Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kamień Pomorski

Domyślnie Studio na "od zaraz" - POMOCY!

Dzień dobry, mam małe kłopoty i duże problemy. Więc wygląda to mniej więcej tak: moja znajoma miała mieć robione zdjęcia do ulotek na wybory. Zdjęcia te po odebraniu okazały się jednym wielkim niewypałem i jest z nich niezadowolona. Mianowicie nie zgodziła się, by były zamieszczone na ulotce. Obiecała, że dostarczy własne. W związku z tym poprosiła mnie, abym jej zrobiła nowe zdjęcia. Muszą być one - jak wiadomo - koniecznie na białym tle. Zdjęcia mają być dostarczone już za dwa dni. Nigdy nie zajmowałam się fotografią studyjną. Tzn, wiem, co mają zawierać te zdjęcia, ogólnie jakie są normy itp., ale nie wiem jak uzyskać taki efekt, nie chcę, by wyglądało to jakbym wyciągnęła prześcieradło z szafy i zrobiła zwykłe zdjęcie. Zdjęcia mam robić dziś. Nie mam żadnego wyposażenia studyjnego. Dysponuję Nikonem D90, kilkoma szkłami, prześcieradłami (ewentualnie obrusami), wielką blendą srebrno - złotą, dwiema lampami budowlanymi (halogeny), jedna o mody 500W, druga 150W, może uda mi się znaleźć jeszcze jedną 500W. Ach, no i lampa błyskowa SB24. Ot, cały mój zasób. Bardzo proszę, niech mi ktoś pomoże, bardzo mi na tym zależy. Co i gdzie ustawić, jak pokierować światłem. Byłabym naprawdę wdzięczna za wszystkie wskazówki! Pozdrawiam, Ola.
    D90 + 50mm f/1.8 D AF.

Mam 17 lat i wielkie ambicje.

Domyślnie

Zawieś białe prześcieradło i skieruj na nie światło halogenów, a pacjentkę oświetl SB24 skierowaną na blendę. Będzie z tym później trochę rzeźbienia w Photoshopie, ale efekt powinien być znośny.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

w pół dnia chcesz nauczyć się robić zdjęcia studyjne? ambitna jesteś
    nie ma w tym ironii...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kamień Pomorski

Domyślnie

Generalnie czy chcę, czy nie chcę, to nie ma większego znaczenia, po prostu muszę. No i po prostu zależy mi na tym, żeby "uratować" znajomą. Fakt faktem, zawsze chciałam się nauczyć, ale nigdy nie miałam na to czasu.
    D90 + 50mm f/1.8 D AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    w pół dnia chcesz nauczyć się robić zdjęcia studyjne? ambitna jesteś
    nie ma w tym ironii...
    Nie ma sensu robić z fotografii studyjnej fizyki kwantowej - osiągnięcie perfekcyjnych efektów wymaga doświadczenia i wiedzy, osiągnięcie przyzwoitych - 15 minut, umiejętności logicznego myślenia i możliwie dużej ilości światła, emitowanego ze względnie dużych powierzchni.

Domyślnie

A ja bym poszła w plener z tym prześcieradłem. Poważnie Pod warunkiem, że słońce jest za chmurami (lub znajdziesz cień). Weź jakiś stojak, na którym zawiesisz to prześcieradło lub pomocników, którzy je potrzymają. Znajomą ustaw nie przy samym prześcieradle, tylko trochę dalej, aby cień się nie pojawił.

Dla przykładu, zabawa w studio ze światłem zastanym: http://img98.imageshack.us/img98/4926/115zm.jpg
    Za tło posłużyła ... kołdra
    Kobieta z Sonnarem też może

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kamień Pomorski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie ma sensu robić z fotografii studyjnej fizyki kwantowej - osiągnięcie perfekcyjnych efektów wymaga doświadczenia i wiedzy, osiągnięcie przyzwoitych - 15 minut, umiejętności logicznego myślenia i możliwie dużej ilości światła, emitowanego ze względnie dużych powierzchni.
    Dokładnie, chodzi mi o przyzwoite efekty, nie chcę robić z tego artystycznych ujęć, tylko zdjęcia poprawne technicznie. Po prostu, kobieta elegancko ubrana na białym tle. I tyle.
    D90 + 50mm f/1.8 D AF.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kamień Pomorski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    A ja bym poszła w plener z tym prześcieradłem. Poważnie Pod warunkiem, że słońce jest za chmurami (lub znajdziesz cień). Weź jakiś stojak, na którym zawiesisz to prześcieradło lub pomocników, którzy je potrzymają. Znajomą ustaw nie przy samym prześcieradle, tylko trochę dalej, aby cień się nie pojawił.

Dla przykładu, zabawa w studio ze światłem zastanym: http://img98.imageshack.us/img98/4926/115zm.jpg
    Za tło posłużyła ... kołdra

Pomysł bardzo fajny, ale niestety wykorzystać nie mogę, bo na dworze wichura, 2 stopnie Celsjusza i leje deszcz.
    D90 + 50mm f/1.8 D AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dalijejaparat Zobacz posta
    Pomysł bardzo fajny, ale niestety wykorzystać nie mogę, bo na dworze wichura, 2 stopnie Celsjusza i leje deszcz.
    W takim razie załóż SB24 na aparat i błyśnij do tyłu przez ramię na blendę, która oświetli modelkę. Białe tło powinno dać się uzyskać oświetlając prześcieradło halogenami i później poprawiając to co wyjdzie w Photoshopie.

Domyślnie

Pytanie czy pytajniczka poradzi sobie technicznie z obróbką mieszanego światła. A nie ma tam w Kamieniu lub okolicy jakiegoś studia foto z wyposażeniem do wynajęcia?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów