Close

Strona 24 z 36 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

Nie do konca w czarnych barwach, po prostu SB800 jest wyjatkowo udaną lampą.
    Metz swego czasu produkowal lampe dorównującą , a nawet przewyzszajaca lampy Canona I Nikona - model 40Mz3i - miala ona znakomity rozklad światła, oraz "trzymała" deklarowana liczbe przewodnią, niestety 54 Mz4i i teraz 58 AF-1N nie sa juz aż tak znakomite, co nie znaczy że są złe, sa całkiem dobre, ale nie tak jak SB800Tak na marginesie - miałem wcześniej 54Mz4i i z pełna odpowiedzialnościa mogę napisać - nie miala ona mniejszej mocy od 58AF-1N (pomimo takiej deklaracji ze strony Metza)
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurf, Alf...w takim razie, która lampa - 54 MZ-4(i), 58 AF-1 czy SB-800 według Was będzie optymalnym wyborem?

Pozdrawiam

Domyślnie

Metza 58 AF-1N mozna wybrać tylko ze względu na drugi palnik - ale czy on jest tak bardzo potrzebny?
    Wedlug mnie efekty doświetlania drugim palnikiem nie sa zbyt ciekawe. Znacznie lepsze efekty dają np nasadki LumiQuest, co w połączeniu z mocą SB800 jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurf, dziękuję za Twoją opinię.

Domyślnie Testy...

Witam
    Przeczytałem i dalej nie wiem: czy 58af1 prawidłowo naświetla... Wiem już że 58af1 jest nieco słabsza od sb800 co będzie miało znaczenie przy błyskaniu na granicy zasięgu. Dla mnie ważniejsza jest jednak jakość światła i zdjęcia. Czy ktoś mógłby zrobić tesy uwzględniające jakość zdjęć?
    pozdrawiam
    Krzysztof

Domyślnie

[QUOTE=Smurf;205145]
    ...SB800 może pracowac jako lampa zdalna, w trybie SU-4 może być wyzwalana jakąkolwiek lampą. 58AF-1N tego nie potrafi...

Jeśli jest kompatybilna z nikon'em powinna robić z su4 dokładnie to samo co sb800.

...Wyniki okazaly sie zaskakujace - teoretycznie zdjęcia powinny byc naswietlone identycznie dla tych samych ogniskowych. jednak zdjecia z użyciem SB800 przy wszystkich ogniskowych naswietlone byly o ponad 1/3 EV mocniej ni ż z użyciem Metza. Wynika z tego, że Metz zbyt "optymistycznie" podal moc swojej lampy...

Czy to nie znaczy tylko że inaczej naświetlają? Moim zdaniem test mocy powinien być przeprowadzony na pełnym manualnym błysku obu lamp tego samego planu.

...Jeszcze jeden element, o ktorym swego czasu pisałem - Nikon zmienia polozenie palnika powyzej ogniskowej 35mm co 5mm. Co prawda niektórzy twierdzą że nie ma to specjalnego znaczenia, ale przytoczę konkretne wartości - dla ogniskowj 35mm SB800 ma lp 38, dla 40mm - 41, dla 45mm - 43. Różnica zasięgu lampy w poz 45 mm jest ok. 1,25-2m większa niż przy 35mm. Czy to nie ma znaczenia?...

Jeśli chodzi o moc i zasięg lampy - patrz wyżej.
    Jeśli chodzi o pracę auto zoom ja mam inne wnioski: zazwyczaj denerwuje mnie ta funkcja. Idealnie byłoby gdyby zoom był bezgłośny i pracował bez opóźnień. W praktyce tak niestety nie jest. Zawsze go słychać i zawsze jest pewne opóźnienie. Chyba wolałbym żeby palnik "jeździł" mniej czyli miał większe skoki. Ale to tylko kwestia własnych preferencji.

Jeśli się mylę proszę o poprawienie.
    Krzysztof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tykrysek Zobacz posta
    Czy to nie znaczy tylko że inaczej naświetlają? Moim zdaniem test mocy powinien być przeprowadzony na pełnym manualnym błysku obu lamp tego samego planu.
    Krzysztof
    Oczywiście te same odległości od obiektu, te same ogniskowe, przysłony i ustawienia zoomów w lampach
    ::: D80+MB-D80:::N60/2.8 D:::N50/1,8 D:::T17-50/2.8 ::: Naneu Corresp 400 ::: Plat 1GB :::

Domyślnie

[quote=tykrysek;207016]
    Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    teoretycznie zdjęcia powinny byc naswietlone identycznie dla tych samych ogniskowych. jednak zdjecia z użyciem SB800 przy wszystkich ogniskowych naswietlone byly o ponad 1/3 EV mocniej ni ż z użyciem Metza. Wynika z tego, że Metz zbyt "optymistycznie" podal moc swojej lampy...
    to nie jest kwestia mocy lamp. Jeżeli lampa nie pracuje wakurat na pełnym zasięgu, a na ułamku swojej mocy, to znaczy, że może błysnąć mocniej (nie ma znaczenia czy jest słabsza)
    a ponieważ to TTL steruje błyskiem - zastanawiam sie jak ingeruje w to lampa, że błyska jeden model słabiej niż drugi. Nie powinno być takiego efektu. Chętnie sie spotkam z posiadaczem Metza by zrobić test nie obarczony błędem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przecież napisalem wyraźnie lampy pracujace w trybie manualnym - nie blyskały ułamkiem tylko całą mocą - ustawienia identyczne obu lamp:
    Aparat ustawiony był w trybie manualnym - czas 1/180s, przyslona 5,6 , obie lampy również w trybie manualnym ustawione w odleglości od przedmiotu wynikajacej z wyliczenia lp/wartość przyslony dla ogniskowych 24mm, 28mm, 35mm, 50mm.
    Ludzie czytajcie uwazniej jezeli zamierzacie komentować.
    Jacku , TTL nic tu do powiedzenia nie mial, ani też czujnik lampy - po prostu pelny manual i prosta zasada lp/przysłone daje odleglość od przedmiotu przy której bedzie on prawidlowo naswietlony - z uwagi na zblizone deklarowane liczby przewodnie obu lamp , odleglości byly praktycznie te same, ogniskowe i wszystkie parametry w obu przypadkach rownież - czego jeszcze mozna chcieć?
    Test mocy lamp który przeprowadzilem bardziej obiektywny być nie może.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 24 z 36 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów