Szukaj
Wybacz. Na kompie mi się pikseloza pokazała ale na telefonie jest okprzepraszam
![]()
Chyba pora wymienic kompa ewentualnie matryce. Na zdjeciu nie ma szału, ani zadnej pikselowej katastrofy.
Daj crop 1:1 to wtedy mozna bedzie porównac.
Ja swój kupiłem w sklepfotograficzny.pl. Stwierdzam, że opinie o słabej dostępności to plotki, zamówiłem we wtorek a w środę rano konwerter był u mnie. No dobra żartowałem, po prostu miałem szczęście, w kolejce był jeden gość, który zrezygnował akurat w przeddzień dostawy, więc w momencie zamówienia akurat mieli jedną sztukę.
Wczoraj podjechałem sobie do Ustronia w celu przetestowania ustrojstwa (zestaw D300 + 70-200 VR II + TC-20E III). Miesce wybrałem specjalnie żeby ocenić nie tylko ostrość ale też prędkość autofokusa. Niewielkie, stosunkowo szybko poruszające się obiekty w otoczeniu gałęzi, liści i innych krzaczorów potrafią ogłupić autofokus nawet bez konwertera. Dodatkowo w przypadku sów, warunki w lesie, nawet przy dobrej pogodzie też bywają różne. Poniżej kilka zdjęć, możecie sami ocenić na ile taki zestaw daje radę. Starałem się robić na najdłuższych ogniskowych, jako że na tych zależy mi najbardziej, autofokus w trybie AF-C. Exify zachowane. Ekwiwalent dla pełnej klatki w takim zestawie to aż 600 mm, czyli całkiem nieźle. Tylko proszę nie oceniać zdjęć, chodziło o przetestowanie sprzętu a nie powalające kadry
Pełna dziura (5.6)
1.
2.
3.
4.
5.
Niestety zauważyłem że w pewnych okolicznościach coś dziwnego dzieje się z bokeh. Widać to dobrze na następnym zdjęciu.
6.
Tutaj dla porównania obiektyw przymknięty do 7,1:
7.
8.
9.
Na ostatnim zdjęciu widać w jakich warunkach musiał działać autofokus. Muszę powiedzieć że radził sobie naprawdę nieźle.
10.
Podsumowując: jak dla mnie zestaw zdał egzamin. Szukałem czegoś dłuższego do fotografii lotniczej. Oczywiście nie ma się co łudzić że w ten sposób da się małym kosztem zapewnić sobie odpowiednik 200-400 VR. Konwerter zawsze będzie tylko protezą, ale też cena zestawu konwerter + obiektyw to około 9.000. Nie każdy jest skłonny wydać na bądź co bądź hobby a nie działalność zarobkową, kwotę około 25.000 a tyle kosztuje wspomniany 200-400. Sam jestem ciekaw jak się sprawdzi przy samolotach, ale myślę że będzie nieźle. Są co prawda szybsze, ale też większe, przy tym rzadko kiedy latają pomiędzy drzewami
Pozdrawiam
dla mnie bomba ten telekonwerter!!! dzięki za zdjęcia tylko się upewniłem, że muszę go mieć![]()
Kto chce- szuka możliwości, kto nie chce- szuka wymówek.
A moze ze dwa cropy 1:1?Dopiero na nich widac jaka jest jakosc, bo na pełnych kadrach, pomniejszonych do przykłądowo 900 czy 1000 na dłuzszym boku niespecjalnie mozna cos ocenic...
Do Ciebie leon pisałem w poście 144, a teraz chodziło mi o Swearengen'a![]()
Ostatnio edytowane przez Slawek Wojtczak ; 01-11-2010 o 19:56
.....Aguja - piękny ptak.....![]()
Skontaktuj się z nami