Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: FE czy FG?

Domyślnie

Szukaj FE2. Kupić raz a dobrze.
    Co do podglądu GO w FG/EM/301 itp: da się - wystarczy odblokować bagnet i lekko obrócić obiektyw w stronę "wyjmowania".
    Ja i tak raczej polegam na skali głębi ostrości w stałkach, bo na f/16 to i tak g.... wiać
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

To ja może od siebie. Ja stawiam na FA. Bo, po pierwsze, Tryby P, S, A, M, pomiar matrycowy i centralnie ważony, czas 1/4000 s jak najbardziej, K2 focusing screen w standardzie (z możliwością wymiany na B2, E2), kompensacja ekspozycji w zakresie +2 do -2 eV co 1/3 eV, oraz TTL. Poza tym dobrze leży w ręku
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Ale jest bardziej awaryjny bo ma napakowane dużo "elektroniki"
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    kompensacja ekspozycji w zakresie +2 do -2 eV co 1/3 eV
    To akurat w znacznie szerszym zakresie ma praktycznie każdy korpus. Wystarczy ISO sobie zmienić. O ile oczywiście nie używa się skrajnych położeń.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

FG, był dużo bardziej awaryjny, z tej serii poszukał bym FM, a jeśli chcesz troszkę automatyki i bardzo jasną matówkę to pozostaje pominięty F301
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    To akurat w znacznie szerszym zakresie ma praktycznie każdy korpus. Wystarczy ISO sobie zmienić. O ile oczywiście nie używa się skrajnych położeń.
    Oczywiście, że i tak można zrobić. W FA jest niezależna od iso kompensacja ekspozycji. co do awaryjności nie potrafię tego skomentować, bo mój FA jeszcze się nie zepsuł. A lat już trochę ma...
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

FG jest fajny bo jest malutki.
    I jest młodszy od FE, więc mniejsze jest ryzyko że trafi się na egzemplarz zajeżdżony, również elektronika ma mniejsze szanse na degenerację jako że jest młodsza.

Ale zasadniczo nie ma pomiędzy nimi jakiejś gigantycznej różnicy.

Domyślnie

Z dwojga złego polecałbym fe, a z dobrego fm2n - dlaczego?
    pomijając to że jest to pełny manual, to działa bez baterji, czas synchronizacji 1/250, wielokrotna ekspozycja, wymienne matówki, bardzo dokładny światłomierz, a po dołączeniu md12 szybkość wykonywania zdjęć seryjnych 3,6 kl/s z rewelacyjną ergonomią. A i bym zapomniał o trwałości, można nim wbijać gwoździe i tak będzie poprawnie działał.
    Ostatnio edytowane przez swiada ; 16-10-2010 o 23:05

Domyślnie

z różnic można by jeszcze wymienić cenę. Gdyby ktoś zaproponował mi do wyboru fe i fm2n w tej samej cenie to oczywiście wybór byłby oczywisty, ale jeśli mam zapłacić dwa czy trzy razy tyle to jest to dla mnie różnica, zwłaszcza, że wcale nie mam pewności, że zakocham się w kliszy.

Mam jeszcze pytanie, jak jest z akcesoriami do tych manualnych korpusów, chodzi mi głównie o lampy zewn. ?
    D600 - D90 - D80 - N2000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beniamin_b Zobacz posta
    z różnic można by jeszcze wymienić cenę. Gdyby ktoś zaproponował mi do wyboru fe i fm2n w tej samej cenie to oczywiście wybór byłby oczywisty, ale jeśli mam zapłacić dwa czy trzy razy tyle to jest to dla mnie różnica, zwłaszcza, że wcale nie mam pewności, że zakocham się w kliszy.

Mam jeszcze pytanie, jak jest z akcesoriami do tych manualnych korpusów, chodzi mi głównie o lampy zewn. ?

Lampy są Nie znam szczegółów bo nie używałem, ale FE2, FG mają już "normalny" TTL, więc te lampy które do nich pasują działają automatycznie. Również lampy od F3 można podłaczyć przez kabelki. Nie są drogie no i można zapolować na takie perełki jak sb-11

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów