Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Norge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    (...)Może i jestem nudny, ale Ty piszesz teksty od czapy. Krytykujesz ludzi zbyt ostro, zamiast podać rękę i pomóc jakoś.(...)
    Ale czy ta krytyka Grzegorza aby na pewno była ostra? Bo moim zdaniem krótko, zwięźle, szczerze i z pewną dozą uzasadnionej i zdrowej emocji podsumował po prostu zaprezentowane zdjęcia. Co więcej, napisał co według niego jest nie tak, w dodatku o każdym z osobna. Uważam, że takie podejście do komentowania zdjęć jest o niebo cenniejsze aniżeli zdawkowe komentarze typu: "extra" tudzież "fota do mnie nie gada". Bo to właśnie one, choć czasem mało delikatne, sprawiają, że się uczymy. Bo to jest forum fotograficzne. I właśnie po to jest forum fotograficzne.
    A tą ostrą krytyką zbytnio się nie przejmuj......niektórzy Ci po prostu zazdroszczą ))))(...)
    Wyprawy - być może. Natomiast fotografii nie. To, że jest w nich potencjał oznacza ni mniej ni więcej, że widać światełko w tunelu. Ale sporo jeszcze jest do zrobienia. Dlatego myślę, że akurat krytykę autor powinien rozważyć i wyciągnąć z niej wnioski. Bo jeśli ma się "nie przejmować" to jaki jest sens wrzucania zdjęć tutaj?
    Zdjęcia mają potencjał, ale wymagają profesjonalnej obróbki. Mam nadzieję, że masz NEFy, z których można zrobić TIFFy i na nich bezstratnie pracować. Jeśli sam nie potrafisz dobrze wszystkiego zrobić, znajdż kogoś, kto się tym zajmuje. Szkoda by było taki materiał zmarnować.(...)
    A może lepiej poczytać, poszperać, zapytać (np. na tym forum) i samemu się tym zająć? Samodzielne wołanie zdjęć jest przecież wręcz immanentnym stadium ich "robienia". Ba, czasem może okazać się jeszcze bardziej twórcze niż sam moment przemyślanego uprzednio naciśnięcia spustu migawki (nie oceniam przy tym, czy to dobrze, czy źle. Tak po prostu jest).
    Petruss33, parę postów wyżej zwracasz uwagę na potrzebę wyciągnięcia ręki i pomocy... Czy to jest wobec tego pomoc? Bo, w mojej opinii, daleko bardziej pomocna jest szeroka wypowiedź Grzegorza, którą nazywasz ostrą.
    (...)Własnie Eizo pierdylion, a nie partyzantka TN kolego, z oczywistych powodów ! Ty jeszcze nie zobaczyłeś prawdziwych kolorów z przestrzeni sRGB, o ProPhoto to nawet nie wspominam. A takiego speca zgrywasz.(...)
    Muszę przyznać, że ja także nie widziałem owych prawdziwych kolorów. A fakt, chciałbym - i piszę to bez cienia ironii. Widziałem natomiast papierowe efekty swoich, jak również cudzych, poczynań, widziałem tysiące zdjęć tutaj i na innych portalach, przebrnąłem przez setki różnorodnych opinii i śmiem twierdzić, że da się (i to nie tak bardzo kulawo) pracować z kolorem bazując na pewnym wyczuciu popartym doświadczeniem. Zmierzam do tego, że owszem, mieć Eizo jest super (i, jak tylko będzie mnie na nie stać, pojawi się na moim biurku - bo niezmiernie ułatwia pracę), ale i bez niego da się - na odpowiednio skalibrowanym CRTku czy innym dostępnym zwykłym śmiertelnikom płaskim ustrojstwie - osiągać bardzo dobre rezultaty. I myślę, że akurat Greg radzi z tym sobie całkiem nieźle.
    Co do moich fotek.....nic tu nie musze pokazywać.
    Tutaj pełna zgoda z mojej strony - krytyki i dyskusji, tej merytorycznej rzecz jasna, oby jak najwięcej. Chociaż, w odczuciu innych osób, brak portfolio może w pewnym stopniu deprecjonować wartość Twoich wypowiedzi - i z takim podejściem także należy się liczyć i je uszanować.
    "Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry Pratchett
    Pozdrawiam! Jacek

Domyślnie

No i koledze nerwy puściły i się arogancja pojawiła.......ufff, to pewnie ta deszczowa irlandzka pogoda tak na kolegę działa )) Może i jestem nudny, ale Ty piszesz teksty od czapy. Krytykujesz ludzi zbyt ostro, zamiast podać rękę i pomóc jakoś. Własnie Eizo pierdylion, a nie partyzantka TN kolego, z oczywistych powodów ! Ty jeszcze nie zobaczyłeś prawdziwych kolorów z przestrzeni sRGB, o ProPhoto to nawet nie wspominam. A takiego speca zgrywasz. Ja Ciebie nie dyskwalifikuję, ponieważ nigdy Ciebie nigdzie nie zakwalifikowałem. Ale patrząc na Twój poziom agresji, pomyślę o tym niebawem. Co do moich fotek.....nic tu nie musze pokazywać.
    Nie martw sie kolory to ja widzialem, nie obce mi sa monitory wysokogamutowe, powod dla ktorego mecze sie na TNce to jedynie zblizajaca sie zakup nowej puchy a co za tym idzie szklarni.....
    Agresja, coz to Ty widocznie jestes wzorem, wlasnie starales sie mi dopiec po raz kolejny dzis, moja reakcje nazywasz agresja.....
    Krytykuje, o tak, oczywiscie, mnie tez krytykuja i dobrze, w taki sposob dociera wiecej niz glaskajac.
    Co do pomagania tym, ktorzy tej pomocy chca to nie bede sie rozpisywal, malo wiesz kolego i nie naskakuj na mnie zarzucajac ze nie pomagam, czy to ze nie babrze komus w watku wklejaniem swoich wersji zdjec to znaczy, ze nie pomagam?!
    Moze jeszcze powiesz ze to co napisalem o pierwszej serii to same bzdury?! Czy jak napisales (bez agresji oczywiscie) "teksty od czapy"??!
    Nie zgrywam sie na zadnego speca, krytykuje bo autor pierwsza serie spartolil po calosci...tam tez napisalem co jest zle, wnioski z tego sa chyba latwe do wyciagniecia.
    Jak narazie to widze, ze na wiekszego speca zgrywasz sie ty, a twoja nauka w moim jajcarskim watku niewiele mi dala...dodam jeszcze, ze z grzecznosci nie wrzucamy swoich wersji zdjec do nie swoich watkow, chyba ze autor wyrazi taka prosbe...
    A pogoda Irlandzka wcale nie jest taka zla jak mowia...

Zdjęcia mają potencjał, ale wymagają profesjonalnej obróbki. Mam nadzieję, że masz NEFy, z których można zrobić TIFFy i na nich bezstratnie pracować. Jeśli sam nie potrafisz dobrze wszystkiego zrobić, znajdż kogoś, kto się tym zajmuje. Szkoda by było taki materiał zmarnować. A tą ostrą krytyką zbytnio się nie przejmuj......niektórzy Ci po prostu zazdroszczą ))))
    Pozdrawiam !
    Oczywisciwe, ze zazdroszcze!
    Zdjecia wymagaja obrobki, wystarczy pozadne wywolanie RAWow.
    Chyba kolego petrus33 zbyt czesto uzywasz slowa "profesjonalna", to jest forum foto i niestety profesjonalistow w tym dzialem raczej malo, hobbystow natomiast sporo.
    Po co wolac NEFy do Tiffa? Po co sobie utrudniac??

Przepraszam autora za OT.
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 13-09-2010 o 01:22

Domyślnie

Może by tak ktoś sie ruszył i ten wątek zamknął już.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszetak Zobacz posta
    Dlaczego zamykac, moze poprostu ktorys mod sie zlituje i po nas posprzata

Domyślnie

...się trochę kącik zrobił....wzajemnej adoracji /pisze o postach na temat inny niż w temacie.../
    "Zdjecia wymagaja obrobki, wystarczy pozadne wywolanie RAWow"
    z JPG"ów mam te raw'y wywoływać??

...za uwagi i rady dziękuje...jak mówicie po to jest to forum.
    ...arriving somewhere, but not here

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Faulkner Zobacz posta
    ...się trochę kącik zrobił....wzajemnej adoracji......z JPG"ów mam te raw'y wywoływać??
    Wielka szkoda, że pstrykałes to wszystko w JPEGach Niewiele da się z tego teraz wycisnąć.
    Ja już zapomniałem o tym formacie. Tylko RAWy robię. Jedyny format, który ma sens.
    Tym całym TWA i tą koterią nie przejmuj się. Tak jest na każdym portalu. Olać i robić swoje ))

Domyślnie

...ano właśnie..było zrobione w takim formacie i wiele rzeczy jest nieodwracalne.../takie wtedy miałem możliwości by móc wszystko uwiecznić!!/.

Napisał pszetak

znaczy zamknął bo co? zdjęcia w jpg'ach robione były.... bozszeeee

ciągle się uczymy...nie na pewno off topickiem się nie przejmuje bo czym???

a za rady uwagi jak pisałem dziękuje!
    ...arriving somewhere, but not here

Domyślnie

Wielka szkoda, że pstrykałes to wszystko w JPEGach Niewiele da się z tego teraz wycisnąć.
    Ja już zapomniałem o tym formacie. Tylko RAWy robię. Jedyny format, który ma sens.
    Tym całym TWA i tą koterią nie przejmuj się. Tak jest na każdym portalu. Olać i robić swoje ))
    petrus, nie chce sie z toba spinac, odpuscmy juz a o tym TWA, prosze nie zaczynaj jako kolejny.....tutaj kazdy kazdemu powie co mysli.

Faulkner, jezeli moje komentarze Ciebie urazily to przepraszam ale czy nie wyciagasz wnioskow z takowych?
    Z tych JPG tez mozna jeszcze cos wycisnac, szkoda ze nie robiles w NEFach....
    Druga seria lepiej i jak napisalem 10 jest ladne....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Faulkner Zobacz posta

znaczy zamknął bo co? zdjęcia w jpg'ach robione były.... bozszeeee
    Mam nadzieję żę żartujesz...
    Z tych jpg da sie wszystko zrobić(może prócz kilku przepałów,jeżeli miałoby to wyglądać nprawdę dobrze).Jak cos to wyślę ci gołębia(bo nie daleko)to mumożesz dać dwa ostatnie zdjęcia,a jak wróci to postaram sie coś zrobić poswojemu)ale jak nie chcesz to nie

Domyślnie

Po to wrzucane zdjęcia są publicznie i komentowane publicznie, żeby inne osoby też mogły się uczyć. Mi te komentarze wiele pomogły.

Faulkner - może następnym razem jeśli z jakiegoś powodu nie będzie czasu/miejsca na robienie RAW'ów pomyśl o dostosowaniu kolorystyki poprzez ustawienia w puszce? Ew. wgrania "profilu".

Zdjęcie 10 najlepsze.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów