Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Niby nie jest źle,
    jeśli Windows i LR ładują się długo, to problem jest po stronie czasów dostępu dysku systemowego (jeszcze raz popatrz na wyniki testów Twojego dysku w kategorii General Usage). Raczej nie do poprawienia na dysku GREEN. Windows czy chcesz czy nie z czasem zwiększa ilość własnych małych plików. Czyszczenie pomaga częściowo.

Jeśli problem polega na długim ładowaniu podglądów - może pomoże wydzielenie partycji na drugim dysku na Cache LR, przy okazji można je znacznie powiększyć. Możliwe że dane Cache mieszają się z podglądami i katalogiem LR i następuje fragmentaryzacja.

Spróbowałbym również testu integralności katalogu - porządkuje dane w katalogu. Istotne zwłaszcza jeżeli usuwałeś zdjęcia, lub znaczna ich część poddana została obróbce.

Jeżeli spadek wydajności nastąpił szybko - popatrzeć na aktualizacje programów, może antywirusa, warto sprawdzić jakie procesy zajmują pamięć i procesora równolegle do obróbki (np. swojego czasu F-secure miał aktualizację mocno obciążającą system).
    D200 i trochę różności.

Domyślnie

akurat na ładowanie windy i innych programów (w tym LR) nie narzekam- jest szybciej niż gdy było wszystko na 1 dysku.
    problem jest tylko z ładowaniem zdjęcia i podczas jego edycji. Podglądy zdjęć mam ustawione na 1:1 a cache LR na 15 gb
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Co prawda LR nie uzywam, ale co jakis czas pyta mnie ktos o takie samo dziwne zachowanie Bridge'a (koszmarnie zwalnia po jakims czasie, generowanie i zarzadzanie miniaturkami). Zawsze pomaga wyczyszczenie cache'u. Moze Twojego LR tez boli nadmiar zdjec w bibliotece? Moze by ja na chwile odlaczyc, nie wiem -- stworzyc nowa, czy cos, zeby to sprawdzic...
    Ostatnio edytowane przez stig ; 10-09-2010 o 16:54
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Pewnym wytłumaczeniem może być to że masz podglądy 1:1, pewnie na stałe.
    Jeżeli nie jest zaznaczone w opcjach LR aby były zmniejszane np. po 30 dniach od utworzenia - wszystkie pozostają w dużym rozmiarze i pewnie brakuje cache, jeżeli przy przeglądaniu wracasz do starych zdjęć.

Proponowałbym powiększyć cache i wydzielić dla niego oddzielną partycję na początku dysku 2.
    Dobrze dla wydajności przeglądania starych zdjęć byłoby ustawić aby podglądy 1:1 kasowane były po 30-60 dniach i pozostawały tylko np. 1440px. Stare zdjęcia powinny ładować się szybciej, szybko działałoby powiększenie do pełnej szerokości ekranu, dopiero powiększenia 1:1 wymagałyby odczytu Raw-a. Do tego czasu te ważne miałbyś obrobione więc szybki podgląd 1:1 nie byłby tak potrzebny, a pliki podglądu byłyby mniejsze i szybciej by się czytały.

Najlepiej byłoby pożyczyć jakiś dysk na ATA, przenieść cache LR i zobaczyć jaki jest efekt.

Sprawdziłbym jeszcze pamięć operacyjną, czy jakaś kość nie pada, a w ogóle ile jej masz?
    D200 i trochę różności.

Domyślnie

mam ustawione 1:1 i usuwanie ich po 30 dniach.
    ramu mam 2x 512 (i od kupna kompa nic się nie zmieniło czyli to raczej nie ich wina) obie kości sprawne
    podłączenie kolejnego dysku nie wchodzi w gre bo nie mam już wolnych molexow( i tak już dvd i nagrywarka dvd są podłączone przez przejściówkę molex->2xmolex)ty
    test integralności katalogu robiony jest codziennie( i jego optymalizacja) podczas backupu katalogu
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    mam ustawione 1:1 i usuwanie ich po 30 dniach.
    ramu mam 2x 512 (i od kupna kompa nic się nie zmieniło czyli to raczej nie ich wina)
    Ale byc moze to wina ilosci. Moze Ci sie system zaktualizowal o jakies pamieciozerne bzdety i po prostu nowemu LR nie wystarcza pamieci na rozbujanie sie, wiec zarzyna powolny dysk. W tej kwestii Waldo ma racje -- dyski green tylko na magazyn (archiwum) -- do pracy sie nie nadaja. Sam mam WD 2 TB green i trzymam na nim jedna kopie archiwum. Wiem, jaki to potrafi byc mul.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale problem w tym że na początku LR3 chodził bardzo dobrze i na pojedynczym dysku ATA 160 a późnij po kupnie dodatkowych 2 dysków i "porozrzucaniu" folderów i ustawień na różne dyski też było ok.
    Dopiero od jakiś 2-3 tyg zaczęło być słabo.
    No nic jeszcze miesiąc czy 2 się pomęczę tak jak jest a później na nowym blaszaku powinno być lepiej

edit: co ciekawe na netbooku na atomie n450 1,66 ghz 1x1gb ram z dyskiem 5400 obr chodzi znośnie

Domyślnie

ramu mam 2x 512 (i od kupna kompa nic się nie zmieniło czyli to raczej nie ich wina) obie kości sprawne
    u
    no i wyszło szydło z worka:

Wymagania systemowe dla wersji LR3: Procesor P4, RAM 2GB. I to raczej minimum do płynnej pracy.

Masz za mało RAM. Póki zdjęć było mało (a i system był pewnie świeży) jako-tako działało. Teraz się tnie. I będzie.
    Wsadź na płytę tyle ile wejdzie RAM-u (pewnie 2GB).

Natomiast dysk systemowy mz będzie powodował problemy tym większe im Windows będzie starszy.
    D200 i trochę różności.

Domyślnie

Ale problem w tym że na początku LR3 chodził bardzo dobrze i na pojedynczym dysku ATA 160 a późnij po kupnie dodatkowych 2 dysków i "porozrzucaniu" folderów i ustawień na różne dyski też było ok.
    Dopiero od jakiś 2-3 tyg zaczęło być słabo.
    No i dlatego mozna podejrzewac, ze cos Ci sie zainstalowalo (lub zainstalowales i nie pamietasz), co lapczywie pozera pamiec lub moc. Sprawdz jeszcze takie rozwiazanie; odlacz wszystkie zbedne do dzialania urzadzenia: CD, DVD, peny, czytniki i inne cuda. Odlacz kompa od sieci, wylacz wszystko co sie uruchamia po starcie (anty-vira, jakies monitory programowe, komunikatory i inne duperele -- slowem; wszystko co mozesz). Zajrzyj tez do uslug systemowych i powylaczaj wszystko co zbedne, serwery, srery, indeksacje i inne badziewia (oczywiscie zrob sobie jakies zrzuty ekranowe, dzieki ktorym bedziesz mogl wrocic do poprzedniego stanu). Odepnij (jesli cos takiego mozna zrobic) aktualna baze od LR (tudziez stworz nowa, na ktorej bedzie pracowal). Wylacz normalnie komputer, pozniej wlacz i bez uruchamiania zadnych innych programow, sprawdz jak sie LR bedzie bujal. Jesli ok, to pozostaje metoda eliminacji -- wlaczanie spowrotem poszczegolnych rezydentow, uslug, urzadzen, itd. W koncu powinienes trafic na winowajce.

edit: co ciekawe na netbooku na atomie n450 1,66 ghz 1x1gb ram z dyskiem 5400 obr chodzi znośnie
    Na pustej bazie, czy na przeniesionej z tego stacjonarnego?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

na tej ze stacjonarnego
    bo obrabiam foty na blaszaku a na noc synchronizuje katalogi LR z netbookiem importuje zdjęcia te co obrabiałem i zostawiam na noc aby sie zapisywały do jpg/tiff/psd

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów