Nowe zycie ?(ostatnie zdjecie) . Pozdro
Szukaj
Nowe zycie ?(ostatnie zdjecie) . Pozdro
No ja o tej plazy myślałam w tym roku, ale nie wyszło, może za rok?)
ale szkoda mi tam czas tracić nad jakimś morzem, nawet i z rafami koralowymi.
Czekam na Twoje wrażenia![]()
wasilewk - daj swoją relację może w osobnym watku. bardzo na to czekam
Co do sprzetu - jest ekstremalnie wąsko, więc trzeba ekstremalnie szeroko
Spacerzoom 18-200 jaki miałem okazał się zupełnie nie wystarczający, wtedy miałem D200 (cropa)
Na FX wg mnie 24-70 jest najsłabszym pomysłem na focenie, bo to środek zakresu. Potrzeba max szeroko - N 14-24, 16-35VR lub sigma 12-24. No a potem coś długiego - 70-300VR.
Gdybym dziś tam miał jechać to bym chciał zabrac te wytłuszczone dwa szkła (a nie mam żadnego z nich). Środka zakresu można nie zabierać (albo 50/1.8, bo mały i lekki)
Gdyby jedna osoba chciała jechac do Izraela to proszę o PW. Może coś (kilka noclegów w Tel-Aviwie)załatwię, a podrózowac samotnie nie lubię. Przy czym nie spieszy mi się z tym wyjazdem, oferta ważna zawsze - za parę miesięcy czy nawet za parę lat![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-03-2012 o 14:49
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pytanie do tych z Was, którzy rzeczywiście byli w Jerozolimie i robili zdjęcia. Mając do wyboru jeden zoom i jeden stałoogniskowy obiektyw na zrobienie foto co byście wybrali? Chodzi mi o wybór pod pełną klatkę i przede wszystkim decyzję czy zabrać zestaw zawierający UWA (zoom) f/4 czy uniwersalny zoom np. 24-70 + np. 35mm do ciemniejszych wnętrz?
Generalnie nie wiem jak wygląda z planem w Jerozolimie - czy jest na tyle miejsca by móc szukać kadru "na nogach", czy też ciasne ulice i architektura wskażą bardziej w kierunku UWA? W pomieszczeniach z góry zakładam brak lampy i jasne 35 mm.
Z góry dziekuję za pomoc.
W Jerozolimie tylko zoom, uliczki są nie dość, że ciasne, to jeszcze niektóre bardzo zatłoczone.
Zresztą ja na wyjazdy tylko zoomy biorę![]()
Ja chcę, ale w przyszłym roku, tylko, że nie do Tel Awiwu. Tam totalnie nic nie ma, nocne kluby mnie nie interesują
Jeszcze mi trochę zostało w Jerozolimie do obejrzenia i tym podobne klimaty.
Izrael jest mały (jak jedno nasze województwo) i można to traktowac jako bazę.
W każdym razie ja najszybciej mogę jesienią. Lato odpada - za gorąco, zima też - krótkie dni. Najlepiej jechać jesienią albo wiosną.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami