Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Tylko gdzie dostać ten spektrofotometr i za ile?
    Najtańszy dostępny na rynku to X-Rite ColorMunki Photo.

I czy on mi się jeszcze do czegoś przyda?
    No, do kalibracji...

W przypadku kalibratora, mogę sobie jeszcze poprawić obraz na lapku, czy drugim monitorze. Czy może trochę dołożyć i kupić kalibrator i Eizo S2231W lub S2233W?
    Zawsze wszystko można poprawić. Kwestia wyczucia, bo poprawianie wprowadza dość poważne skutki uboczne.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Chodziło mi raczej, czy skalibruję nim jeszcze coś innego.

Ładnie kosztuje więcej niż monitor... Więc podejrzewam że w pojedynku "X-Rite ColorMunki Photo + NEC P221W" vs. "Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO + Eizo S2233WH" wygra ten drugi zestaw?
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

Więc podejrzewam że w pojedynku "X-Rite ColorMunki Photo + NEC P221W" vs. "Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO + Eizo S2233WH" wygra ten drugi zestaw?
    Oj nie. Nawet lepszy monitor można dokumentnie spieprzyć za pomocą Spydera. Ta zabawka ma straszliwy potencjał.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

KolorMałpą oprofilujesz monitory, drukarki i projektory multimedialne.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Załamka. Świat fotografii jest okrutny... To jaki kalibrator polecisz do tego Eizo, bądź co innego możesz mi polecić do 3 tyś.... Skoro w 2 się nie zamknę, to nie będę jadł przez najbliższe 3 miesiące i dozbieram do tej 3... :P
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

Załamka. Świat fotografii jest okrutny...
    A czy ktokolwiek powiedział że kolor na komputerach to tania zabawa?

To jaki kalibrator polecisz do tego Eizo, bądź co innego możesz mi polecić do 3 tyś.... Skoro w 2 się nie zamknę, to nie będę jadł przez najbliższe 3 miesiące i dozbieram do tej 3... :P
    Do 3 tys zł proponuję:
    NEC P221W
    EIZO S2233W
    EIZO S2243W
    I kalibrację zrobić usługowo.

Domyślnie

A kalibrację jak często powinno się wykonywać? Słyszałem, że najlepiej ją powtarzać raz w miesiącu...

Domyślnie

najlepiej robic z raz w tygodniu. przy projektach gdzie wierne oddanie koloru jest krytyczne powinno sie kalibrowac przed kazdym rozpoczeciem pracy. raz w miesiacu minimum. nie ma sensu wywalac kasy na uslugowe kalibrowanie (chyba, ze ktos Ci to zrobi za 30 czy 50zl). Policz sobie ile kasy wywalisz na uslugowa kalibracje w ciagu roku czy dwoch. widzialem, ze padaly tu ceny rzedu 500zl <wow>. za 3 takie kalibracje masz swoj spektrofotometr. mozesz kalibrowac jak tylko czesto chcesz. nie tylko monitor, ale tez drukarke czy laptopa. jak masz mozliwosc to zloz sie z kims z Twojej okolicy. zbierzesz 3 osoby, z ktorymi sie bedziecie wymianiac kalibratorem i w cenie jednego uslugowego kalibrowania macie swoj sprzecik. przemysl to.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

A kalibrację jak często powinno się wykonywać? Słyszałem, że najlepiej ją powtarzać raz w miesiącu...
    Zależy od intensywności wykorzystywania. Dobrej jakości monitory LCD są bardzo stabilne. Kalibracja co kilka miesięcy to w zasadzie nadgorliwość. Często zdarza mi się mierzyć monitory nie dotykane od roku i nie widać po nich odchyłów.

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    najlepiej robic z raz w tygodniu. przy projektach gdzie wierne oddanie koloru jest krytyczne powinno sie kalibrowac przed kazdym rozpoczeciem pracy
    To prawda, ale przy monitorach kineskopowych.

Domyślnie

A więc kupię monitor i poszukam kogoś z kalibratorem, a za jakiś czas jak będzie mnie stać, to sobie kupię może własny, a co mi tam. Póki co za duży wydatek.
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Do 3 tys zł proponuję:
    NEC P221W
    EIZO S2233W
    EIZO S2243W
    Jeszcze co do tych monitorków, 1920x1024 mi chyba nie będzie potrzebne, więc pozostają S2233W i P221W. Potrzebuję monitor tylko do zdjęć, nie chcę niczego uniwersalnego, bo mam drugi 19" z pivotem i to na nim mogę sobie oglądać filmy i przeglądać strony z gołymi laskami, więc nie szukam niczego uniwersalnego. Osobiście bardziej przychylam się do tego Neca, co wy na to?

A tak jeszcze z ciekawości, X-Rite EyeOne Display 2, czy Kalibrator ColorMunki Create to nie spektrofotometry?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów