pewnego pięknego popołudnia w listopadzie gdy dostałem komunikat o błędzie jednego z voluminów. System wstaje ale to co mnie czeka to zakup jakiegoś małego SSD 60Gb i postawienie tam systemu a 2x250Gb będzie służyć za magazyn. Wyleczyłem się z Raida chyba na długo.
System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
Pozdrawiam Marek
Posypać zawsze się coś może, niezależnie czy ma się raida czy nie.
Mam ponad rok bez najmniejszych problemów raid 0 na dwóch wb black i win7/64bit + backup całości na zewnętrznym dysku.
Pytanie do tych co mają raid0 i W7. Czy ktoś szyfrował macierz TrueCryptem? Słyszałem że mogą pojawić się problemy z widocznością partycji.
Raid nie jest rozwiazaniem bezpiecznym dla danych. Natomiast wzrost wydajnosci jest piorunujacy, takze warto stawiac raid, a to przynajmniej motywuje do robienia backup'ow danych o znaczeniu krytycznym.
Czytam uważnie wszystkie dodawane tu wypowiedzi i oprócz tego rozmawiam z ludźmi w tym temacie. Powoli dochodzę do wniosku, że chyba nie będę jednak wchodził w raid 0. Powody są dwa:
1. złożyłem mocnego kompa z 8GB RAM z szybkimi dyskami SATA3,
2. słyszałem (nie wiem czy to prawda bo się na tym nie znam), że jeden gość miał raid 0, w trakcie pracy zgasło mu światło w chałupie (poszły bezpieczniki) no i raid i dane poszły na berdyczów.
Pozdrawiam Tadeusz.
FB
1. Dyski na SATA 3 nie sa fizycznie szybsze dyskow od na SATA 2 ba nawet nie beda szybsze od dyskow na SATA 1. Przy predkosciach odczytu i zapisu dysku typu 7200 obr nie ma szans zeby przepustowosc szyny sata 1 nie byla wystarczajaca, owszem na sata 3 moze zyskac z 2-3% ze wzgledu na lepsza architekture lacza ale nie dajmy sie zwariowac ze przy takiej samej predkosci obrotowej dysku nagle wieksza szyna da nam jakis wiekszy wzrost predkosci.
2.A u mnie laduje ufo na podworkuMoj komp ma raid 0 prad zanika mi w domu bardzo czesto i jest niestabilny ze wzgledu na to ze jestem na jednym laczu z warsztatem gdzie jest prasa hydrauliczna, spawarki, szlifierki itp. (juz dawno mialem to przerobic ale mi sie nie chcialo). I nigdy od braku pradu mi sie macierz nie rozleciala. Serwisuje 3 stacje robocze z raid zlozonym z 4 dyskow i tez przy braku zasilania nigdy macierz nie padla.
To ze skladasz mocnego kompa zmusza Cie do zastosowania wydajnego systemu dyskowego, bo dyski sa najbardziej waskim gardlem w komputerze. W PS szczegolnie jest to wazne, bo PS lubi korzystac z plikow wymiany znajdujacych sie na dyskach.
Skontaktuj się z nami