Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
    c-man
    Gość

Domyślnie Rajd Dakar w Krakowie

RAJD DAKAR W KRAKOWIE

1.
    Rajd Dakar zagościł w tym roku w Krakowie. Nie chodzi oczywiście o zmianę trasy słynnego wyścigu, ale o wystawę zorganizowaną przez Galerię Krakowską, którą można będzie podziwiać od 8 do 24 października.

Na placu przed Galerią i budynkiem dworca kolejowego stanęły pojazdy Orlen Teamu...

3.

Można było sprawdzić co kryje wnętrze ciężarówki serwisowej polskiej ekipy...

4.

...w samej Galerii można było natomiast podziwiać maszyny biorące udział w pustynnych zmaganiach.

5.

9 października gościem Galerii Krakowskiej był Krzysztof Hołowczyc.

6.

Kierowca Orlen Teamu odpowiadał na pytania publiczności...

7.

...opowiadając m.in. o groźnych wypadkach jakie miały miejsce w poprzednich edycjach rajdu.

8.

Chętni mogli zmierzyć się z mistrzem na trasie wirtualnego odcinka specjalnego...

9.

...lub zdobyć jego autograf.

10.

Wszyscy goście Galerii mogli podziwiać zasłużonego Nissana Navarę T1, na którym Krzysztof Hołowczyc startował w poprzednich edycjach Rajdu Dakar...

11.

...i to z każdej możliwej strony.

12.

Nie zabrakło także nowego samochodu na jakim załoga wystartuje w kolejnej edycji: BMW X3 CC.

13.

Cztery dni później w Galerii gościli motocykliści Orlen Teamu.

14.

Marek Dąbrowski musiał odpowiadać na pytanie, czy jazda na motocyklu pomaga mu w relacjach z płcią piękną...

15.

...Jakub Przygoński opowiadał o swoim nowym motocyklu...

16.

...a weteran Dakaru, Jacek Czachor cierpliwie przysłuchiwał się rozmowie...

17.

Przygoński, który jest również kierowcą, postanowił także spróbować swoich sił w jeździe na symulatorze.

18.

Następnie panowie udali się do swoich maszyn...

19.

...gdzie rozdawali autografy swoim fanom...

20.

...bądź, jak Jacek Czachor, udzielali fachowych rad adeptom sportów motorowych.

21.

Pora była już późna, więc zmęczenie dawało o sobie znać...

22.

Do startu Rajdu Dakar 2011 pozostało jeszcze 2 i pół miesiąca. Oby Polakom dopisywało szczęście, szanse na dobry wynik i wysokie miejsca w klasyfikacji końcowej są naprawdę duże... Powodzenia Panowie!

EDIT - brak zdjęcia na serwerze imageshack. Zapraszamy do używania forumowego hostingu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-07-2019 o 20:17

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartlomiejnowak Zobacz posta
    Tylko po jaką cholerę czarno-białe?
    Żeby uniknąć pstrokacizny wszechobecnej w galeriach handlowych i rozpraszającej uwagę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    Żeby uniknąć pstrokacizny wszechobecnej w galeriach handlowych i rozpraszającej uwagę.
    każdy rajd, to masa kolorów
    w takiej wersji jestem na "nie"

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tito Zobacz posta
    każdy rajd, to masa kolorów...
    Ale to wystawa w galerii, a nie rajd Były plany żeby dać w kolorze zdjęcia zawodników, ale kiepsko się to komponowało z pstrokacizną zdjęć z wystawy, gdzie bardziej rzucał się w oczy świecący neon firmy ubraniowej czy perfumianej niż to, co powinno przyciągnąć uwagę. Niestety takie warunki fotografowania w galerii...

Cytat Zamieszczone przez tito Zobacz posta
    ...w takiej wersji jestem na "nie"
    No cóż, to moje, całkowicie subiektywne podejście do tego tematu.
    Lubię czerń i biel, za to nienawidzę bazarowej pstrokacizny i tandety...

