Szukaj
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
Kupiłem w sklepfotograficzny.pl po wcześniejszym potwierdzeniu dostępności , aktualnie widzę że znów ma status "dostępne od ręki"
Tu jeszcze coś z D700 + 300/4 AFS + TC-20EIII - księżyc na kilkanaście godz. przed dzisiejszą pełnią (wywołane z RAW w CaptureNX, ostrość na 5, cropy 100%):
Chyba najbardziej optymalna przysłona f/11, wtedy obraz jest najostrzejszy i w miarę dalszego przymykania już się praktycznie nie zmienia:
W pełni otwarte, czyli f/8 - tu już mydłowato, ale obrazek nadal nie jest jakiś fatalny (jak na crop 100%):
W końcu dopiąłeś swegoGratuluję. Księżyc jest super.
Pełnia nie jest najlepszym obiektem, nawet na testy.
Lepiej znaleźc inny model albo poczeka aż kratery beda lepiej oświetlone![]()
Fotografia przyrodnicza https://www.facebook.com/sebastianokolotowicz
No tak, księżyc dość słabo wychodzi w czasie pełni, ale teraz trzeba pewnie poczekać na brak zachmurzenia
Testując jeszcze ostatnio ten zestaw najpierw się rozczarowałem rezultatami, a potem odkryłem że wymagana jest korekta AF co znacznie poprawiło odsetek udanych zdjęć! Sam obiektyw trafia w punkt, z konwerterem najlepiej w moim przypadku ustawić na +20 (choć testów na kartce itd. nie robiłem..). Także księżyc na f/8 mógł wyjść mydlanie głównie z uwagi na złe trafienie AF (nie ostrzyłem przez liveview).
Tu jeszcze kilka przykładów z 300/4AFS i TC -20III (z D700 - ustawienie standard czyli wyostrzenie na 3, z captureNX bez żadnych modyfikacji):
f/8:
f/11:
Obiekt odległy o ok. 20 kilometrów przy f/8:
Skuteczność AF - ptak w locie f/8 (AF automatyczny wybór na całym polu):
Podsumowując, jestem zadowolony z tego zakupu do wykorzystywanego przeze mnie 300/4AFS. Z jaśniejszym długim tele rezultaty powinny być świetne.
Ostatnio edytowane przez raider ; 27-11-2010 o 20:10
No to: 70-200, 70-200+TC2.0III i 200-400 porównanie dla zainteresowanych;
tu jest wątek: http://spfl.pl/forum/index.php/topic,1889.0.html - miłej lektury.
Pytanko do kol. wilk325. Fotki z zestawu 70-200+TCIII są robione na
max. przysłonach. Jak zmienia się obrazek jak przymykamy o jedną lub dwie działki.
Czy jest różnica na + jeżeli chodzi o kontrast i ostrość (szczególnie na max ogniskowych).
Pozdr.
specjalnie robiłem na tej samej przesłonie; w związku z faktem że N70-200 + TC to max 5,6; pozostałe też są na tej samej.
W wolnej chwili zrobię taki test na różnych przesłonach, ale dla mnie najważniejsza była max przesłona![]()
Skontaktuj się z nami