Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question MB-D80 czy warto?

Witam!
    Jako, że ostatnio zamieniłem D70 na D80 zastanawiam sie teraz nad zakupem gripa. Pytanie i prosba do posiadaczy tego dodatku, czy warto kupowac?
    Przyznam ze rzadko robie pionowe fotki, a jesli chodzi o trzymanie D80 to nie mam wielkich dłoni i trzyma mi się go bardzo dobrze (nawet nie wiem czy nie lepiej niz D70) - co prawda brakuje troche miejsca na najmniejszy palec ale uchwyt jest chyba glebszy wiec aparat trzyma mi sie bardzo dobrze.
    Jedyna zaleta gripa na dzisiaj jest dla mnie mozliwosc zaladowania 6 aku, bo zamienniki oryginalnego sa jeszcze drogie a zdarza mi sie pstrykac dosc dlugo i moze zabraknac energii w jednym aku.
    Doradźcie prosze czy warto wydawac te ponad 500 zl czy lepiej przeznaczyc je na cos innego?
    Nikony

Domyślnie

... w Twoim przypadku lepiej odłóż na lampe o ile jej jeszcze nie masz albo na jakieś filterki. Widze że nie jesteś pewien czy grip Ci jest potrzebny więc szkoda wydawać kasy.

zbieram na jakies tele...
    no i problem się rozwiązał, odłóż kase na wymarzone tele a z gripem daj sobie spokuj.
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

Dzieki Tak myslalem ale potrzebuje kilku opinii zeby pozbawic sie watpliwosci Lampe na szczescie juz mam, a jesli chodzi o tele to niestety wiekszy wydatek bo chcialbym cos jasnego a tu ponizej 2,5 tys zl nie ma nic w ofercie (interesuje mnie nowy sprzeta na FV).
    Jesli chodzi o gripa to najchetniej bym po prostu sprawdzil na zywo jaka jest roznica ale niestety w Toruniu w zadnym sklepie nie ma tego typu akcesoriow Uprzedzam od razu ze nie zalezy mi na "bardziej profi wygladzie", bardziej kusi mnie mozliwosc awaryjnego zasilania...
    Nikony

Domyślnie

Jeżeli dobrze ci się trzyma D80 bez gripa to nie sądzę aby był ci potrzebny już lepiej kupic zamiast gripa orginalny akumulator w gripie i tak najpierw prąd bierze z jednego później drugiego.
    Chyba trochę się zakręciłem
    oj tam, oj tam.

Domyślnie

Chciałbym przy okazji podpytać - jak z ergonomią, jakością wykonania itp tego gripa?
    nikon

Domyślnie

Też się zastanawiam nad gripem. Dwa razy więcej prądu nie jest warte 500zł za grip i 150zł za dodatkowy akumulator, ale może jak założe gripa na próbę i aparat będzie lepiej leżał w ręku to kto wie...
    Jarek

Domyślnie

Pomijajac ergonomie...

Jezeli, jako awaryjne zasilanie, to bym obstawal przy wersji AA. W cenie oryginalnego aku (ktory mozna i bez gripa przelozyc bez bolu) mozna kupic kilka kompletow AA i wtedy faktycznie kalkulacja bedzie ciekawa.
    W wariancie bardzo optymistycznym komplet AA wyjdzie 30zl, czyli za jeden oryginal mozna miec ok 6 kompletow, a te beda mialy napewno wieksza pojemnosc. Nawet, jesli koszt jednego z nich zostanie zamieniony na ladowarke (w tym systemie nie musi byc szybka, czyli mozna kupic nawet za 20 zl).
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Nie mam gripa do D80 (bo nie mam tego aparatu ), ale od dłuższego czasu korzystam z gripów do innych aparatów (obecnie F100, kiedyś aparaty Minolty). Cóż. Dopóki nie miałem gripa wydawał mi się niepotrzebny. Kiedy w końcu kupiłem grip po raz pierwszy, nie wyobrażam sobie focenia bez gripa. Tu nie chodzi tylko o ergonomię podczas zdjęć w pionie, która jest zdecydowanie lepsza. Równiez focąc w pozycji poziomej jest lepiej - grip zapewnia lepsze oparcie w dolnej części aparatu.

No i - jak wspomnieli już inni w tej dyskusji - możliwość pracy na aku typu AA, zamiast drogich akumulatorów, również jest bardzo istotna. Mam 2 x 6 aku AA, które w razie potrzeby wymieniam i daje mi to sporą wydajność.

Fakt, szkło jest ważniejsze, ale grip również jest wart swoich pieniędzy.

Domyślnie

... a ja zakupiłem grip u Hesji (pokłony) - na bardzo dogodnych warunkach, właśnie głównie dla ergonomii bo wkurza mnie spadający mały palec...
    Ostatnio edytowane przez mswilk ; 29-11-2006 o 11:31
    MarcinWilk

Domyślnie

no ja tez kupowalem u Hesji ... bardzo mila obsluga

tak na marginesie ... ostatnio pisalem na gg (kolo godziny 20) do jednego sprzedawcy (znanego rowniez na tym forum) pytanie dotyczylo Tamrona i jaka odpowiedz uzyskalem ???

- teraz ogladam Magde M ...
    - godziny pracy sa podane na stronie
    - narazie
    no sory ale troche szczeka mi opadla!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów