Jak sie ma pokrycie 75% palety kolorystycznej AdobeRGB przez ten monitor w stosunku do innych gdzie podaje sie 95% Np w Eizo-jakie to ma dla nas znaczenie ?
Szukaj
Jak sie ma pokrycie 75% palety kolorystycznej AdobeRGB przez ten monitor w stosunku do innych gdzie podaje sie 95% Np w Eizo-jakie to ma dla nas znaczenie ?
W przypadku obróbki zdjęć przeznaczonych do publikacji w internecie, oraz powiększanych w minilabie nie ma to znaczenia. Monitory szerokogamutowe (95-100% AdobeRGB) przydają się do wiernej symulacji druku w poligrafii, oraz druku zdjęć na fotograficznych drukarkach atramentowych.
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 06-12-2010 o 15:08
To znaczy, że jeśli chciałbym aby tania drukarka atramentowa ( np. Canon IP3600) drukowała to, co widzę na monitorze, to wtedy lepiej wziąć Eizo, ale jeśli przerzuciłbym się na minilaba, to lepiej zostać przy Nec'u? To dosyć ważne pytanie, bo mam zamiar sporo drukować i jeśli dobrze to zrozumiałem, to zdecydowanie wolę drugą opcję. ...Kurczę, co rusz coś nowego. A już myślałem, że z monitorem przynajmniej wszystko jasne...
Z gamutem jest tak, że włazi drzwiami i oknami. Aparaty rejestrują nasycenia znacznie przekraczające sRGB, popularne monitory rzadko kiedy nie są szerokogamutowe, drukarki atramentowe też powoli wychodzą poza sRGB. Można oczywiście bez problemu przygotować materiał wyglądający poprawnie na monitorze sRGB, ale w przeciwieństwie do szerokogamutowego nie można w prosty sposób wychwycić błędów przy operowaniem przestrzeniami w czasie obróbki. I tak może się zdarzyć klasyczny błąd, u nas portret wygląda dobrze, a u innych skóra ma "świński" odcień.
Druga kwestia to warunki oświetleniowe miejsca pracy. Jeśli będzie to monitor domowy, a oświetlenie przypadkowe, zdecydowanie odradzam jakiekolwiek monitory IPS'owe.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-10-2010 o 01:59
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Niedawno miałem problemy przy robieniu ulotki (miała być w kolorach wydrukowanego wzorca, tyle że tekst i układ inny) na wąskogamutowcu (cyan ma zupełnie inny kolor) ... tak więc praktycznie dotknąłem problemu wąskiego gamutu na monitorze. Dopiero w domu dało się zobaczyć to co miało wyjść i dopracować (na szerokogamutowcu) x-P
NEC PA231W to byłby świetny monitor dla mnie ... gdyby nie ten gamut :/ (proporcje 16:9 też są trochę nie teges .... wolę 16:10) ... może NEC wprowadzi jakieś 22" 1920x1200 wide gamut z możliwościami PA241W.
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 26-10-2010 o 07:53
Jeżeli dokonujemy edycji zdjęć w sRGB, to siłą rzeczy nawet na monitorze wąskogamutowym zobaczymy to, co dostaniemy na wydruku. Drukarka z własnej inicjatywy nie zmieni barw naszych zdjęć.
Różnice mogą ew. pracy w przestrzeniach wykraczających poza sRGB, takich jak Adobe, ProPhoto, ECI, czy CMYK ISO Coated v2. Będą się one jednak sprowadzały b. mocno nasyconych walorów głównie z zakresu od turkusowobłękitnych po butelkowe zielenie. No więc tego typu kolory niezbyt często (o ile wogóle) występują na naszych zdjęciach. W projektowaniu graficznym często używa się żywych, czystych, kontrastowych barw - w fotografii walory o tak skrajnym nasyceniu pojawiają się od wielkiego dzwona.
W kwestii oświetlenia - jeśli nasze stanowisko nie będzie poprawnie oświetlone, to zakup dobrego, precyzyjnego i pieczołowicie kalibrowanego monitora będzie tyleż kosztowny, co zbędny. Każda, nawet najcudniejsza matryca podlega tym samym prawom kolorymetrii i nie ma tu wyjątków.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-10-2010 o 09:49
Jeśli mamy aparat typu lustrzanka (możliwość robienia w szerokim gamucie) i chcemy sobie to co zrobimy wydrukować na swojej drukarce, to nie widzę sensu w wycinaniu palety do sRGB i pracy w takiej przestrzeni (na końcu wydrukuje nam się tylko część wspólna przestrzeni sRGB i drukarki - czyli poobcinane to będzie z każdej strony x-P ).
Nie z każdej strony, tylko od cyanów po zielenie (w przypadku aRGB). Przycinanie gamutu urządzenia wyjściowego przez gamut przestrzeni edycyjnej brzymi złowrogo. Jeśli jednak przeanalizuje się swoje zdjęcia, to zwykle okazuje się, że walory barwne wykraczające poza sRGB występują rzadko albo wogóle.
Skontaktuj się z nami