Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie

zauwazylem, ze oba softy nie lubia dzielic sie z innymi aplikacji, znaczy sie

jesli odpale kompa na swiezo i pol dnia bede robil tylko fotki uzywajac wylaczne viewnx + cnx to nic sie nie zamula

jesli natomiast w trakcie obrabiania odpale np. poczte, przegladarke i iles innych rzeczy, to nawet jesli je wszystkie pozamykam - cnx bedzie mulil badz tez lekko sie przycinal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malita Zobacz posta
    Mam nadzieję że nie jest to spowodowane chwilowym odświeżeniem bo View Nx nowy już mi zwolnił swoje przyspieszenie.
    Fakt -- przy wiekszej ilosci zdjec w katalogu nowy View NX po chwili zabawy zaczyna zamulac. Przy kilkuset zdjeciach, podczas przegladania, kasowania, etykietowania, zwolnienie zaczyna byc denerwujace. Pomaga wtedy zamkniecie i ponowne uruchomienie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Nowy NX (NV zresztą też), nie obsługuje "D2x mode", przynajmniej nie do końca. Jest dostępny, przy puszkach które same jako takie go wspierają np. D300. Ale do D80 już mi się tego profilu nie udało zapodać. Szkoda, bo na dysku mam sporo NEFów z D70 wyrzeźbionych z tym profilem.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

słuchajcie, mam problem. otóż wczoraj puściłem upgrade i coś mi się popierdzieliło z profilami kolorystycznymi.

W windowsach, w CNX 2 i View NX 2 mam ustawiony profil sRGB. Problem polega na tym, że gdy otwieram w CNX fotkę robioną w sRGB, kolory wyglądają jak przekonwertowane AdobeRGB do sRGB tj. mocno podbita saturacja.

W czym może leżeć problem?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

EDIT:

znalazłem co dokładnie jest problemem, ale nie wiem jak temu zaradzić.

Otóż otwieram zdjęcie w View NX 2 lub View NX 1 i mam kolory normalne.

Otwieram zdjęcie w CNX 2.2.5 kolory z mocno podbitą saturacją. Zdjęcia są w robione z profilem D2XMode 2. Otwieram Camera settings -> Picture Control. Wyświetla "zaszyty" profil D2xMode 2. Zmieniam na standard, kolory nic się nie zmieniają (a przecież powinny). Gdy zmieniam ponownie na D2xMode 2, kolory wracają do normy, czyli tego co widzę w View NX 1, View NX 2.

Pytanie: WTF??? Co jest grane? W CNX w wersji 2.2.4 nie miałem tego problemu. Ma ktoś jakiś pomysł?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    EDIT:

znalazłem co dokładnie jest problemem, ale nie wiem jak temu zaradzić.

Otóż otwieram zdjęcie w View NX 2 lub View NX 1 i mam kolory normalne.

Otwieram zdjęcie w CNX 2.2.5 kolory z mocno podbitą saturacją. Zdjęcia są w robione z profilem D2XMode 2. Otwieram Camera settings -> Picture Control. Wyświetla "zaszyty" profil D2xMode 2. Zmieniam na standard, kolory nic się nie zmieniają (a przecież powinny). Gdy zmieniam ponownie na D2xMode 2, kolory wracają do normy, czyli tego co widzę w View NX 1, View NX 2.

Pytanie: WTF??? Co jest grane? W CNX w wersji 2.2.4 nie miałem tego problemu. Ma ktoś jakiś pomysł?
    wygląda na to, że znalazłeś buga w CNX2.25. Jest tak jak napisałes. Przyczyną są zmiany dotyczące Picture Control w View NX2 i CNX 2.25. Zajrzyj tu: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...ail/a_id/47128.

Wygląda na to, że w CNX 2.25, jeśli nawet w Picture Control w "Preferences" ustawi się : "Use the Color Reproduction Process applied in camera", to ten CNX i tak podstawia profil "Standard", mimo że nazywa go "Unchanged". Cholera, trzeba czekać na poprawkę ( o ile w ogóle to poprawią ). Na razie trzeba zmieniać na D2xMode ile tam chcesz i zapisać takiego NEF-a i wtedy jest ok.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

wygląda na to, że znalazłeś buga w CNX2.25. Jest tak jak napisałes. Przyczyną są zmiany dotyczące Picture Control w View NX2 i CNX 2.25. Zajrzyj tu: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...ail/a_id/47128.

Wygląda na to, że w CNX 2.25, jeśli nawet w Picture Control w "Preferences" ustawi się : "Use the Color Reproduction Process applied in camera", to ten CNX i tak podstawia profil "Standard", mimo że nazywa go "Unchanged". Cholera, trzeba czekać na poprawkę ( o ile w ogóle to poprawią ). Na razie trzeba zmieniać na D2xMode ile tam chcesz i zapisać takiego NEF-a i wtedy jest ok.

Pozdrawiam, QuadMan
    fuck niestety 2.2.5 poszła do kosza, wracam do 2.2.4. Czy ktoś ma pomysł gdzie można znaleźć upgrade do 2.2.4 w wersji europejskiej, bo udało mi się znaleźć tylko wersję US
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    fuck niestety 2.2.5 poszła do kosza, wracam do 2.2.4. Czy ktoś ma pomysł gdzie można znaleźć upgrade do 2.2.4 w wersji europejskiej, bo udało mi się znaleźć tylko wersję US
    Mam pełną wersję ( S-CNX2__-224WF-EUREN-32BIT_.exe ), nie wiem czy Cię urządza, ale ja i tak pracowałem na 2.23 bo u mnie ta 2.24 coś często się wykrzaczała. U mnie 2.25 chodzi stabilnie, to znowu problemy z tym Picture Control.

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

mógłbyś wrzucić na rapidshare lub podobne? z góry thx
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Zupełnie nie zwróciłem na to uwagi. Do "camera setinngs" zaglądam nie za często, bo puszkę już dawno ustawiłem jak mi pasuje, a WB pre, raczej nie trzeba poprawiać. Co za piruńskie papudroki, całego kotleta będę musiał rzeźbić od nowa, którego wczoraj skończyłem bladym świtem.
    Co by tu jeszcze spiepszyć, panowie? D2xmode przeszkadzał, kufa jego mać.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów