Witam, jakkolwiek śmiesznie by to brzmiało, dziś odkryłem, że mój D5000 ma lekki backfocus. Przez pół roku użytkowania puszki razem z kitem 18-55 wszystko grało. Po dokupieniu Nikkora 35/1.8 okazało się, że jest lekki BF. Na początku winiłem szkło, ale dziś sprawdziłem je na drugiej puszce, D90, i ostrzy w punkt, natomiast przy dokładnych testach mojej puchy na czterech różnych obiektywach (18-55, 18-105, 35 i 70-300) za każdym razem występował mniejszy lub większy BF (czasem kilka mm, czasem ok. 2cm, zależnie od ogniskowej, przysłony i odległości od obiektu). Co ciekawe BF w obrębie jednego obiektywu czasem był większy, czasem mniejszy, a zdarzało się, że wyostrzył w punkt.

Body jest jeszcze na gwarancji, chciałbym wysłać puchę do serwisu i tu pojawiają się moje wątpliwości. Mój zestaw (D5000 + 18-55) był kupiony w UK. Mam osobną gwarancję na body i szkło; na body europejską, na obiektyw światową (worldwide). Jak to jest z tym polskim serwisem Nikona, honoruje gwarancję europejską, czy nie? Słyszałem o tym różne opinie i sam już nie wiem. A może lepiej wysłać body do Niemiec, tylko kto wtedy pokrywa koszty transportu?
Pozdrawiam!