Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Chodziło mi raczej, czy skalibruję nim jeszcze coś innego.
Ładnie kosztuje więcej niż monitor... Więc podejrzewam że w pojedynku "X-Rite ColorMunki Photo + NEC P221W" vs. "Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO + Eizo S2233WH" wygra ten drugi zestaw?
D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.
KolorMałpą oprofilujesz monitory, drukarki i projektory multimedialne.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Załamka. Świat fotografii jest okrutny... To jaki kalibrator polecisz do tego Eizo, bądź co innego możesz mi polecić do 3 tyś.... Skoro w 2 się nie zamknę, to nie będę jadł przez najbliższe 3 miesiące i dozbieram do tej 3... :P
D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
A kalibrację jak często powinno się wykonywać? Słyszałem, że najlepiej ją powtarzać raz w miesiącu...
najlepiej robic z raz w tygodniu. przy projektach gdzie wierne oddanie koloru jest krytyczne powinno sie kalibrowac przed kazdym rozpoczeciem pracy. raz w miesiacu minimum. nie ma sensu wywalac kasy na uslugowe kalibrowanie (chyba, ze ktos Ci to zrobi za 30 czy 50zl). Policz sobie ile kasy wywalisz na uslugowa kalibracje w ciagu roku czy dwoch. widzialem, ze padaly tu ceny rzedu 500zl <wow>. za 3 takie kalibracje masz swoj spektrofotometr. mozesz kalibrowac jak tylko czesto chcesz. nie tylko monitor, ale tez drukarke czy laptopa. jak masz mozliwosc to zloz sie z kims z Twojej okolicy. zbierzesz 3 osoby, z ktorymi sie bedziecie wymianiac kalibratorem i w cenie jednego uslugowego kalibrowania macie swoj sprzecik. przemysl to.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Zależy od intensywności wykorzystywania. Dobrej jakości monitory LCD są bardzo stabilne. Kalibracja co kilka miesięcy to w zasadzie nadgorliwość. Często zdarza mi się mierzyć monitory nie dotykane od roku i nie widać po nich odchyłów.
To prawda, ale przy monitorach kineskopowych.
A więc kupię monitor i poszukam kogoś z kalibratorem, a za jakiś czas jak będzie mnie stać, to sobie kupię może własny, a co mi tam.Póki co za duży wydatek.
Jeszcze co do tych monitorków, 1920x1024 mi chyba nie będzie potrzebne, więc pozostają S2233W i P221W. Potrzebuję monitor tylko do zdjęć, nie chcę niczego uniwersalnego, bo mam drugi 19" z pivotem i to na nim mogę sobie oglądać filmy i przeglądać strony z gołymi laskami, więc nie szukam niczego uniwersalnego. Osobiście bardziej przychylam się do tego Neca, co wy na to?
A tak jeszcze z ciekawości, X-Rite EyeOne Display 2, czy Kalibrator ColorMunki Create to nie spektrofotometry?![]()
Skontaktuj się z nami