Szukaj
Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau
Ten przywoływany przez Ciebie grip "pasuje" powiedziałbym tak sobie do D5000 - chodzi mi o spasowanie body i gripa. Jest on przeznaczony do D40/D60/D3000/D5000, a jak coś pasuje do wszystkiego, to jest do niczego
Działa na zasadzie IR, więc ma wszelkie tego ograniczenia tj. konieczność przestawiania trybu wyzwalania na IR, czas oczekiwania, konieczność wysuwania nadajnika itp.. Niestety, grip nie posiada również dwupozycyjnego spustu i co gorsza jak działa spust na gripie, to nie działa w body - MO przez to cała koncepcja tego gripa jest porażką.
Ogólnie to do D5000 nie ma dobrze rozwiązanego gripa i tyle. Każdy z dostępnych na rynku (Delta, Phottix, MK, Newell, Ownuser, czy co tam jeszcze) ma jakieś ale. IMO jest to największa wada D5000: brak sensownego holdera poprawiającego komfort pracy z większymi obiektywami. Niezrozumiała jest dla mnie konsekwentna postawa Nikona w kwestii gripów do entry level.
Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 30-10-2010 o 09:30
D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466
ale ja nie oceniam gripa mowie tylko że jest opcja bez wężyka
nie wiem co wam nie pasuje ja sobie nie wyobrażam d5000 bez gripa ,a to że nie poprawia komfortu to już jest bzdura totalna której nie rozumiem zbytnio , nie strzelam na pion wiec nie oceniam innej funkcjonalności.
A czy ja napisałem, że dostępne na rynku gripy do D5k nie poprawiają komfortu pracy przy poziomych kadrach?
Napisałem jedynie:
mając na myśli również inne funkcje jakie grip powinien IMO spełniać, czyli poprawiać pracę przy kadrach pionowych z możliwością korekty ustawień z poziomu gripa (a przynajmniej w pełni funkcjonalnym spustem), no i jakoś wyglądać - nie jak cegła doczepiona do body... brak sensownego holdera poprawiającego komfort pracy z większymi obiektywami...![]()
D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466
Mialem grip Alpha przestal działać potem Ownuser (zewnętrze zasilanie w ogolę nie działało) kabel się złamał przestał działać. Jest jeszcze Newell co ma odpinany kabelek i tylko tego mogę nie odradzić.
http://rafalec.digart.pl/
Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin
Kupiłem dzisiaj gripa do D5000, firmy Alpha digital by MeiKe za 119zł jest to wersja z kabelkiem. Hmm trochę się wahałem bałem się o ten kabel ale jak przymierzyłem go do swojego aparatu zdecydowałem że biorę. Jakość wykonania jest bardzo dobra, spust migawki działa bez problemu, nie trzeba nic konfigurować działa od razu. Spust chodzi tak samo łatwo jak ten wbudowany. Faktem jest że brakuje pokrętła dla ustawień migawki itd. ale można przeżyć. Wygoda w kadrowaniu pionowym to to co chciałem uzyskać ręka nie męczy się tak jak przy kadrowaniu pionowym bez gripa. Klapka od baterii ma swoje miejsce nie lata w środku, chowasz i zapominasz. Co do kabla podpinasz i zapominasz, nic nie przeszkadza, nic nie zawadza. Bałem się ze kabel będzie trzeba odpinać po zakończeniu sesji, że będzie zawadzał itd, ze się zgubi a tu widzę że mogę sobie o nim zapomnieć, wszystko trzyma się solidnie. Wykonanie jest jak na produkt chiński bardzo dobre nie dopatrzyłem się braku spasowań czy innych wad. Materiał ma fakturę podobną do obudowy aparatu też ma takie małe plamki jest jedynie mniej chropowaty. Jednym słowem polecam wszystkim którzy większość zdjęć robią pionowo. Nie ma co się bać o jakość, jak się zepsuje jest paragon można sobie reklamować a z doświadczenia wiem że chińskie rzeczy wymieniają od ręki na nowyNo i wbrew opinii innych D5000 z tym gripem wygląda jak całość a nie przykręcona cegła
![]()
Pytanie do posiadających gripa. Też mieliście na początku tak, że przykładaliście oko nie w tym miejscu gdzie jest wizjer?![]()
A czy nie prościej dokupić następne aku????
Za cenę gripa masz 3 x aku (nie oryginałki). Ja tak zrobiłem, (teraz mam 3 + 1 oryginał) mi to w zupełności wystarczy na 2 tygodnie pobytu (bez doładowywania). Napewno lepiej sobie zorganizuję miejsce w plecaku .
No i mając namysli 2 tyg., chodziło mi o wyjazd na rybki tak ok 300 km ponad "polarnyj krug" , gdzie więcej czasu poświecam tam na rybki, no i tak ok 3-5 tysiaki fotek przywożę.
pozdrawlaju
Mam dwa oryginalne aku. W moim przypadku nie było problemem zasilanie a wygoda robienia zdjęć w kadrach pionowych. Uzyskałem to czego oczekiwałem więc polecam![]()
Wczoraj mi przyszedł grip Alpha digital by MeiKe i powiem tak mój D5000 nabrał lepszego wyglądu , lepiej się go trzyma zdecydowanie lepiej, faktura gripa w zasadzie się nie różni od tej z body,a kabelek wcale nie przeszkadza. Do tego dokupiłem drugi akumulator zamiennik i mam go włożonego wraz z oryginałem. Ogólnie super sprawa z tym gripem.
http://marekbielecki.pl/
D610 , N 28 1.8, N 50 1.8 , N 85 1.8, T 16-28 2.8
http://allegro.pl/nikon-d5000-grip-b...413619436.html
To pracuje i całkiem dobrze wykonane.
Skontaktuj się z nami