Domyślnie

jak dla mnie to zdjecia w tej postaci sa i tak bardzo nieczytelne, wolalbym kolor i chyba troche jasniejsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    Ale to wystawa w galerii, a nie rajd
    nieważne...
    zresztą tytuł mówi sam za siebie: Rajd Dakar w Krakowie

moje zdanie jest takie (nie odbierając ci umiejętności fotografowania), że poszedłeś po łatwiźnie przedstawiając nam tutaj zdjęcia w bw
    na tych zdjęciach nie czuć w ogóle rajdu

P.S. pokaż coś w kolorze

Domyślnie

Naciągany ten reportaż, właściwie relacja. Jeśli chodzi o prace:

1. Za dużo zdjęć, powtarzające się kadry... nudziłem się przeglądając,
    2. Kadrowanie w większości wygląda na przypadkowe, kilka niefortunnych cięć. Niestety nie znalazłem ani jednego zdjęcia, które zwróciłoby moją uwagę (jeśli chodzi o kadr).
    3. Kilka fotografii wydaje się być nieostrych.
    4. Co do koloru, a właściwie jego braku. Zgadzam się z kolegami wyżej. Czarno-biel totalnie tutaj nie pasuje, tego typu imprezy kojarzą się właśnie z mnóstwem kolorów, światłem itp., co przyciąga widza. To właśnie kolory są jednym z atutów tego typu fotografii. Dodatkowo konwersja do b&w też najlepsza nie jest: za ciemno, za szaro, za mało kontrastu.

Podsumowując: niestety -- jak dla mnie -- bardzo kiepsko. Przykro mi...
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

c-man
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Naciągany ten reportaż, właściwie relacja.
    No, tu masz chyba rację. Zwykle nie robię takich tematów, tzn. "newsowatych" relacji z nudnych ewentów...
    Wolę konstruowanie reportażu na jakiś ważny temat, opowiadanie historii o tym, czego na zdjęciach nie ma, co wymaga spokojnego podejścia, fotografowania i poznawania tematu przez czasem bardzo długi czas...
    Te zdjęcia powstały w zasadzie z biegu, bo akurat była okazja... A że lubię oglądać Dakar (jako jeden z nielicznych sportów) - pomyślałem że coś zrobię... Z tego co mówicie, to chyba niepotrzebnie się za to brałem...

Kadrowanie w większości wygląda na przypadkowe, kilka niefortunnych cięć. Niestety nie znalazłem ani jednego zdjęcia, które zwróciłoby moją uwagę (jeśli chodzi o kadr).
    Niestety - takie były warunki. Podszedłem najbliżej jak mogłem, ale i tak ograniczał mnie mój ubogi sprzęt - zabrakło ogniskowej żeby wyeliminować rupiecie, które zewsząd pchały się w kadr. Starałem się jak najlepiej wykorzystać to co mam, więc nie mów proszę że kadrowanie jest przypadkowe, napociłem się żeby ręce, nogi, mikrofony i inne przeszkadzajki były poza kadrem...
    No i chciałem jakoś to nudne bądź co bądź wydarzenie urozmaicić, kadrując czasem szerzej - no i tu wyłaziła cała pstrokacizna... Fotografowanie ludzi siedzących przy stoliku na krzykliwym tle i gadających przez pół godziny nie należy jednak do moich ulubionych.
    Myślałem że nic z tego nie wyjdzie, ale przeglądając w domu RAWy udało się jednak skompilować taką historię. Sam byłem zaskoczony, że dało coś się z tego zrobić... Ale tak jak mówisz - mocno naciągana ta relacja, jak 5 kilo szynki z kilograma mięsa...

Dodatkowo konwersja do b&w też najlepsza nie jest: za ciemno, za szaro, za mało kontrastu.
    Tu zapewne też masz rację - w Krakowie mam teraz tylko laptopa, monitor został w domu...

Jak bym wstawił zdjęcia w kolorze, to byście znowu powiedzieli że za duże szumy...
    Niestety - nie dysponuję D700, jak facet który focił obok mnie...
    Czyli wniosek taki, żeby się nie brać za "newsowe" tematy, skoro mówicie że do dupy...
    Trudno.

Domyślnie

tam się nie da szeroko i ciekawie kadrować - za mało miejsca i wokół cała ta 'pstrokacizna'...
    ja nie oceniam źle tych zdjęć - są dobre na tyle, na ile pozwalają warunki w galerii ale osobiście bym ich nie publikował tylko zostawił dla siebie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów