To przeczytaj a nie nabijaj bezsensowne posty![]()
Szukaj
To przeczytaj a nie nabijaj bezsensowne posty![]()
Pozdrawiam
Pucha i szkła NIKON![]()
Załóżmy że 6 x GP 2700 mAh = ok. 180zł czyli w okolicach ceny oryginalnego EN-EL3e i ciut więcej niż porządny zamiennik.
Pytanie: Co będzie wydajniejsze 6 x akumulatorek AA czy 2 x akumulatorek dedykowany?
Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?
Jarek
trochę naciągana ta kalkulacja
ja mam 3200 mAh gdzie sztuka byla cos kolo 5 zetow, mozna dyskutować na temat trwałości ale nawet jesli ich zywotnosc jest o polowe mniejsza niz Vart czy innych markowych firm to i tak w ostatecznym rozrachunku sie to bardziej oplaca
atutem jest rowniez uniwersalnosc zrodla energii lampa, aparat, inne akcesoria
Błąd w rachunkach: 6 x GP 2700 mAh = ok. 90zł w sklepie dla idiotów
Chodziło mi o wydajność w sensie długości czasu działania aparatu, nie w sensie żywotności.ja mam 3200 mAh gdzie sztuka byla cos kolo 5 zetow, mozna dyskutować na temat trwałości ale nawet jesli ich zywotnosc jest o polowe mniejsza niz Vart czy innych markowych firm to i tak w ostatecznym rozrachunku sie to bardziej oplaca
Uznałem to za oczywisty atut akumulatorków AA, że podczas gdy aparat odpoczywa w szafie to akumulatorki zasilają np. trzepaczkę do pianki do kawyatutem jest rowniez uniwersalnosc zrodla energii lampa, aparat, inne akcesoria![]()
Jarek
No! A ten rzeczywiście wiele wnosi do dyskusji i stanowi kwintesencję rozwiązywania problemówWOW!
Ale moja poruszona do głębi ambicja nakazała mi sięgnąć do instrukcji. Więc przewertowałem manual puszki, potem gripa.
I co?
I d..pa!
Zgodnie z moimi przypuszczeniami nie było słowa na ten temat. Po pierwszej lekturze manuala po zakupie puszki na to nie trafiłem, więc teraz sobie darowałem lekturę. Ale co tam. Poprawiłem się, a efekt ten sam. Brak info.
W związku w tym ponawiam pytanie, które stanowiło jednak treść merytoeyczną mojego "bezsensownego postu":
Czy w MB-D80 da się zmieniać pole ustawiania ostrości przy pomocy kółka jak w MB-D200 (może jest jakiś tajemny "myk"), czy jest to okrojone w niższym modelu?
Dużo sprzętu, mało czasu
Da się.
Z tego co pamiętam - predefiniujesz przycisk AE-L / AF-L w body na wybieranie AF kółkiem, niestety coś za coś - możesz kręcąc kółkiem zarówno w body jak i w gripie ustawiać pole AF (trochę kłopotliwe w porównaniu z joystickiem który też działa) niestety nie możesz już użyć funkcji domyślnie przypisanej AE-L / AF-L ...
MarcinWilk
Dobrze pamiętasz!
Sprawdziłem i rzeczywiście działa. Dzięki, bo w pionie właśnie tego mi bardzo brakowało.
Dużo sprzętu, mało czasu
Skontaktuj się z nami