Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    No, tu masz chyba rację. Zwykle nie robię takich tematów, tzn. "newsowatych" relacji z nudnych ewentów...
    Wolę konstruowanie reportażu na jakiś ważny temat, opowiadanie historii o tym, czego na zdjęciach nie ma, co wymaga spokojnego podejścia, fotografowania i poznawania tematu przez czasem bardzo długi czas...
    O to, to, to... Taki reportaż poproszę Tylko żeby w tym wszystkim był człowiek.

Niestety - takie były warunki. Podszedłem najbliżej jak mogłem, ale i tak ograniczał mnie mój ubogi sprzęt - zabrakło ogniskowej żeby wyeliminować rupiecie, które zewsząd pchały się w kadr. Starałem się jak najlepiej wykorzystać to co mam, więc nie mów proszę że kadrowanie jest przypadkowe, napociłem się żeby ręce, nogi, mikrofony i inne przeszkadzajki były poza kadrem...
    No i chciałem jakoś to nudne bądź co bądź wydarzenie urozmaicić, kadrując czasem szerzej - no i tu wyłaziła cała pstrokacizna...
    Ale ja w życiu nie neguję tego, że się starałeś czy napociłeś. Oceniam tylko zaprezentowane prace, a na nich (niestety) nie widać pracy jaką włożył fotograf w dany materiał. Natomiast widać kadrowanie, które wygląda na przypadkowe/niestaranne/nieprzemyślane.

Jak bym wstawił zdjęcia w kolorze, to byście znowu powiedzieli że za duże szumy...
    Jeśli o mnie chodzi to szumofobem nie jestem. Spokojna Twoja rozczochrana, do szumów na pewno bym się nie przywalił, to ostatnia rzecz jaką bym zrobił.

Niestety - nie dysponuję D700, jak facet który focił obok mnie...
    Tylko nie wymiguj się słabym sprzętem bo doskonale wiesz, że da się robić zdjęcia każdym lustrem, może starszym apratem jest trudniej, ale da się

Czyli wniosek taki, żeby się nie brać za "newsowe" tematy, skoro mówicie że do dupy...
    Zdecydowanie (jak dla mnie). Wszelakie pochody, protesty, koncerty itp. są nudne jak flaki z olejem. No chyba, że się je przedstawi z innego (nieopstrykanego) punktu widzenia.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    O to, to, to... Taki reportaż poproszę
    Będzie, będzie Czasu teraz strasznie mało, bo trzeba pisać licencjat, praktyki i egzaminy - wszystko naraz na głowie... Ale zdjęcia jakoś tam mozolnie powstają...
    Właśnie dziś miałem się spotkać na piwie ze znajomym i omówić kwestię ew. publikacji zdjęć, których jest bohaterem, ale rozchorowałem się na dobre...
    Może za jakiś czas uda się odpalić wreszcie tego bloga...

Jeśli o mnie chodzi to szumofobem nie jestem. Spokojna Twoja rozczochrana, do szumów na pewno bym się nie przywalił...
    No, Ty może nie...

Tylko nie wymiguj się słabym sprzętem bo doskonale wiesz, że da się robić zdjęcia każdym lustrem, może starszym apratem jest trudniej, ale da się
    Nie wymiguję się... Ale oczywiste jest to, że na D700 miałbym takie czułości, że ziarna na zdjęciach nie byłoby widać - może wtedy prędzej decydowałbym się na kolor... Nie dysponuję też żadną sabinką, mam jeden obiektyw... W ogóle nie powinienem się tam znaleźć...

Zdecydowanie (jak dla mnie). Wszelakie pochody, protesty, koncerty itp. są nudne jak flaki z olejem.
    No, ja też nie przepadam... Czyli wracamy do głębszych tematów. W moim ulubionym B&W

c-man
    Gość

Domyślnie

Hmm, przeglądałem właśnie profi zdjęcia, zrobione profi sprzętem na profi stronie Orlen Teamu i Galerii Krakowskiej (wydarzenia -> galeria wydarzeń -> Wystawa Dakar)... I chyba nie mam się czego aż tak bardzo wstydzić...

No to może troszkę w kolorkach, tak jak chcieliście.
    Tylko proszę nie narzekać na szumy!!! Szumy są, bo sprzęt troszkę z innej epoki już...
    I tak - wiem że za dużo... Drżyjcie ludzie o słabym łączu! Chcieliście kolorki, to macie...

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

Domyślnie

W takim razie dwie uwagi: skopany balans bieli i sporo zdjęć niedoświetlonych.

Aha... i szumy jak cholera.

Żartowałem

PS.
    Ale żart dotyczył tylko szumów
    Najzieleńszy z zielonych

c-man
    Gość

Domyślnie

Trudno.
    Przynajmniej autografy dostałem

Domyślnie

Przynajmniej autografy dostałem
    Nie ma tego złego...
    Najzieleńszy z zielonych

c-man
    Gość

Domyślnie

W takim razie dwie uwagi: skopany balans bieli i sporo zdjęć niedoświetlonych.
    O, i widzisz, już wiem co miałem źle poustawiane w UFRaw...
    Zapamiętało mi domyślnie ustawienia jednego zdjęcia, a ja, głupi, nie zauważyłem...
    Przynajmniej człowiek zgłębi tajniki linuxowego oprogramowania...
    Ale bez monitora już nie będę obrabiał...

Domyślnie

Z tego co mówicie, to chyba niepotrzebnie się za to brałem...

Niestety - takie były warunki. Podszedłem najbliżej jak mogłem, ale i tak ograniczał mnie mój ubogi sprzęt - zabrakło ogniskowej żeby wyeliminować rupiecie, które zewsząd pchały się w kadr. Starałem się jak najlepiej wykorzystać to co mam, więc nie mów proszę że kadrowanie jest przypadkowe, napociłem się żeby ręce, nogi, mikrofony i inne przeszkadzajki były poza kadrem...

Niestety - nie dysponuję D700, jak facet który focił obok mnie...
    Czyli wniosek taki, żeby się nie brać za "newsowe" tematy, skoro mówicie że do dupy...
    Trudno.
    O to właśnie chodzi, że jak się chce robić, to brać się trzeba. Nawiązując do miejsca gdzie trwa Dakarowa wystawa - nie od razu Kraków zbudowano. Jak się nie będziemy brali, to będziemy stać w miejscu i gdzie tu jakiś rozwój i pójście do przodu?

Ubogi sprzęt, jeden obiektyw - nie ma co narzekać! Robimy tym co mamy, jeżeli mamy jedno szkło to robimy nim to co się da zrobić, a nie wszystko za wszelką cenę. Przyjdą kiedyś umiejętności, przyjdzie inny sprzęt to będziemy nim robić to, do czego jest przystosowany.

Nie wymiguję się... Ale oczywiste jest to, że na D700 miałbym takie czułości, że ziarna na zdjęciach nie byłoby widać - może wtedy prędzej decydowałbym się na kolor... Nie dysponuję też żadną sabinką, mam jeden obiektyw... W ogóle nie powinienem się tam znaleźć...
    jw.

Hmm, przeglądałem właśnie profi zdjęcia, zrobione profi sprzętem na profi stronie Orlen Teamu i Galerii Krakowskiej (wydarzenia -> galeria wydarzeń -> Wystawa Dakar)... I chyba nie mam się czego aż tak bardzo wstydzić...
    I wszystko znowu sprowadza się do tego, że sprzęt to nie wszystko Pozdrawiam!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów