Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Moje próby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atrax Zobacz posta
    Gratuluję, zawsze to jakieś pierwsze wahy. Do ważek niestety trzeba poranka. Ostatnio próbuję zlokalizować noclegownię ważek w swoim mieście, ale to jest spory problem i już 2 plenery przełaziłem w rosie, nie znajdując niczego.
    Moi znajomi mają staw gdzie w dzień jest pełno ważek, niestety nie siadają, nie wiem jak nad ranem. Musze się kiedyś przejść. Powyższe zdjęcie było robione przy denerwującym świetle - sobota godzina 12/13, ale jak mówię - ważek było mnóstwo, i to, że siadają mi na ręce i nie chcą odlecieć przy odganianiu - bardzo mnie zdziwiło pozytywnie oczywiście

Ostatnio edytowane przez Kaskaa ; 03-10-2010 o 13:52

Domyślnie

Coś ostatnio bardzo lubie jaszczurki, więc i tym razem mi się podoba.
    Ale by niebyło tak kolorowo, to napisze co mi się nie podoba, kamień w Lewym rogu troche rozprasza odbiór zdjęcia, oraz czytałem, że Rozkręcanie Nikkora do maksymalnej ogniskowej w tych obiektywach powoduje, że lekko on mydli i chyba w tym wypadku tak jest(najlepiej używać do 270mm)

Edit:
    Myśle, że sklejanie przy takich modelach jest chyba niepotrzebne, bo f/9 powinna obiąć spokojnie całego modela
    Chociaż, nie wiem bo nie miałem doczynienia z taką ogniskową
    Ostatnio edytowane przez bulinko ; 03-10-2010 o 13:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Buli1111 Zobacz posta
    Coś ostatnio bardzo lubie jaszczurki, więc i tym razem mi się podoba.
    Ale by niebyło tak kolorowo, to napisze co mi się nie podoba, kamień w Lewym rogu troche rozprasza odbiór zdjęcia, oraz czytałem, że Rozkręcanie Nikkora do maksymalnej ogniskowej w tych obiektywach powoduje, że lekko on mydli i chyba w tym wypadku tak jest(najlepiej używać do 270mm)
    Dzieki Ogólnie to ostatnio sporo forumowiczów używa sklejania dwóch zdjęć, to powyższe również tak powstało
    Póki się nie doczekam czegoś lepszego do makro, to muszę żyć z długą ogniskową, dzięki

Co do jaszczurki to polowałam na nie od początku wakacji, przed domem mam ich pełno, ale zawsze wychodziły tylko w pełnym, ostrym słońcu, a dziś przypadkowo spotkałam jedną w cieniu

aha, edytowałam poprzedni wpis - rozjaśniłam fotę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaskaa Zobacz posta
    Dzieki Ogólnie to ostatnio sporo forumowiczów używa sklejania dwóch zdjęć, to powyższe również tak powstało
    Póki się nie doczekam czegoś lepszego do makro, to muszę żyć z długą ogniskową, dzięki

Co do jaszczurki to polowałam na nie od początku wakacji, przed domem mam ich pełno, ale zawsze wychodziły tylko w pełnym, ostrym słońcu, a dziś przypadkowo spotkałam jedną w cieniu

aha, edytowałam poprzedni wpis - rozjaśniłam fotę.
    Sklejanie przydaje się przy skalach odwzorowania większych niż 1:1, lub gdy mamy wielopłaszczyznowy plan, który chcemy mieć ostry. Tu spokojnie wystarczy 1 zdjęcie. Im mniejsza GO, tym lepiej wyizolować obiekt z planu.

Poza wcześniejszą uwagą Buli1111, chyba ociepliłbym lekko obrazek. I w sumie lepiej gdy to model jest jaśniejszy od planu. Bardziej przykuwa uwagę. Ale generalnie jest całkiem dobrze. Następnym razem podejdź tak, by uchwycić np. głowę
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Sklejanie przydaje się przy skalach odwzorowania większych niż 1:1, lub gdy mamy wielopłaszczyznowy plan, który chcemy mieć ostry. Tu spokojnie wystarczy 1 zdjęcie. Im mniejsza GO, tym lepiej wyizolować obiekt z planu.

Poza wcześniejszą uwagą Buli1111, chyba ociepliłbym lekko obrazek. I w sumie lepiej gdy to model jest jaśniejszy od planu. Bardziej przykuwa uwagę. Ale generalnie jest całkiem dobrze. Następnym razem podejdź tak, by uchwycić np. głowę
    Próbowałam skadrować inaczej,ale niestety - nie z takim czasem naświetlania Od tej strony mogłam się podeprzeć o płot, a z boku nijak. Próbowałam ją delikatnie przesunąć, ale skończyło się na tym, że wlazła w szparę i tylko głowa jej wystawała :/ Dzięki wielkie za rady

Domyślnie

Odświeżamy
    25

Domyślnie

ładne koraliki ale jakiegoś kolorku fajnego by się chciało
    Pozdrawiam
    Adamson

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    9,18 i 19 naj
    Dziękuję
    Cytat Zamieszczone przez Adamson Zobacz posta
    ładne koraliki ale jakiegoś kolorku fajnego by się chciało
    Ogólnie poszłam z myślą takiego zdjęcia i cieszę się, że wyszło. Przyznam, że robiłam kolorowe, ale jak to średnio bywa, 99% poszło w kosz
    Jak w sobotę będzie mgła to powtórzę koraliki

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów