Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Baner ale jak?

Domyślnie

A skąd w ogóle niemądre założenie, żeby robić to photoshopem? Photoshop to narzędzie do przemysłowej obróbki zdjęć, do składów jest co innego... Na przykład emaile też można pisać PSem, a potem wysyłać obrazki - tylko będzie to działalność 'trochę' kretyńska.

Najprościej, najefektywniej i na pewno dobrze do druku będzie zrobić to InDesignem albo Illustratorem: stworzyć nowy dokument o fachowych rozmiarach, zrobić tło, włożyć zdjęcia, dodać text i efekty specjalne, jeśli się chce - a na końcu wyeksportować do pdfa z odpowiednimi parametrami (m.in. 100 dpi). I plik wcale nie będzie duży.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Jeśli w trialu to wykonam to czemu nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A skąd w ogóle niemądre założenie, żeby robić to photoshopem?
    Akurat robienie takich rzeczy w Szopie jest w większości przypadków najbardziej praktyczne.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Nie każda drukarnia solwentowa wie co to i po co to. Mało która ma dla SWOJEJ maszyny, przez grzeczność nie wspominając o aktualności tego profilu (zazwyczaj jeśli już w ogóle, to skręconego kiedyś tam, przy instalacji). A nie spotkałem jeszcze takiej, która miałaby dla różnych podłoży, na których drukuje klientom. Przy jednostkowych pracach szkoda pary.
    Akurat ostatnio przerobiłem ten temat od drugiej strony. No więc RIP maszyny ma pozapinane profile do różniastych mediów, albo własnoręcznie ukręcone, albo udostępnione przez producenta podłoży. Na "dzień dobry" oczekuje natomiast standardowego CMYKa (domyślnie Fogra39). Powinno się zatem przygotować zleconko w ISO Coated v2 i ew. softproofingować je z zapiętym profilem maszyny+podłoża, o ile uda się takowy profil wycyganić od obsługi (jeśli twierdzą, że nie mają - kłamią, zwykle zresztą nieświadomie).

Co do pomysłu z dostarczaniem zlecenia w 100dpi, w starszych wersjach PS-a może być problem (ograniczenie do 30000px). Mz. 30k pikseli wystarcza do wszystkiego i nie ma sensu mnożyć bytów (bitów) niepotrzebnie - chyba, że ktoś ma ochotę oglądać to potem z bliska. A z bliska tak czy siak solvent nie wygląda zbyt pięknie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Witam serdecznie potrzebuje stworzyć projekt pod baner 1,5m na 3m. Wykonawca zalecił mi takie parametry "Skala 1:1, min. 100dpi, kolorystyka CMYK." Nie bardzo rozumiem co oznacza skala 1:1?
    Ale wykonawca nie powiedział, ze to ma być bitmapa o takich parametrach Nie rób tego, bo więcej zleceń stamtąd nie dostaniesz.
    Projekt zrób w Illustratorze lub Corelu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Akurat ostatnio przerobiłem ten temat od drugiej strony. No więc RIP maszyny ma pozapinane profile do różniastych mediów, albo własnoręcznie ukręcone, albo udostępnione przez producenta podłoży.
    Jakiej maszyny? Bo rozrzut na rynku solwentowym jest olbrzymi, a po kilku bliższych z nimi doświadczeniach mam wrażenie, że wielu z producentów ma własny pomysł na mechanizmy CM, w ich mniemaniu oczywiście znacznie lepszy niż jakieś tam ICC.
    W praktyce dominuje podejście korekt narzędziami krzywopodobnymi do monitora lub proofa, jeśli już ktoś miał taką fanaberię, aby takowego przysłać. Oczywiście efekty są oceniane w świetle najtańszych świetlówek, no w najlepszym razie na dworzu, jeśli akurat nie jest za zimno i nie pada. A dodam, że zawodowo mam kontakt z producentami raczej z górnej półki. Na prośbę o przysłanie profilu ich maszyny i podłoża najczesciej można usłyszeć "pan zrobi w zwykłym cmyku, inni klienci nie mają z tym problemów". Jakiekolwiek spinanie w tym kierunku nie ma większego sensu.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Co do pomysłu z dostarczaniem zlecenia w 100dpi, w starszych wersjach PS-a może być problem (ograniczenie do 30000px).
    Nie w tym przypadku, tu przy 150 ppi wychodzi marne 17k px i 600 MB, czyli nic specjalnego Co do reszty, pełna zgoda.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Nie rób tego, bo więcej zleceń stamtąd nie dostaniesz.
    Projekt zrób w Illustratorze lub Corelu

O czym ty piszesz ???? Jestem osoba prywatna, która chce dla siebie zrobić baner. Aby nie płacić wykonawcy baneru za projekt chcę go wykonać w swoim zakresie. Wylicytować aukcje i projekt wysłać a otrzymać pocztą płachtę aby sobie ją powiesić na ścianie.

Domyślnie

Zauwazylem tendencje o jakiej mowi de Fresz, pewna duza firma z mojego regionu (powiedzialbym ze nawet bardzo duza). Na pytanie o profile mowia z rob pan z w cmyk'u i nie truj pan d.... . Natomiast mala firemka w ktorej zamawiam rzeczy do 1,8m ma swoj spektro na biezaco aktualizuje profile i linearyzuje ploter i nigdy nie ma problemow zeby dostac profil.

Domyślnie

No fakt, ja zazwyczaj współpracuję z tymi największymi, a jeśli nie, to z kolei z najtańszymi. Może faktycznie gdzieś tam po środku bywa gdzieniegdzie lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Akurat robienie takich rzeczy w Szopie jest w większości przypadków najbardziej praktyczne.
    Pracuję w poligrafii od czasów komputerów x286 i przez te dwadzieścia parę lat widziałem już niejedną głupotę, łącznie w książkami składanymi Wordem czy wizytówki projektowane Excellem - ale nie nazwałbym każdego dziwactwa 'najbardziej praktycznym'.

W ostateczności jest mi wszystko jedno, czym Manfred zrobi sobie baner, może nawet Lightroomem (da się), tylko po co komplikować tak drobną rzecz? Ośmiobitowy plik CMYK o tych parametrach będzie miał 260 mega, identyczny pdf spod Illustratora czy Indyka zapewne jedną dwudziestą tego (w zależności, ile zdjęć się tam wepcha). Co do Corela, nie wiem, bo nie używam.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów