Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Wyzwanie...

Domyślnie Wyzwanie...

Witajcie,

tytuł wątku nieprzypadkowy. Otóż, swego czasu toczyła się ciekawa dyskusja pomiędzy kol. lechupe, swiatlo i Pyzik. Światlo wówczas napisał:

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Spróbuj wziąść cyfrę, nawet bardzo dobrą cyfrę, i osiągnąć ten sam efekt samym aparatem bez PS-a.
    Nie masz szansy...
    Podjąłem więc, dość przypadkowo, a przez co nieoficjalnie, wyzwanie... Kupiłem bowiem lustrzankę cyfrową (żadna nowość techniki) dla siebie i rodzinki, aby móc swobodnie pstrykać u cioci na imieninach. Miałem bowiem dość narzekań, że w moich puszkach jakie slajdy nadające się jedynie do krajobrazu, a brak jakiej Portry, że trzeba czekać aż wywołają, potem odbitki, etc.
    Dysponując już sprzętem, wyszedłem w plener, by posmakować nowego świata, a przy okazji przekonać się, czy faktycznie ten PS, czy też inny program graficzny, jest tak niezbędny w fotografii cyfrowej, by móc stworzyć przynajmniej dobrą fotografię... Czy nie można wykorzystać jedynie swojej wiedzy i umiejętności, wykorzystując jednocześnie w pełni możliwości swojego sprzętu, ograniczając się tym samym do niezbędnego "minimum z minimum" w programie graficznym... Oceńcie sami...

1.

Pozdrawiam, T_P_

P.S. Mam jednocześnie prośbę, aby wątek nie przerodził się w dyskusję podobną do "analog czy cyfra" itp., a raczej stanowił początek własnych przemyśleń...
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

Porozkładane wszystko fajniutko, kolory miłe. Ale do "analoga, szkiełek, zapału i statywu" dokupiłbym sierp jakiś albo sekator.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Zgodzę się, że w sprzyjających warunkach oświetleniowych może się to udać przy tym tzw. niezbędnym "minimum"... Zależy kto co lubi. Mnie się kilka razy oberwało za przesadzoną obróbkę, a ruszyłem tylko delikatnie krzywymi i poziomami... Oczywiście, bardzo często zdarza mi się przegiąć...

Domyślnie

Odnośnie wystawionego zdjęcia, to ja osobiście pominąłbym ten dół i zaczął od wody i tych kamieni na pierwszym planie, bo scenka, klimacik oraz warunki są ciekawe. Rozumiem jednak, że zdjęcie jest wykonane w konkretnym, przedstawionym przez autora celu... Pozdrawiam...

Domyślnie

A jednak

Ja, stary, zatwardziały do niedawna analogowiec Ci napiszę: cieszę się, że przeszedłeś na cyfrę, która nie będzie w końcu ograniczać Twojej wielkiej kreatywności. Poważnie.

Nie popełniaj tego błędu i nie pozostawaj w przeświadczeniu, ze obróbka w programie jest czymś niepożądanym czy nawet szkodliwym.

Życzę Ci, abyś dostal totalnego rozmachu i nie bał sie , że Ci migawa szybko padnie

Ten strzał to dość dobrze zrobione zdjęcie. Miałeś dobre warunki i stąd brak potrzeby większego gmerania. W cięższych warunkach oświetleniowych, bez obróbki, zobaczysz różnicę w robieniu zdjęć cyfrą a analogiem

Pozdrawiam serdecznie.

Domyślnie

Wreszcie całkiem znośnie....
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Rano widzi się inaczej,więc zdjąłbym żółtego i wyprostowałbym horyzont......
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    A jednak ...
    Dzięki Szuwar za wypowiedź, tym bardziej, iż dosyć niedawno również pracowałeś tylko na analogu...

Odnośnie mojego przechodzenia na cyfrę, to tak szybko się to jednak nie odbędzie... Analog pozostanie w mojej torbie i będzie miał się dobrze, bo m.in. nie mogę wyzbyć się uczucia, które towarzyszy oglądaniu zdjęć na ścianie... W dodatku ta magia Velvii...

Zgodzę się, że warunki jakie zastałem, sprzyjały staraniom... Niemniej, czy w fotografii nie szuka się właśnie tych momentów, w których światło samo maluje obraz...

Odnośnie programów graficznych, to nie ukrywam, że jestem sceptycznie nastawiony do ich wielkiego używania, gdyż nie widzę uzasadnienia w tworzeniu obrazu w takowy sposób... Dlatego robiąc zdjęcia cyfrą, staram się wykorzystywać inne techniki fotografii, tak aby obraz powstał tuż po naciśnięciu spustu migawki...

Fotografia bowiem, którą zaprezentowałem, miała nie tylko odpowiedzieć na powyżej cytowane stwierdzenie kol. swiatło, ale również stanowić swego rodzaju przykład, że można stworzyć, chociażby dobrą pracę, wykorzystując możliwości sprzętu i posiadane umiejętności.
    A także po to, by początkujący dostrzegli, że nie od razu przy tworzeniu fotografii, należy szukać pomocy w zaawansowanych programach graficznych, zaś kształtowali swoje fotograficzne umiejętności, poszukując jednocześnie wymarzonego światła...

Ot rozpisałem się, pozdrawiam T_P_

P.S.

Rano widzi się inaczej...
    A już myślałem...
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta
    ...czy faktycznie ten PS, czy też inny program graficzny, jest tak niezbędny w fotografii cyfrowej, by móc stworzyć przynajmniej dobrą fotografię...
    Myślę, że bez obróbki, aby "popełnić" prawdziwe dzieło, musisz znaleźć wyjątkowe (unikalne) warunki atmosferyczne, czas, okolicę. Mówię, oczywiście, o fotografii krajobrazowej. Starzy mistrzowie fotografii słynęli z cierpliwości i samozaparcia, godzinami wyczekując na właściwe światło, wstając o 3 rano, wracajac w dane miejsce po paru miesiącach. A i oni posiłkowali sie techniką podrasowywującą zdjęcia (filtry, forsowna obróbka, majstrowanie pod powiększalnikiem). Dziś wszystkie problemy załatwia komputer. Prosto z puszki, to można sobie nałożyć najwyżej porcję paprykarzu szczecińskiego. Zwłaszcza, jak się pstryka w RAW. Nie wzniesiemy się ponad zdjęcie zaledwie dobre. A tych jest cały internet. Bułhak, Dederko też majstrowali. I Hartwig, i Ansel Adams. Bardziej lub mniej, oczywiście nie na PSie, tylko przy pomocy wcześniejszego "oprogramowania"
    Jestem przekonany, że gdyby mistrzowie pokazali nam pierwowzory swych Dzieł, to szczęka by nam mocno opadła.
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jędrula Zobacz posta
    Myślę, że bez obróbki, aby "popełnić" prawdziwe dzieło, musisz znaleźć wyjątkowe (unikalne) warunki atmosferyczne, czas, okolicę...
    Właśnie, to jest sedno całej zabawy...

Cytat Zamieszczone przez Jędrula Zobacz posta
    ...Dziś wszystkie problemy załatwia komputer...
    Otóż jestem odmiennego zdania...

Jędrula, pozwól, że zapytam o Twoją ocenę zdjęcia... Wyraź proszę swoją opinię, ciekawi mnie ona...

T_P_

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów