Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Domowe studio.

Domyślnie

A tak z ciekawości po co kabel synchro do ciągłego światła?
    Swoją drogą daj sobie spokój z ciągłym światłem i z sabinami też bo to drogi sport za cenę połowy SB-900 można kupić 2 lampy studyjne które do nauki wystarczą.
    Za jakieś 1200 pln masz 2 lampy 120 lub 150 WS, 2 softboxy, 2 statywy i wyzwalacz radiowy.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

No to widać że Jatin nie czytał dokładnie posta, w pewnej jego części pojawiły się błyskowe lampy. Akurat mam ten podobny problem stoję przed remontem pokoju i w jego nowej wersji ma znaleźć się właśnie małe domowe studio foto w wersji nisko budżetowej.

Właściwie cały czas wszyscy mówią o błyskowych czy naprawdę światło stałe jest aż tak nie dobre i nie funkcjonalne? Nawet w zabawie z fotografią bezcieniową?
    Nikon D60; Sigma 70-300 f4-5,6; Tamron 17-50 f2,8 VC; Nissin Di622 Mark II;

Domyślnie

prosze zerknij sobie na to co tu opisałem LINK i zobaczysz różnice światło ciągłe kontra błyskowe. Naprawde polecam nawet najtańsze błyskowe Ciągłe jest owszem dobre jeżeli jest odpowiedniej jakości za którą musisz zapłacić nieraz więcej jak za błyskowe.

Domyślnie Domowe studio

Moje zdanie jest takie próbowałem światła stałego i błyskać też próbowałem. Wszystko zależy od tego co chcesz robić, i jaki efekt uzyskać. Światło stałe jest o tyle łatwiejsze jeśli chodzi o ustawienie odpowiednich parametrów w aparacie. Z błyskowym musisz trochę się pobawić aby uzyskać podobny efekt. Błyskowe ma tą ogromną przewagę nad światłem stałym że "zamraża" ruch. W przypadku gdy fotografujesz modelkę nie będziesz miał rozmytego ruchu. Ja zaczynałem od jednej lampy błyskowej za 200 zł z allegro + przenośny zestaw z tłami również z allegro. Później była gwiazdka, urodziny, rocznica i inne święta więc studio się rozrosło CY-200K + zestaw do doświetlania tła grip i inne duperele. Wszystkim polecam ponieważ niewielkim nakładem można zrobić w miarę amatorsko-profesjonalne studio

Domyślnie

dobre iso i lampy niepotrzebne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez introll Zobacz posta
    dobre iso i lampy niepotrzebne
    Po co ten tekst w ogóle?? Koleżanka pyta się jakie lampy więc widocznie wie, że są jej potrzebne!
    Robiłeś kiedyś w ogóle zdjęcie z lampą?? Bo większej bzdury w życiu nie słyszałem!
    Jak masz jakieś rozwiązanie "magiczne" to zaproponuj. Skąd weźmiesz światło w pokoju, bo chyba nie jedynie z okna, a nawet gdyby to jak nim pokierujesz, żeby uzyskać taki, a nie inny efekt?

Na początek można śmiało polecić koleżance tanie chińskie lampy studyjne tak ok. 120 do 150WS, plus jakieś parasolki softbox i statywy. Zestaw 2 lamp z wyposażeniem można kupić taniej niż 1 sabinkę, w takim zestawie jest zazwyczaj kabel synchro, choć można też wyzwalać przez fotocele za pomocą wbudowanej w aparat lampy błyskowej, to jednak zazwyczaj zostawia ona swój ślad na zdjęciu, a tego nie chcemy.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów