Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Domyślnie

Oczywiście, że przysługuje.
    Jak psu zupa.

Napisałem jednak, że serwis nie powinien odmawiać naprawy gwarancyjnej tylko dlatego, że brakuje mi jakiegoś świstka w sytuacji gdy potrafię w inny sposób podać potrzebne informacje.

Poza tym, dlaczego do pewnych grup towarowych utarło się wydawać karty gwarancyjne, a do innych - nie? Skąd kupujący ma wiedzieć, że powinienem się akurat przy tym zakupie domagać karty gwarancyjnej?
    Dodam, że produkty ze wszystkich grup objęte są ustawowo taką samą gwarancją.
    Przykład?
    Aparat fotograficzny versus buty.

Poza tym, czasem (i tu też) mylimy gwarancję z rękojmią.
    Ostatnio edytowane przez lodzermensch ; 16-08-2010 o 14:39
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta
    Lodzermensch, zadam pytanie w ten sposób, czy kupującemu przysługuje prawo do dokumentu gwarancyjnego czy też nie ? Proszę o odpowiedź jednym zdaniem.
    Żaden sprzedawca nie jest zobowiązany do wydania konsumentowi gwarancji producenta, a producent przyjąć do naprawy bezpośrednio od konsumenta bez dokumentu gwarancyjnego wystawionego przez siebie.
    Producenta, który nie jest bezpośrednim sprzedawcą na rzecz konsumenta, nie obowiązuje ustawa konsumencka, a jedynie KC.
    Art. 577. § 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji.

Odpowiedzialność za sprzedany towar ciąży tylko i wyłącznie na sprzedającym i odpowiada zgodnie z ustawą konsumencką za niezgodność towaru z umową.

Domyślnie

Po co zatem do niektórych produktów Nikon wkłada kartę gwarancyjną? Po sprzedaży mozna ją znależć w opakowaniu. Jest czysta. Jaki ma ona ma sens skoro nie jest wypełniona, mimo że jest na to wypełnienie miejsce?

Kupuję aparat. Nie chcę faktury, chcę paragon. Jade do serwisu NP i nie mam gwarancji? Paranoja jakaś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lodzermensch Zobacz posta
    Poza tym, dlaczego do pewnych grup towarowych utarło się wydawać karty gwarancyjne, a do innych - nie? Skąd kupujący ma wiedzieć, że powinienem się akurat przy tym zakupie domagać karty gwarancyjnej?
    Dodam, że produkty ze wszystkich grup objęte są ustawowo taką samą gwarancją.
    Przykład?
    Aparat fotograficzny versus buty.

Poza tym, czasem (i tu też) mylimy gwarancję z rękojmią.
    Sam takoż mylisz. Karta gwarancyjna jest dokumentem opcjonalnym. Nie ma w Polsce prawa zmuszającego producenta do dawania gwarancji na jakikolwiek towar. Zmusza do tego konkurencja na ryku, bo skoro (hipotetycznie) np. Canon dokłada, a Nikon nie, ceny podobne, to co kupisz?
    Dokumentem potwierdzającym istnienie gwarancji jest karta gwarancyjna. Paragon czy faktura jest dowodem zakupu. Sprzedawca może, ale nie musi uznać, że dowód zakupu wystarczy do skorzystania z gwarancji. Jednak wtedy gwarantem jest ten sprzedawca i w sprawie roszczeń gwarancyjnych zwracasz się do niego, nie do producenta. Teoretycznie możesz do producenta, ale masz dużą szanse, że spuści Cię na drzewo, właśnie przez brak karty gwarancyjnej.

Na miejscu miro60, załatwiłbym sobie oświadczenie od sprzedawcy na piśmie.

To co wg Ciebie jest gwarancją taką samą na wszystko, to właśnie niezgodność towaru z umową, rękojmi w sprzedaży konsumenckiej już od kilku lat nie ma, zastąpiła ją właśnie niezgodność towaru z umową. Do tego klient może skorzystać z praw przysługujących z tytułu niezgodności towaru z umową przez dwa lata. Często zatem ludziom się wydaje, że sklep daje dwa lata "gwarancji", a producent tylko rok np. Tymczasem jest jeszcze kruczek w postaci domniemania, że w przypadku wystąpienia niezgodności w okresie do pół roku od daty zakupu, przyjmuje się, że wada istniała w momencie zakupu. Przez pozostałe półtora roku, może być różnie, w zależności od tego jak do sprawy podejdzie sprzedawca.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Po co zatem do niektórych produktów Nikon wkłada kartę gwarancyjną? Po sprzedaży mozna ją znależć w opakowaniu. Jest czysta. Jaki ma ona ma sens skoro nie jest wypełniona, mimo że jest na to wypełnienie miejsce?
    To już zależy od gwaranta. Częstą praktyką jest, że karta gwarancyjna musi być, nawet jak nie jest wypełniona, bo na przykład potwierdza pochodzenie produktu z odpowiedniej linii dystrybucji. Natomiast samo nabycie, potwierdza dowód zakupu w postaci paragonu czy faktury. W przypadku firm o światowym zasięgu dystrybucji, przy istnieniu znacznych różnic cenowych pomiędzy krajami, taka praktyka ma zachęcać do nabywania produktów z właściwej (zdaniem producenta) linii dystrybucyjnej.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta

Kupuję aparat. Nie chcę faktury, chcę paragon. Jade do serwisu NP i nie mam gwarancji? Paranoja jakaś.
    No wlasnie.....

A co do mojej SB600 i braku gwarancji Nikona, coz nie podoba mi sie to, ale co zrobie! Zakup przez internet.....nie mam czasu odsylac i bawic sie w te *******y....
    Mam Email z informacja ze sklepu ze biora na siebie sprawe gwarancji i nie matwie sie, robie zdjecia
    Fakt ze klijent jest traktowany nieco inaczej poza granicami Polski
    Tutaj jak padl mi Nikos to poszedlem do sklepu gdzie go kupilem z paragonem, koles zabral aparat na tyly, sprawdzil i zapytal czy chce nowy czy inny model

Domyślnie

No tak ale tutaj poruszacie dwa zagadnienia: gwarancję producenta oraz niezgodność towaru z umową. Każdy konsument czy też podmiot gospodarczy ma możliwość wyboru w jaki sposób chce aby usterka była naprawiona. Zasady gwarancji określa producent w swoim regulaminie, natomiast "niezgodność towaru z umową" oraz "rękojmia" są zdefiniowane w polskim kodeksie cywilnym.

http://www.speedyshare.com/files/238...nsumpcyjne.pdf
    Tutaj jest ulotka wyjaśniająca wszystko.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Jak widać zdania są podzielone. Jestem w trakcie korespondowania ze sprzedawcą. Ponieważ obiektyw został zakupiony na firmę (f-ra VAT) i nawet gdyby serwis respektował fakturę jako "dokument gwarancyjny" to nie ma potwierdzenia czasu trwania gwarancji ilości napraw itd. w taki przypadku nie ma zastosowania ustawa o sprzedaży konsumenckiej.

pozdr.
    Mirek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    A co do mojej SB600 i braku gwarancji Nikona, coz nie podoba mi sie to, ale co zrobie! Zakup przez internet.....nie mam czasu odsylac i bawic sie w te *******y....
    Mam Email z informacja ze sklepu ze biora na siebie sprawe gwarancji i nie matwie sie, robie zdjecia
    Fakt ze klijent jest traktowany nieco inaczej poza granicami Polski
    To nie chodzi o traktowanie poza granicami.
    Szukałeś najtaniej i kupiłeś najprawdopodobniej tzw. nieoficjalny import i nie dostałeś gwarancji producenta bo jest ona wystawiona na inny kraj a sklep dobrze wie, że w danym kraju jest ona bezużyteczna więc w celu uniknięcia problemów wywala gwarancję dając swoją sklepową.
    Ponieważ sklepy kupują w ten sposób sprzęt dużo taniej, mimo dawania swoje gwarancji wychodzą na swoje.
    Jak jest dużo reklamacji to likwidują sklep i użytkownicy zostają na lodzie.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miro60 Zobacz posta
    Jak widać zdania są podzielone. Jestem w trakcie korespondowania ze sprzedawcą. Ponieważ obiektyw został zakupiony na firmę (f-ra VAT) i nawet gdyby serwis respektował fakturę jako "dokument gwarancyjny" to nie ma potwierdzenia czasu trwania gwarancji ilości napraw itd. w taki przypadku nie ma zastosowania ustawa o sprzedaży konsumenckiej.

pozdr.
    Mirek
    hasło na dziś > rękojmia

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów