Trudno ocenić, może jakby ciut szybszy. Choć nie przeszkadza mi jego wolna praca to chyba już nadszedł czas na odświeżenie pierwszej cyfry.
Wszyscy wiemy czym kończą się nieskończone ilości nakładek, poprawek i aktualizacji![]()
Szukaj
Trudno ocenić, może jakby ciut szybszy. Choć nie przeszkadza mi jego wolna praca to chyba już nadszedł czas na odświeżenie pierwszej cyfry.
Wszyscy wiemy czym kończą się nieskończone ilości nakładek, poprawek i aktualizacji![]()
Oj po kilku dniach testow, zaczynam zauwazac roznice, nie zdaza mu sie zamielic powazniej, kilka obrotow i jest gotoweI nic sie nie wiesza
Choc z wieszaniem nie mialem klopotow od wersji 2.2.4
Nikon http://greg77.com/
Nowy NX (NV zresztą też), nie obsługuje "D2x mode", przynajmniej nie do końca. Jest dostępny, przy puszkach które same jako takie go wspierają np. D300. Ale do D80 już mi się tego profilu nie udało zapodać. Szkoda, bo na dysku mam sporo NEFów z D70 wyrzeźbionych z tym profilem.
pozdrawiam Krzysiaczek
W windowsach, w CNX 2 i View NX 2 mam ustawiony profil sRGB. Problem polega na tym, że gdy otwieram w CNX fotkę robioną w sRGB, kolory wyglądają jak przekonwertowane AdobeRGB do sRGBtj. mocno podbita saturacja.
W czym może leżeć problem?
Mamiya + Sony
EDIT:
znalazłem co dokładnie jest problemem, ale nie wiem jak temu zaradzić.
Otóż otwieram zdjęcie w View NX 2 lub View NX 1 i mam kolory normalne.
Otwieram zdjęcie w CNX 2.2.5 kolory z mocno podbitą saturacją. Zdjęcia są w robione z profilem D2XMode 2. Otwieram Camera settings -> Picture Control. Wyświetla "zaszyty" profil D2xMode 2. Zmieniam na standard, kolory nic się nie zmieniają (a przecież powinny). Gdy zmieniam ponownie na D2xMode 2, kolory wracają do normy, czyli tego co widzę w View NX 1, View NX 2.
Pytanie: WTF??? Co jest grane? W CNX w wersji 2.2.4 nie miałem tego problemu. Ma ktoś jakiś pomysł?
Mamiya + Sony
Witam,
wygląda na to, że znalazłeś buga w CNX2.25. Jest tak jak napisałes. Przyczyną są zmiany dotyczące Picture Control w View NX2 i CNX 2.25. Zajrzyj tu: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...ail/a_id/47128.
Wygląda na to, że w CNX 2.25, jeśli nawet w Picture Control w "Preferences" ustawi się : "Use the Color Reproduction Process applied in camera", to ten CNX i tak podstawia profil "Standard", mimo że nazywa go "Unchanged". Cholera, trzeba czekać na poprawkę ( o ile w ogóle to poprawią ). Na razie trzeba zmieniać na D2xMode ile tam chcesz i zapisać takiego NEF-a i wtedy jest ok.
Pozdrawiam, QuadMan
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
Zupełnie nie zwróciłem na to uwagi. Do "camera setinngs" zaglądam nie za często, bo puszkę już dawno ustawiłem jak mi pasuje, a WB pre, raczej nie trzeba poprawiać. Co za piruńskie papudroki, całego kotleta będę musiał rzeźbić od nowa, którego wczoraj skończyłem bladym świtem.
Co by tu jeszcze spiepszyć, panowie? D2xmode przeszkadzał, kufa jego mać.
pozdrawiam Krzysiaczek