Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Backfocus w body D5000

Witam, jakkolwiek śmiesznie by to brzmiało, dziś odkryłem, że mój D5000 ma lekki backfocus. Przez pół roku użytkowania puszki razem z kitem 18-55 wszystko grało. Po dokupieniu Nikkora 35/1.8 okazało się, że jest lekki BF. Na początku winiłem szkło, ale dziś sprawdziłem je na drugiej puszce, D90, i ostrzy w punkt, natomiast przy dokładnych testach mojej puchy na czterech różnych obiektywach (18-55, 18-105, 35 i 70-300) za każdym razem występował mniejszy lub większy BF (czasem kilka mm, czasem ok. 2cm, zależnie od ogniskowej, przysłony i odległości od obiektu). Co ciekawe BF w obrębie jednego obiektywu czasem był większy, czasem mniejszy, a zdarzało się, że wyostrzył w punkt.

Body jest jeszcze na gwarancji, chciałbym wysłać puchę do serwisu i tu pojawiają się moje wątpliwości. Mój zestaw (D5000 + 18-55) był kupiony w UK. Mam osobną gwarancję na body i szkło; na body europejską, na obiektyw światową (worldwide). Jak to jest z tym polskim serwisem Nikona, honoruje gwarancję europejską, czy nie? Słyszałem o tym różne opinie i sam już nie wiem. A może lepiej wysłać body do Niemiec, tylko kto wtedy pokrywa koszty transportu?
    Pozdrawiam!
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Gdyby kogoś interesowało - w rozmowie z serwisem Nikona powiedziano mi, że bez problemu naprawią takie body. teraz pojawia się pytanie - oddać na Postępu, czy wysłać do Niemiec/UK? Jakieś rady?

Domyślnie

Ja jestem w trakcie regulacji mojej D700, ale podobno okazało się że to 24-70 się rozjechał...

Wszystko opisuje tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149771
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sulejówek

Domyślnie

ja oddawałem D5000 do kalibracji AF na Postępu... czekałem prawie dwa tygodnie a miały być dwa dni
    Nikon D7200 + Sigma 10-20 F3.5 + Sigma 17-50 F2.8 + Sigma 70-200 2.8 OS + Nikkor 35 1.8 + Nikkor 50 1.8 + Lampa Nikon SB-910 + różne akcesoria

Domyślnie

A naprawili Ci chociaż? Mam pewne obawy co do tego serwisu..

Domyślnie

Pucha już wróciła do mnie z serwisu. Naczytałem się tyle o polskim serwisie, a nie mogę złego słowa o nich powiedzieć.

Odpowiedzi na maila błyskawiczne, sami nawet do mnie zadzwonili, żebyśmy dogadali szczegóły naprawy. Będąc w Warszawie zostawiłem korpus na Postępu i panowie nie robili problemów z odesłaniem go na podany adres. Z gwarancją europejską też nie było problemów. Puszka przyszła do mnie kurierem po 10 dniach od zostawienia w salonie. I co najlepsze - po backfocusie nie ma ani śladu, wszystko w końcu hula jak trzeba. Mogę tylko polecić serwis, chyba faktycznie po tylu krytycznych opiniach w końcu coś zaczęło się zmieniać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    chyba faktycznie po tylu krytycznych opiniach w końcu coś zaczęło się zmieniać.
    łee tam, po prostu trafiłeś na ich "lepszy" moment
    a swoją drogą śmieszne, aby to trwało 10 dni, tak sądzę.
    D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelass Zobacz posta
    na fakturze czas pracy to 1h, więc może faktycznie. ale z drugiej strony 10 dni to nie 2 miechy, więc nie wypada narzekać!

Oszczędny w słowach Awatar Kondi3012
    Miasto
    moje a w nim...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelass Zobacz posta
    łee tam, po prostu trafiłeś na ich "lepszy" moment

A wedlug mnie nie, gdy pękł mi bagnet w 18-105 napisałem do nich maila, ale napisałem go według danych na ich stronie 5 minut przed ich końcem pracy. Moje zdziwienie było gdy po około 20 minutach sprawdziłem maila i miałem odpowiedź, o podanie nr telefonu. Wysłałem nr telefonu i uwaga zaraz po mailu ZADZWONILI! Mimo, że było ok 30 minut po zakończeniu ich pracy(wg informacji na stronie). Z Panem przeprowadziłem bardzo miłą rozmowę i ustaliłem termin dostawy obiektywu. Obiektyw naprawili mi w 20 minut!!!(miałem możliwość dostarczenia go osobiście) i z serwisu wyszedłem po 18, czyli teoretycznie po zamknięciu. Pan mógłby mi przyjąć obiektyw i kazać odebrać następnego dnia lub w ogóle poźniej a mimo to miałem go jeszcze tego samego dnia!!

JA POLECAM SERWIS NIKONA, mimo wielu negatywnych o nim opinii!
    Nikon D90 || MB-D80 || 18-105 VR || 80-200 f/2.8 D ED || SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kondi3012 Zobacz posta
    A wedlug mnie nie, gdy pękł mi bagnet w 18-105 napisałem do nich maila, ale napisałem go według danych na ich stronie 5 minut przed ich końcem pracy. Moje zdziwienie było gdy po około 20 minutach sprawdziłem maila i miałem odpowiedź, o podanie nr telefonu. Wysłałem nr telefonu i uwaga zaraz po mailu ZADZWONILI! Mimo, że było ok 30 minut po zakończeniu ich pracy(wg informacji na stronie). Z Panem przeprowadziłem bardzo miłą rozmowę i ustaliłem termin dostawy obiektywu. Obiektyw naprawili mi w 20 minut!!!(miałem możliwość dostarczenia go osobiście) i z serwisu wyszedłem po 18, czyli teoretycznie po zamknięciu. Pan mógłby mi przyjąć obiektyw i kazać odebrać następnego dnia lub w ogóle poźniej a mimo to miałem go jeszcze tego samego dnia!!

JA POLECAM SERWIS NIKONA, mimo wielu negatywnych o nim opinii!
    heheheh jaaasnneeee... Widać pracownicy Nikona tez maja tutaj konta

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów