Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: D200 vs D2X

Domyślnie

Laboratorium analityczne

mam powiedziec że kupiłem obiektyw do mikroskopu?

i nie jestem płatnikiem vatu cholera
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    Laboratorium analityczne

mam powiedziec że kupiłem obiektyw do mikroskopu?

i nie jestem płatnikiem vatu cholera
    Pospolicie wiadomo, że Nikkor AF-S VR 300/2.8 jest w laboratoriach analitycznych niezbędny do przeprowadzania obserwacji Bulbulierów za pomocą Infundybuły Chronosyklastycznej i tego żaden urzędas nie może zanegować.

No ale z tym, że nie jesteś płatnikiem VAT-u to jest zonk...

Domyślnie

Zastanawiam się jak umoczyć kasę w sprzęcie firmy na którym nie da się robić zdjęć przyrodniczych i sportowych.
    Innymi slowy stoje przed dylematem następny słoik czy pucha.
    Ojjj tu się pozwolę nie zgodzić.

D70 i tylko odrobina chęci a mozna np tak:

http://onephoto.net/uploads/carramba..._przekaska.jpg

http://onephoto.net/uploads/carramba/370815_881628.jpg

http://onephoto.net/uploads/bluesbir..._gal_rajd1.jpg

http://onephoto.net/uploads/bluesbir...al_perlowo.jpg

http://onephoto.net/uploads/bluesbir...gal_proste.jpg

A to tylko mały wycinek i to niekoniecznie najlepszy. Rewelacja to to nie jest, ale robić się napewno da i to przez niedzielnego pstrykacza. Zaawansowany amator napewno mógłby wyciągnąć sporo więcej.
    Więc proszę nie marudzić na szumy,powolność itp. tylko najpierw spróbowac samemu.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    Więc proszę nie marudzić na szumy,powolność itp. tylko najpierw spróbowac samemu.
    Andrzeju, nie wygłupiaj się Przecież jurgen odwala nam tu na forum takie "Naszonal Dżiołgrafik" ze swoich D70 i D200, że klękajcie narody
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 07-02-2007 o 14:18

Domyślnie

Czornyj ty wiesz jak zaskarbić sobie sympatię hehehhehe
    Nie zapomne jak Cię Paweł opisywał w dorodze nad Siemianówkę.
    Ale i tak najbardziej smialiśmy się z Kaleida.

"czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

Uffff, dozgonniem wdzięczny...

Domyślnie

Cytat:
    Napisał andrzej_laskowski
    Ojjj tu się pozwolę nie zgodzić.

Cytat:
    Napisał Czornyj
    Andrzeju, nie wygłupiaj się Przecież jurgen odwala nam tu na forum takie "Naszonal Dżiołgrafik" ze swoich D70 i D200, że klękajcie narody

Zresztą nie sądzę, że ktoś przypadkowy mógłby pomyśleć o takim zaawansowanym obiektywie.
    To szkło jest dla ludzi którzy wiedzą, potrafią wykorzystać i chcą bezkompromisowej jakości.
    Do tego trzeba dojrzeć i zapracować sobie...
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 07-02-2007 o 15:38
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Kaleid
    Gość

Talking

To widze ze towarzystwo dobrze sie bawi

Domyślnie

Trudna decyzja Jurgen W zasadzie nie wiem czy jest sens żebym się wypowiadał, bo sporo już rozmawialismy na ten temat i chyba wszystko (czyli nic ) zostało powiedziane.
    Ale jak już zacząłem, to coś powiem
    najpierw zasadniczotemat: obrazowanie D2x vs D200 (nefy)
    Obraz z d2x jest zauważalnie ostrzejszy. Często mam ustawione ostrość nefów na "none" i nie brakuje ostrości (zwłaszcza jeśli podpięte jest dobre szkło bez konwerterów). W stosunku do tego co dostajemy z d200 jest bardziej plastyczny/trójwymiarowy - podobnie jak obraz z d2h w którego obrazowaniu jestem zakochany
    Wydaje się że przy zdjęciach pod światło, matryca z d2x lepiej sobie radził z przenoszeniem kontrastów i ostrości.
    Charakterystyka szumów matrycy jest moim zdaniem drastycznie inna. D200 szumi mniej i na iso1600-3200 w mniejszym stopniu traci detale niż d2x, natomiast d2x przy wysokich czułościach zauważalnie mniej traci na DR w cieniach. Tam gdzie d200 generował smolistą czerń, w d2x zobaczymy zaszumione kształty i kolory (oczywiście z dodakiem tych niechcianych kolorów ) W zakresie czułości 400-800 widać chyba małą przewagę d200 ale oba aparaty radzą sobie dobrze. Generalnie obraz z D2x jest wraz ze wzrostem czułości chyba bardziej ziarnisty.
    W światłach minimalnie lepszy jest d200, w cieniach d2x tak że mniej więcej remis.
    Tak jak napisał Admin, wydje mi się że D2x jest pod względem obrazowania bardziej przewidywalny
    Z obu aparatów, można uzyskać rewelacyjne, duże odbitki, choć żeby uzyskać trójwymiarowość rodem z d2x/d2h trzeba przy nefach z d200 trochę posiedzieć i poeksperymentować (kiedyś zrobiłem mały test D2h i d200. zrobiłem zdjęcie w tych samych warunkach, na takich samych parametrach. Różnica w matrycach kolosalna 4-10mpix, różnica w szybkości obrabiania zdjęć tak samo. Oba zdjęcia wydrukowane w rozmiarze 45x30 - teoretycznie sporym jak na 4mpix z d2h). Wynik był zaskakujący: 100% obserwatorów (coś około 10 osób) wskazało odbitkę z d2h jako lepsza. Sporo się wtedy nagimnastykowałem, żeby nauczyć się tak obrabiać nefy z tego body, żeby jednak 10mpix pokazało co potrafi ).

AFS300f2.8VR. Świetny obiektyw, też bym z chęcią zamienił swoją afi300f2.8 na ten "troszkę" nowysz model
    Ale mając doświadczenia z AFS70-200VR, uważam że VR przy zdjęciach przyrodniczych gdzie dążysz do bezwzględnej jakośc (ostrości) jest baaaardzo nieprzewidywalny. Nie wiem jak często zdecydowałbym się na użycie VRki. W mojm szkle i foto przyrodniczej, zawsze jest na OFF - mniej rozczarowań... ale może VR w 300tce działa inaczej ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta

Aaaa to przepraszam. Ja tam tu nikogo nie znam, więc trudno mi odróżnić techno-foto-foba, od odrobiny sarkazmu w poście.
    Szary, cichy człowiek.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów