Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Domyślnie

Kolejny cytat: Dostrojone fabrycznie tryby Adobe RGB oraz sRGB umożliwiają zminimalizowanie potrzeby dokonywania dalszych kalibracji. Każdy monitor jest dostarczany z certyfikatem fabrycznej kalibracji kolorów.
    I niektóre elementy dołączone do zestawu: Nośnik ze sterownikami i dokumentacją; Raport z fabrycznej kalibracji kolorów; Skrócony podręcznik konfiguracji
    Nie mam parcia na ten monitor, ale sam wcześniej pisałeś, że NEC PA231W oferuje coś podobnego. Czy to NEC'a to aż taki kosmos w porównaniu do dell'a, że nie ma co sobie głowy zawracać?
    Ostatnio edytowane przez piotr_u. ; 26-10-2010 o 13:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jeżeli dokonujemy edycji zdjęć w sRGB, to siłą rzeczy nawet na monitorze wąskogamutowym zobaczymy to, co dostaniemy na wydruku. Drukarka z własnej inicjatywy nie zmieni barw naszych zdjęć.

Różnice mogą ew. pracy w przestrzeniach wykraczających poza sRGB, takich jak Adobe, ProPhoto, ECI, czy CMYK ISO Coated v2. Będą się one jednak sprowadzały b. mocno nasyconych walorów głównie z zakresu od turkusowobłękitnych po butelkowe zielenie. No więc tego typu kolory niezbyt często (o ile wogóle) występują na naszych zdjęciach. W projektowaniu graficznym często używa się żywych, czystych, kontrastowych barw - w fotografii walory o tak skrajnym nasyceniu pojawiają się od wielkiego dzwona.
    Raczej chodziło mi nie o wykorzystanie szerszego gamutu, a wychwycenie błędów obróbki. Proszę rozważyć klasyczny błąd w postaci przygotowania materiału do internetu i nie załączenia profilu. Na monitorze sRGB będzie wyglądać takie zdjęcie zupełnie inaczej niż na szerokogamutowcu.

Kłamią
    Potwierdzam.

Pobawiłem się całkiem sporo DELL'ami serii U i stwierdzam że:
    - Monitory fabrycznie są ustawione źle. Za duża gamma, kiepska regulacja, za duża jaskrawość.
    - Doprowadzenie do jako-tako poprawnego ustawienia działa krótko. Sprzęt się samoistnie mono rozregulowuje po kilku tygodniach.
    - Absolutnie nie można im wierzyć jeśli chodzi o kolor. Nawet przy wymaganiach amatorskich.
    - Wkurzający dotykowy wyłącznik, wystarczy trącić i ciemno.
    Mają jednak zalety:
    + Dobre wykonanie
    + Niezła powtarzalność, szczególnie w porównaniu do 07/08/09
    + Dobra podstawa i jej regulacja
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-10-2010 o 13:16
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dell bardziej się przykłada do tworzenia raportów, NEC do kalibracji. W teście prad.de U2711 w trybie AdobeRGB zamiast do gammy 2,2 wykazywał liniowość zgodną z gamma 2,0. Do tego kwestia równomierności podświetlenia i mury chromatycznej - w PA231 odchyłki jaskrawości to góra 2-3%, w chrominancji ok. 1dE. W Dell-u są odchyłki sięgające 15% i dobre 300K w CCT.

Domyślnie

Aha, szukam dalej. Dzięki.

Domyślnie

W teście prad.de U2711 w trybie AdobeRGB zamiast do gammy 2,2 wykazywał liniowość zgodną z gamma 2,0.
    Ma dwa ustawienia gammy, jedno właśnie takie a drugie 2,5.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ma dwa ustawienia gammy, jedno właśnie takie a drugie 2,5.
    Może fabrycznie kalibrują go Hueyem, albo inszym Spyderem2...

Domyślnie

Gdzieś wyczytałem, żeby kupić najlepszy monitor na jaki kogoś stać. Mnie stać na EIZO 2243W, ale trzeba kalibrować. Z "niekalibrowanych" i z pokryciem AdobeRGB znalazłem dopiero NEC'a PA241W, który jest około dwa razy droższy...

Lepiej kupić EIZO i do niego jakiś kalibrator za różnicę w cenie, czy NEC jest lepszy nawet bez kalibratora?

Domyślnie

Z parametrów i funkcji dostępnych w obu monitorach, z opinii w necie i z samego stosunku ceny wynika jasno, że Nec jest lepszy. Ale odnośnie porównania samych wyświetlaczy po kalibracji EIZO jakimś sensownym urządzeniem, nie ma nic.
    Panowie, poradźcie proszę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_u. Zobacz posta
    Z parametrów i funkcji dostępnych w obu monitorach, z opinii w necie i z samego stosunku ceny wynika jasno, że Nec jest lepszy. Ale odnośnie porównania samych wyświetlaczy po kalibracji EIZO jakimś sensownym urządzeniem, nie ma nic.
    Panowie, poradźcie proszę.
    Są to różne monitory, do różnych zastosowań:
    http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=63
    http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=47

Domyślnie

Ale ja pisałem o S2243W, a Ty dałeś link do S2433. Poza tym NEC PA241W, tak samo jak EIZO S2243W jest na liście monitorów do fotografii i grafiki na stronie którą podałeś. Sorry, nie rozumiem

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów