Szukaj
U Canona też się tak odklejają?Bo tak może... 5DII? Już mam dość tych gum. Dzisiaj znowu przy kciuku zauważyłem, że mi leci. Fak, fak, fak!!! To ktoś wie ile kosztuje podklejenie? Chyba jutro zadzwonię do nich i się dowiem.
szanowni koledzy - fotografuję od 55 lat i nie miałem żadnych problemów z gumami w wielu aparatach (teraz mam F 801s, D 80 i D 300). Chcę zwrócić uwagę Waszą na problem potu na dłoniach. U niektórych osobników metabolizm wytwarza związki, które mogą reagować negatywnie na dotykane powierzchnie, w tym również kleje do gum. Znam przypadek osoby, która regularnie po paru tygodniach "wyciera" litery na klawiaturze kompa. Dermatolodzy się śmieją, a to jest niestety fakt. Sugeruję zwracać uwagę na ten - dziwny aspekt - uczuleń. Recepta? Myć ręce, przecierać gumy.
F801s/D300/D610 N18-135/N24/N50/N70-210/SB900
Mnie się też nigdy nie odkleiły same, to nie znaczy, że pochwalam tę technologię klejenia. Głowę daję (no, może koguta), że po przyklejeniu kropelką, będą trzymać "jak diabeł sołtysa za gromadzkie pieniądze". Kwestia, że do naprawy muszą być odklejone, więc lepiej żeby łatwo i bez zniszczeń można je było odlepić... Ale to wcale nie usprawiedliwia producenta, że nie wymyślił czegoś lepszego.
Serwis najpierw straszy, że nowe gumy to 390zł, ale po naprawie (wymiana portu CF) wyszły 190.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Nie obraziłbym się gdyby jakiś chińczyk od podrabianych baterii, pilotów itd. zaczął sprzedawać komplety zamienników takich gum np. za 20 zł... aczkolwiek w D700 po ok. roku jeszcze się nie odkleja - trochę zaczynają puchnąć więc pewnie niedługo..
Tak, ale niech chińczyk zrobi komplet z dwustronnym klejem do przyklejenia samodzielnie, w końcu gripy też robią z gumami, przykładowo: http://allegro.pl/item1169914205_bat...300s_d700.html
Komplet oryginalnych gum to w sumie ze 100 dolarów - lekka przesada http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=rub....c0.m270.l1313
Ostatnio edytowane przez raider ; 10-08-2010 o 21:09
Skontaktuj się z nami