Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Monitor graficzny jaki?

Witam

Z gory przepraszam za powtarzalnosc ale moze ktos sie wypowie jasniej wsrod tego gąszczu zdan na temat monitorow graficznych.

Moj monitor samsung wiadomo jest zwyklym monitorem i nie ma kalibracji sprzętowej czyli nie uzyskam takich kolorow jak laboratorium wywołuje. zdjecia sa ciemniejsze a kolory nie takie jak chcem.
    Zatem planuje zakup takiego monitora w cenie 1500zł uzywany lub nowy. Z tego co wiem nie bedzie to najwyzsza pólka ale chociaz zblizona do obrobki zdjec. Nie jestem grafikiem typowym tylko obrabiam fotki.
    Nie wiem czy watro ładowac wiecej niz 1500zł w sprzet w takim razie.

Na oku miałem nastepujące monitory:
    NEC P221W
    Eizo 2202
    eizo 2230
    A moze ktos zna inne i zaproponuje
    słyszałem iż monitory niektore inne monitory jak Gateway maja matryce powyzszych firm ale sprzedawane sa pod inna marka. czy to prawda.

Rowniez zalezy mi na recznym dostoswaniu monitora do labu, niestety juz niestarczy mi kasy na kalibracje kalibratorem np eye'em. Czy da sie to w miare zrobic.
    Prosze o propozycje. Jaki zakup jest dla mnie najodpowiedniejszy. interesuje mnie przynajmniej 22cale przekątna

Domyślnie

NEC P221W ma sens raczej po sprzętowej kalibracji spektrofotometrem.

EIZO S2202W ? - skreśl od razu (TN)

EIZO S2230W ? ... raczej S2231W - można brać pod uwagę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubamisiura Zobacz posta
    Moj monitor samsung wiadomo jest zwyklym monitorem i nie ma kalibracji sprzętowej czyli nie uzyskam takich kolorow jak laboratorium wywołuje. zdjecia sa ciemniejsze a kolory nie takie jak chcem.
    Zdjęcia są ciemniejsze bo monitor jest za jasny i/lub w pomieszczeniu za ciemno. Po podstawa. Inne kolory to kwestia ustawienia monitora. Kalibracja sprzętowa wcale nie jest wymagana do osiągnięcia satysfakcjonującej zgodności z minilabem. Wszystko zależy oczywiście od poziomu wymagań ale o sensownych wynikach możemy mówić po poprawnej regulacji monitora i oprofilowaniu.

Zatem planuje zakup takiego monitora w cenie 1500zł uzywany lub nowy. Z tego co wiem nie bedzie to najwyzsza pólka ale chociaz zblizona do obrobki zdjec.
    Wszystko co się da powiedzieć na ten temat jest tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374

słyszałem iż monitory niektore inne monitory jak Gateway maja matryce powyzszych firm ale sprzedawane sa pod inna marka. czy to prawda.
    A ja słyszałem że samochody inny firm oprócz Volkswagena mają opony koła takich samych producentów. O czym to świadczy? Ano o tym że takie opony nie świadczą że samochód będzie taki sam.

Rowniez zalezy mi na recznym dostoswaniu monitora do labu
    Nie ma takiej możliwości.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Pytanie sugerujące jeden z modeli autorowi wątku... może bardziej do kogoś, kto jest w temacie - Dell 2209 ?

Biorąc oczywiście pod uwagę stosunek CENY do jakości, jaką oferuje...

sam zastanawiam się czy nie kupić dwóch takich do pracy - duża powierzchnia, chyba niezła jakość w najniższej cenie
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Minimalna jaskrawość 140 nitów. Jak ma Pan ochotę na wypalarkę do gałek ocznych to nie widzę przeszkód.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

By nie otwierać nowego wątku, odświeżę stary, mam nadzieję, że nie będzie to nikomu przeszkadzać.

Podobnie jak autor tematu szukam tańszego rozwiązania na monitor do zdjęć. Już jakiś czas temu wpadł mi w oko NEC P221W, bądź inny z "dołączonym kalibratorem" (początkowo myślałem że P221W ma taki kalibrator w zestawie, więc albo pomyliłem modele, albo nie doczytałem specyfikacji stąd cudzysłów ).

Jak rozumiem, sprzętowa kalibracja polega na możliwości ręcznego korygowania kolorów w menu? Przepraszam za głupie pytania, ale do tej pory nie miałem do czynienia z monitorem graficznym, czy kalibratorem.

Tak więc co wybrać? Limit cenowy w jakim chciałbym się zmieścić to 2 tysiące, więc P221W plus Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO będzie dobrym rozwiązaniem?
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Tak więc co wybrać? Limit cenowy w jakim chciałbym się zmieścić to 2 tysiące, więc P221W plus Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO będzie dobrym rozwiązaniem?
    Z tego co wyczytalem, tego monitora nie skalibrujesz kolorymetrem a spyder takowym jest

Domyślnie

Czyli tak właściwie, to ta cała sprzętowa kalibracja, to pic na wodę? Z http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=95
    Do ustawienia i kalibracji jest niezbędny spektrofotometr i oprogramowanie Nec Spectraview II. Niestety, oprogramowanie to jest dostępne wyłącznie w USA.
    Już nic nie rozumiem, tyle słyszałem jaki to jest dobry monitor...
    D90+BP, N18-105, N80-200 AF f/2.8, N35 AF-s f/1.8, N50 AF f/1.8, N50 MF f/1.8E, M58 AF-1, M808RC4, GP YH324C, Zenit, Helios i dużo innych szpargałów.

Domyślnie

Czyli tak właściwie, to ta cała sprzętowa kalibracja, to pic na wodę?
    Nie. Jest i działa, ale trzeba spełnić dwa warunki. Trzeba mieć spektorofotometr i profiler NEC SVII.

Już nic nie rozumiem, tyle słyszałem jaki to jest dobry monitor...
    Monitor a kalibracja i kalibrator to są osobne rzeczy.

Domyślnie

Tylko gdzie dostać ten spektrofotometr i za ile? I czy on mi się jeszcze do czegoś przyda? W przypadku kalibratora, mogę sobie jeszcze poprawić obraz na lapku, czy drugim monitorze. Czy może trochę dołożyć i kupić kalibrator i Eizo S2231W lub S2233W?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów