Close

Strona 17 z 26 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 257

Wątek: nowy TC-20 III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    ja swój odbieram w sobotę od hesji, 1.7 też mam no to się trochę potestuje 200/2 , 200-400/4, no i 500/4 czeka, zobaczymy jak to śmiga z 70-200VRII.
    Kurde, chyba musze sie do Slawka usmiechnac znowu, jeszcze pomysli ze mam jakies niecne zamiary co do niego

Jakbys tak jednak stwierdzil ze ten TC jest Ci niepotrzebny do niczego to ja go chetnie przygarne to mojego 70-200
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    (...) zobaczymy jak to śmiga z 70-200VRII.
    oj - to to mnie ciekawi mocno

czy da się tym samowzloty strzelać ? jak to wypadnie w porównaniu do N70-300

kurcze latają mi nad głową a ja nie mam czym w nie celować (no mam 300 ale ciężko tą stałką koło pasa operować)
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    oj - to to mnie ciekawi mocno

czy da się tym samowzloty strzelać ? jak to wypadnie w porównaniu do N70-300

kurcze latają mi nad głową a ja nie mam czym w nie celować (no mam 300 ale ciężko tą stałką koło pasa operować)
    1,7 daje rade (jak sie nie ma nic dluzszego ), a ze 20 wypada ciut lepiej to pewnie bedzie jeszcze fajniej
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Jak to przeliczyc teraz ? 3,7 czy ogniskowa x2x1,7 ? Ciemno wyjdzie ale Twardowskiego mozna na ksiezycu juz robic

Ciagle nie moge trafic tego TC w sklepach, ale jak dostane to zrobie takie polaczenie z TC17
    Kupiłem w sklepfotograficzny.pl po wcześniejszym potwierdzeniu dostępności , aktualnie widzę że znów ma status "dostępne od ręki"

Tu jeszcze coś z D700 + 300/4 AFS + TC-20EIII - księżyc na kilkanaście godz. przed dzisiejszą pełnią (wywołane z RAW w CaptureNX, ostrość na 5, cropy 100%):

Chyba najbardziej optymalna przysłona f/11, wtedy obraz jest najostrzejszy i w miarę dalszego przymykania już się praktycznie nie zmienia:
    W pełni otwarte, czyli f/8 - tu już mydłowato, ale obrazek nadal nie jest jakiś fatalny (jak na crop 100%):

Domyślnie

W końcu dopiąłeś swego Gratuluję. Księżyc jest super.

Domyślnie

Pełnia nie jest najlepszym obiektem, nawet na testy.
    Lepiej znaleźc inny model albo poczeka aż kratery beda lepiej oświetlone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebaok Zobacz posta
    Pełnia nie jest najlepszym obiektem, nawet na testy.
    Lepiej znaleźc inny model albo poczeka aż kratery beda lepiej oświetlone
    No tak, księżyc dość słabo wychodzi w czasie pełni, ale teraz trzeba pewnie poczekać na brak zachmurzenia

Testując jeszcze ostatnio ten zestaw najpierw się rozczarowałem rezultatami, a potem odkryłem że wymagana jest korekta AF co znacznie poprawiło odsetek udanych zdjęć! Sam obiektyw trafia w punkt, z konwerterem najlepiej w moim przypadku ustawić na +20 (choć testów na kartce itd. nie robiłem..). Także księżyc na f/8 mógł wyjść mydlanie głównie z uwagi na złe trafienie AF (nie ostrzyłem przez liveview).

Tu jeszcze kilka przykładów z 300/4AFS i TC -20III (z D700 - ustawienie standard czyli wyostrzenie na 3, z captureNX bez żadnych modyfikacji):

f/8:
    f/11:

Obiekt odległy o ok. 20 kilometrów przy f/8:

Skuteczność AF - ptak w locie f/8 (AF automatyczny wybór na całym polu):

Podsumowując, jestem zadowolony z tego zakupu do wykorzystywanego przeze mnie 300/4AFS. Z jaśniejszym długim tele rezultaty powinny być świetne.
    Ostatnio edytowane przez raider ; 27-11-2010 o 20:10

Domyślnie

No to: 70-200, 70-200+TC2.0III i 200-400 porównanie dla zainteresowanych;
    tu jest wątek: http://spfl.pl/forum/index.php/topic,1889.0.html - miłej lektury.

Domyślnie

Pytanko do kol. wilk325. Fotki z zestawu 70-200+TCIII są robione na
    max. przysłonach. Jak zmienia się obrazek jak przymykamy o jedną lub dwie działki.
    Czy jest różnica na + jeżeli chodzi o kontrast i ostrość (szczególnie na max ogniskowych).
    Pozdr.

Domyślnie

specjalnie robiłem na tej samej przesłonie; w związku z faktem że N70-200 + TC to max 5,6; pozostałe też są na tej samej.
    W wolnej chwili zrobię taki test na różnych przesłonach, ale dla mnie najważniejsza była max przesłona

Strona 17 z 26 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów