Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 132

Wątek: Izrael

Domyślnie Izrael

Mam okazję wyskoczyć na tydzień, googluje temat internetu w tym kraju i nic konkretnego nie znalazłem. Może ktoś z forumowiczów orientuje się jak jest z dostępnością internetu, hotspotów czy kafejek. Charakter pracy ostatnio nie pozwala mi odrywać sie dłużej niż na 2-3 dni od sieci.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Raczej nie ma problemu w kafejkach w dużych miastach, nie pamiętam opłat, ale są znośne. Wyposażenie w sprzęt jak to krajach Bliskiego Wschodu, takie sobie, lecz u nich na wyższym poziomie ....
    W Twojej galerii widzę że chyba byłeś na Teneryfie, możesz coś bliżej napisać ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Niestety nie bylem tam i Ci nie moge nic doradzic. Pamietaj tylko, ze jak bedziesz mial pieczatke z Izraela w paszporcie to mozesz nie wjechac do kilku krajow na bliskim wschodzie.

Domyślnie

Reguła prosta, zostawić sobie Izrael na sam koniec albo po przyjeździe wyrabiać nowy Passport
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

to wiem, paszport mam akurat do wymiany bo nie została w nim żadna pusta strona, choć tak gwoli ścisłości można prosić o niewstęplowanie w paszporcie tylko na kartce, chyba zwie się to flying visa czy jakoś tak.
    Moje pytanko dotyczy jednak internetu jak ktoś się orientuje to poprosze o jakieś info.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Odpisałem Ci, są kafejki.. dostępność hotspotów ograniczona ale jest, duże miasta i centra handlowe lub MacDonal's, itp, jak w każdym innym Państwie w miarę cywilizowanym. Co jeszcze chcesz wiedzieć ? adresy ? ..niepamiętam.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

w hotelach wi fi prawie zawsze, lot bezpośredni czy tranzyt via egipt?
    jeżeli bez pośredni to w miarę ok ale i tak musisz przygotować się na dziwne pytania, zdjęcie , odcisk palca(ów), w jerozolimie, okolicach strefy gazy masa kontroli wojska z bronią którą wiedzą jak używać.
    Jeżeli przez Egipt to pewnie z Taby w sezonie czasem kilka godzin w plecy dobry czas i mało turystów początek stycznia tylko deko zimno jak na azję (strasznie zimne wiatry ).
    Drogi nawet ok w kierunku morza martwego oki tylko kurna wygnajewo okrutne i same kibuce po drodze (takie ich pgr-y).
    Język angielski spoko, rosyjski też a i po polsku w wielu miejscach dasz radę - lepiej za głośno nie kłapać że coś się nie podoba.
    W miarę bezpiecznie ze względu na dużą ilość patroli(dobra strona) małe sklepy rodzinne waluta 1 szekel czyli około 3,5 -3,8 na 1 usd można w większości płacić dolarami usa.
    Przed wyjazdem postaraj się nie brać rzeczy w któych w ostatnim czasie błeś na strzelnicy czy też nosiłeś po kieszeniach trawę czy też inne używki możesz trafić w bramkę która wali powietrzem pod ciśnieniem i nawet śladowe cząstki są wykrywane.
    A wtedy przesrane po całości
    sumując jest co oglądać i co focić zasilanie 220 v wtyczki pasują, byłem dwukrotnie i niewiem czy jeszcze pojadę, jak siedziałem kilka godzin ze szmatogłowymi ich dziecmi i ich muchami a te barany usiłowały mi wepchnąć cudzy bagaż, fakt że przekraczałem granicę z buta od strony jordanii może im się z czymś kojarzył ale wspomnienia nie miłe. Kolegę dosyć znanego jubilera na lotnisku 3 godziny obmacywali razem z paluchem w d....
    Po wizycie w izraelu paszport do pieca bo część krajów islamskich ich nie trawi (w cale się nie dziwię) min. syria , indonezja. Bardziej od izraela polecałbym jordanię lub syrię no chyba że masz potrzebę duchową odwiedzić miejsca ważne dla chrześcijan to z kolan nie wstaniesz
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polo Zobacz posta
    Po wizycie w izraelu paszport do pieca bo część krajów islamskich ich nie trawi (w cale się nie dziwię) min. syria , indonezja.
    Flying visa jak kolega wcześniej wspomniał i po problemie
    niczego palić nie trzeba
    Znacznie ciekawiej jest jak się ma w paszporcie przy wjeździe do Izraela pieczątki np. z Iranu))

Domyślnie

tak tylko jak trafisz na cepa lub babo coś to o stemplu na luźnej kartce zapomnij, a pytania typu - Czy sam pakujesz swoje rzeczy? Czy ktoś ci coś dał abyś przewióżł do izraela? Czy przyjeżdżasz tu w celach służbowych? Czy masz w d... bombę ? Już do pasji doprowadzają i naprawdę nie myślisz o proszeniu o luźną kartkę tylko żeby już albo wejść albo wrócić skąd człowiek przybył. Przez te kilkagodzin czekania już nie wiedziałem czym mam pasek w szlufki włożyć czy ma być wyciągnięty bo jedna męda tak druga tak. Hitem było jak po tym czasie i obejrzeniu x bagaży babsko mówi to możesz iść a druga która była z nią po może trzech krokach stój i pokaż paszport ! Chociaż jej koleżanka oddała mi go 10 sekund wcześniej kurna kraj paranoików. Wracająć do jordani żołnierz zabrał paszporty i powiedział żebyśmy poszli na kawkę do kafjki (pokazał gdzie) za poł godziny wrócił ze stemplami, bananem na gębie i bon voyage ! Takie i podobne zachowania wojska mnie zraziły do tego kraju koledze wywalili całą zawartość torby foto i każdy obiektyw miał pościągane dekle był oglądany pod światło, body również dekiel zdjęty i zaglądanie do środka największym jednak dla nich wyzwaniem okazął się panthenol (na oparzenia) bo był przywieziony z ukrainy, wszystko po rosyjsku na bazgrane z 10 minut roztrząsali co z tym zrobić
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polo Zobacz posta
    zasilanie 220 v wtyczki pasują
    Pasują ale małe tzw płaskie typu golarka, ładowarka do aparatu. Pełnej z dziurą na bolec do gniazdka nie wsadzisz. Potrzebna będzie redukcja. Nie pchaj na siłę bo nie wyciągniesz. Zaufaj...

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów