Close

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuto Zobacz posta
    @ALF
    oświeć mnie co trzeba zroobić z SCA3083. myślałem że są to adaptery do wcześniejszych modeli Metza które miały zamienne "stopki" do różnych modeli aparatów. co miałbym zrobić z tym SCA żeby zrobić niewolnice z Metz'em 58 w zestawieniu z D50, gdzie toto miałbym podpiąć?
    chyba mi sie troche pomieszało już z tymi możliwościami Metz'a... a musze w najbliższym czasie zaopatrzyć się w lampe i nie chce mieć żadnych niespodzianek...
    SCA* są do uniwersalnych Metzów. Tu starczy zwykła fotocela (no albo druga 58AF/SB800/SU800/D70s

Domyślnie

OK, wiec.... Po dwoch dniach testu sprawa wyglada nasteujaco. Przedstawie krotką wlasną opinie bez zdjec poniewaz uwazam ze niewiele to wniesie do testu.

Jakość wykonania: Wg mnie jakość bardzo dobra, w niczym nie ustepuje sb800. Co do gabarytów metz jest chyba wiekszy i cieższy. Mozna powiedzieć ze lampa gabarytami jest wielkoscia podona do samego body
    Wyświetlacz, duzy czytelny i wszystko poukładane wg. mnie lepiej niz w sabince. Podswietlenie przyjemne, zielone nie razi w oczy.

Ergonomia: Osługa lampy bardzo, ale to BARDZO intuicyjna. Praktycznie 10 minut i juz wiadomo co gdzie jest pomimio ze menu jest po angielsku. Gdy bawiłem sie s800 nie mogłem dojść co do czego jest wiec ALF - miałeś racje. Całkowity brak luzów na stopce. Moze troche denerwowac poslugiwanie sie przyciskami lampy. Sa gumowe i maja głęboki i miekki skok przez co szybkie poruszanie sie po menu jest troche utrudnione. Kolejna rzecz co do obsługi: jeżeli juz ustawimy wszystko w lampce i robimy zdjecia, potem zechcemy zmienic coś w lampie to po nacisnieciu np. mode lampa nam nie zareaguje. Trzeba nacisnac ten guzik dwa razy. Pierwsze nacisniecie "wybudza" menu a potem mozna dzialac. Nie wiem czemu to ma sluzyc (moze przypadkowemu wcisnieciu podczas przenoszenia).

Wydajność: Co do mocy lampy to chyba niekogo nie musze przekonywac, laduje sie bardzo szybko nawet po serii zdjec. Nieliczyłem ale po błysku pełnej mocy jest gotowa po ok 3 sec.

Teraz przydałby sie do kompletu jakis grip poniewaz lampa jest ciezka i konfort pracy z aparatem spada i to mocno. Jeszcze jest sprawa z obracaniem palnika. W sabinie z tego co pamietam to przycisk blokady chyba naciskało sie tylko raz zeby moc ja obracac. W metzie trzeba go trzymac caly czas gdy podnosimy i opuszzamy palnik. Na boki jest OK. Zdjec przykladowych na razie nie zamieszcze bo zapewne beda niekąpetentne gdyz to moja pierwsza lampka i nie wiem jak takowy tescik przeprowadzic. To chyba na razie tyle. Pozdrawiam.

Domyślnie

ciekawe jak wygląda jej jej praca w CLS no i porównanie błysku z SB-800 ta sama scena, te same parametry

Domyślnie

zapomniełem dodać. Metzik jest praktycznie bezdzwiekowy. Sainka gdy sie ładuje wydaje pisk, przy zoomowaniu slychac silniczek. W Metzie piszczenie nie wystepuje a silniczek chodzi ciszej jak w sabinie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    zapomniełem dodać. Metzik jest praktycznie bezdzwiekowy. Sainka gdy sie ładuje wydaje pisk, przy zoomowaniu slychac silniczek. W Metzie piszczenie nie wystepuje a silniczek chodzi ciszej jak w sabinie.
    Coś Ci sie chyba pomylilo, albo nie miałes SB800.
    A Metz nie jest bezdźwiękowy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Miałem chwile. Niedawno testowałem sobie sb28 i 800 przy okazji i wlanie mi sie ostało ze 800 piszczała podczas ladowania. Delikatnie ale piszczała.

Domyślnie

A Metz nie piszczy delikatnie przy ladowaniu. Jezeli tego nie slyszysz tego to blyśnij pełną mocą, uslyszysz wyraźniej.Zapewniam Cie , że Metz piszczy nie mniej, a zoomuje glośniej.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

sprawdziłem, z zoomowaniem nie bede sie spierał ale napewno niepiszczy

Domyślnie

Zrobiłem bezpośrednie porównanie lampy Metza 58AF-1N i Nikona SB800 .
    Lampa SB jest nieco mniejsza, sprawia wrażenie odrobinę solidniejszej od Metza, ale nie jest to jakaś straszna różnica. SB800 jest zdecydowanie bardziej cicha (zmiana polożenia palnika, ladowanie) od 58AF-1N.
    SB800 może pracowac jako lampa zdalna, w trybie SU-4 może być wyzwalana jakąkolwiek lampą. 58AF-1N tego nie potrafi.
    Lampa Metz ma troszke prostsze sterowanie - nasuawa mi sie porównanie sterowania Nikona F70 i F80Zrobilem testy zdjęciowe obydwoma lampami z uzyciem Fuji S3pro i Tamrona 17-50/2,8. Aparat ustawiony był w trybie manualnym - czas 1/180s, przyslona 5,6 , obie lampy również w trybie manualnym ustawione w odl;eglośći od przedmiotu wynikajacej z wyliczenia lp/wartość przyslony dla ogniskowych 24mm, 28mm, 35mm, 50mm.
    Wyniki okazaly sie zaskakujace - teoretycznie zdjęcia powinny byc naswietlone identycznie dla tych samych ogniskowych. jednak zdjecia z użyciem SB800 przy wszystkich ogniskowych naswietlone byly o ponad 1/3 EV mocniej ni ż z użyciem Metza. Wynika z tego, że Metz zbyt "optymistycznie" podal moc swojej lampy. Wedlug producentów liczby przewodnie lamp wynosza dla 24mm - Nikon 30, Metz 29; dla 28mm - Nikon 32, Metz 31; dla 35mm - Nikon 38, Metz 35, dla 50mm - Nikon 44, Metz 42. W rzeczywistości mozna przyjąć, że lampa SB800 nie wykazuje większych odchyleń od wartości deklarowanych, za to lp Metz 58 AF-1N wedlug moich testów wynosi ok. dla 24mm - ok. 26, dla 28mm ok. 27-28, dla 35 ok. 31-32, dla 50 - ok. 38.
    Jeszcze jeden element, o ktorym swego czasu pisałem - Nikon zmienia polozenie palnika powyzej ogniskowej 35mm co 5mm. Co prawda niektórzy twierdzą że nie ma to specjalnego znaczenia, ale przytoczę konkretne wartości - dla ogniskowj 35mm SB800 ma lp 38, dla 40mm - 41, dla 45mm - 43. Różnica zasięgu lampy w poz 45 mm jest ok. 1,25-2m większa niż przy 35mm. Czy to nie ma znaczenia?
    Gdy weżmiemy pod uwagę zasięg SB800 przy 45mm i 58AF-1N również przy 45 (palnik w poz 35mm) to sie okaże ze różnica zasięgu tych lamp wynosi nawet ok. 3m (np dla ISO400 i przyslony 5,6 - zasięg SB800 wynosi 15,4m; zasięg 58AF-1N wynosi 11,4m)
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Andrzej: to co napisales stawia Metza w czarnych barwach.
    Lampa niby dla "pro", a tu takie tanie chwyty stosuja, i to tego brak fotoceli, nie uwzglednia cropa. teraz sie nie dziwie, dlaczego starszy model 54mzi teoretycznie slabszy jest drozszy od nowego 58.
    ale co tam, przeciez i tak w odpowiednich rekach musi to rewelacyjne zdjecia robic.
    pozdro
    Strangelove

Strona 23 z 36 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów