Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: yongnuo 560

Domyślnie yongnuo 560

Witam,
    Po nowym roku, jak zakonczy sie goraczka swiatecznych zakupow zamierzam kupic 2-3 lampy youngnuo 560. W zwiazku z tym mam takie pytanie: czy ktos jest posiadaczem tej lampy i jakie sa wrazenia? Z tego co widzialem na necie wyglada jak podroba canona bez ttl'a.

pozdrawiam
    D7000, D7200, N 10-24, N 17-55, S 30 1.5, N 85 G 1.8, T70-200, SB-900, YN-560, YN-460, 4 x RF-603, Sherpa 750

Domyślnie

Dołączam się do pytania. Wg specyfikacji to 460-II z głowicą z zoomem plus bajery. Ale specyfikacje sobie a życie sobie. Osobiście kupiłbym 2 szt. ze względu na zoom i gniazdo PC. Czy miał ktoś jakieś problemy z tą lampą?
    Warta zakupu czy nie?

Domyślnie

gdzieś w necie był test mocy lamp, i wyszło że 560 ma realnie taka samą moc jak 460-II,
    o większych problemach nie słyszałem

ps. zastanawia mnie tylko jak się w niej ustawia zoom? bo wg zdjęcia tylnego panela, wartości ogniskowej naniesione są pod diodami mocy, jak więc regulować zoom ?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

pewnie jakis kenefelek typu "mode" bedzie zmieniał funkcje klawiszy +/-, lub odpowiednio wciśnięty będzie skakał po wartościach, na ten czas diody mocy zmienia sie w diody zuma.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

z zoomem tak jak pisze przem426, wtedy diody mocy pokazują jego wartość. W moim przypadku jeden egzemplarz miał schowane gniazdo PC, i bardzo trudno było odpalić lampę tym złączem. Poza tym to zupełnie inna jakość niż 460-II, np bardzo zgrabnie obraca się palnik (niestety nie 360) a czasy ładowania są rewelacyjne. Z innych problemów złamałem ostatnio stopkę kiedy upadł statyw ale to akurat nie wina lampy.
    aparat i dużo światła | Mój Blogasek | Portfolio

Domyślnie

Osobiście wolałbym kupić YN 460 II.

560 ma teoretycznie taką samą moc ale... dopiero przy 105 mm zoomu. Na szerokim kącie będzie słabsza. Zazwyczaj w strobingu używa się tych lamp w połączeniu z jakimś modyfikatorem światła (parasolka, softbox) i zależy nam na jak najszerszym rozsyle światła także zoom będziemy używać sporadycznie.

YN560 w stosunku do YN460II kosztuje o połowę więcej.
    Ostatnio edytowane przez AdamoN ; 16-11-2010 o 11:30
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Ściągnąłem YN560 bo wyglądało na papierze na to, że zje 460mkII z butami ... więc pomyślałem że przetestuję sobie na spokojnie, i jak się okaże że jest taka fantastyczna, to wymienię wszystkie błyskadła na 560tki. No i o ile faktycznie jakość budowy bije na głowę YN460mkII, ma też niezaprzeczalne funkcjonalne zalety - zoom, błyskawiczne ładowanie, to cały czas mam wrażenie że błyska słabiej niż 460mkII, a na dodatek jest dużo większa, i dużo droższa.

Teraz to chyba będę czekał aż chłopcy z YN w końcu zrobią lampę oderwaną zupełnie od klasycznego, gorąco-stopkowego wzorca lampy błyskowej, i zrobią błyskadło przewidziane specjalnie do strobingu ... coś w stylu zasilanej sześcioma paluszkami miniatury lampy studyjnej.

Domyślnie

tego raczej tak szybko nie zrobia
    a ja czekam na YN460-TX / YN460-RX i jak nie przywala z cena, i bedzie to dobrze dzialalo to moze byc hit
    460II nie mialem, ale rzeczywiscie co do wykonania 560 nie mam zadnych zastrzezen

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    tego raczej tak szybko nie zrobia
    a ja czekam na YN460-TX / YN460-RX i jak nie przywala z cena, i bedzie to dobrze dzialalo to moze byc hit
    460II nie mialem, ale rzeczywiscie co do wykonania 560 nie mam zadnych zastrzezen
    czy TX-RX będą dostępne pod Nikona ?! bo na stronce widzę jedynie wersję pod Canona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poganin Zobacz posta
    czy TX-RX będą dostępne pod Nikona ?! bo na stronce widzę jedynie wersję pod Canona.
    chyba tak
    "A review of Yongnuo’s upcoming wireless TTL system has been published by the Chinese Strobist blog. The testers evaluated both Canon and Nikon versions and found the following:

* There are Canon and Nikon-specific Commanders (YN460-TX) and they have metal hotshoe feet. The remote flash (YN460-RX) is universal and has only a centre pin on its plastic hotshoe foot, so it cannot be used as a standalone TTL flash on a camera.
    * The YN460-TX features input and output PC ports, with support for rear curtain sync. There is no PC port on the YN460-RX Speedlight.
    * The Speedlight takes 4*AAs but the Commander takes 2*AAAs.
    * Signal range varies depending on how many lights you are controlling.
    * The YN460RX is equal in brightness to a classic YN460.
    * Rear curtain sync works for Canon.
    * Not compatible with Yongnuo RF-602 wireless triggers."

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów